Πώς σχολιάζουν Κ. Υφαντής και Γ. Καμπάς την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την Τουρκία (video)

Array

Την είδηση ότι οι ΗΠΑ ζητούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων χωρών – μελών της Συμμαχίας ανέλυσαν στην ΕΡΤ οι Κώστας Υφαντής, καθ. Διεθνών Σχέσεων Παντείου και Γιώργος Καμπάς, με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ να προβλέπει ότι η Άγκυρα θα επιστρέψει στην επιθετική ρητορική εις βάρος της χώρας μας.

«Το να ακούγονται τέτοια πράγματα από το αμερικανικό Κογκρέσο σίγουρα είναι θετικό. Από κει και μετά θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς εννοούν» δήλωσε ο κ. Καμπάς.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι αμερικανοί με τον όρο “territorial” εννοούν τα 6 μίλια επισημαίνοντας ότι «το μεγάλο μας πρόβλημα με το Αιγαίο δεν είναι μόνο τα 6 μίλια, αλλά γενικά το FIR Αθηνών, το οποίο πάρα πολλές φορές μπαίνουν μέσα χωρίς καμία άδεια».

Σύμφωνα με τον επίτιμο αρχηγός ΓΕΣ, πρόβλημα υπάρχει και με τα τουρκικά UAV τα οποία κάνουν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Πώς σχολιάζουν Κ. Υφαντής και Γ. Καμπάς την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την Τουρκία (video)
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

«Αυτή η δήλωση από την Αμερική είναι σίγουρα θετική. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το ακούσει ο Ερντογάν αυτό και θα το ακολουθήσει και δεύτερον εάν αυτό απαγορεύει πραγματικά αυτό το οποίο θα θέλαμε, την απαγόρευση πτήσεων στο FIR Αθηνών» είπε ο απόστατος αξιωματικός τονίζοντας ότι το το FIR Αθηνών είναι ένας διεθνής κανόνας που δεν μπορεί να παραβιάζεται από κανέναν.

Και ο κ. Υφαντής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» χαρακτήρισε ως θετική. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από κει που στο παρελθόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε μία στάση Ποντίου Πιλάτου, τώρα υπάρχει τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μία σαφής τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απαγόρευση των υπερπτήσεων πάνω από την εδαφική επικράτεια ενός κράτους», πρόσθεσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου.

«Eίναι μία καλή για την ελληνική διπλωματία δήλωση και είναι ένα καλό πλαίσιο για το ελληνοαμερικανικό λόμπι να συνεχίσει να δουλεύει στην Ουάσιγκτον» τόνισε ο Kώστας Υφαντής.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Άγκυρα σχολίασε τις νέες δηλώσεις του Τσαβούσογλου και τις συνομιλίες των Τούρκων με τις ΗΠΑ για τη Συρία και τα F-16.

«Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, η οποία ενδιαφέρει τη Τουρκία όσον αφορά τις συνεννοήσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Αριάννα Φερεντίνου.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ η Τουρκία δεν θέλει να κάνει κάποια υποχώρηση στα όσα διεκδικεί από τις ΗΠΑ. Mιλώντας για την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν κερδίζει αυτά που θα ήθελε να κερδίσει αποκαλύπτοντας ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος να βρίσκεται πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές του.

Πώς ερμηνεύονται οι νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου

Aναφορικά με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε ότι εκφράζει την πολιτική της Τουρκίας. Μετέφερε μάλιστα τον ακόλουθο διάλογο του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Ρουμάνο ομόλογό του: «Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που δεν θέλουμε το διάλογο, οι Έλληνες είναι εκείνοι που δεν θέλουν τον διάλογο. Εμείς τους καλούμε συνεχώς και εκείνοι δεν θέλουν να έρθουν να μιλήσουμε».

Πώς σχολιάζουν Κ. Υφαντής και Γ. Καμπάς την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την Τουρκία (video)
(AP Photo/Andrew Medichini)

Κάνοντας λόγο «για παγιωμένη ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας» η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ επισήμανε ότι η τουρκική προκλήτικότητα εκφράζεται μέσα από τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τσαβούσογλου.

Μιλώντας για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, όπου έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 24ωρα αρκετά δεξαμενόπλοια δυτικών συμφερόντων, ο κ. Υφαντής τόνισε ότι είναι ένα εργαλείο στην τουρκική εξωτερική πολιτική διαχρονικά.

«Εάν υπάρχει μια πολιτική διάσταση γύρω από από την απαγόρευση ή την παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας στο να επιτρέψει τη διακίνηση συγκεκριμένης σημαίας δεξαμενόπλοιων. Θα το μάθουμε σίγουρα τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Υφαντής.

Και όπως είπε, «αν είναι ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρουν δυτικά δεξαμενόπλοια, αυτό είναι άξιο σχολιασμού, υπό την έννοια ότι θα έχουμε από την Τουρκία μια μικρή συμμετοχή στο δυτικό εμπάργκο, εις βάρος βεβαίως δυτικών συμφερόντων».

Σχολίαζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ο κ. Καμπάς έκανε λόγο για διμέτωπη διπλωματία προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό της Τουρκίας.

Πώς επηρεάζει τα ελληνοτουρκικά η Συρία

«Από την στιγμή που δεν μπόρεσαν να κάνουν ατη χερσαία επέμβαση, για να δημιουργήσουν το “μαξιλάρι” στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, βλέπω να γυρίζουν πάλι τη σελίδα και να αρχίζουν πάλι να ενοχλούν λεκτικά την Ελλάδα», δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο κ. Καμπάς.

Μιλώντας με στρατιωτικούς όρους εξήγησε ότι μια και τα σχέδια της Τουρκίας για τη Συρία αναβάλλονται, δεν είναι εύκολο να αλλάξει η Άγκυρα τη στρατιωτική της διάταξη για να είναι επικίνδυνη για τη δικιά μας τη χώρα.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, ορθή αντιμετώπιση και έλεγχος όλων αυτών των οποίων συμβαίνουν», στα ελληνοτουρκικά πρόσθεσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος