Πώς η κρίση Κίνας – Ταϊβάν μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα – Ο πρώην υπ. Άμυνας Αλ. Στεφανής μιλά στην ΕΡΤ (video)

Array

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησε η Κίνα εξαπολύοντας πυραύλους κοντά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία που εξαπολύει απειλές μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, μίλησε στην ΕΡΤ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την έκρυθμη κατάσταση στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ.

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μια κατάσταση την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως πολυκρίση. Πολύ σημαντικες κρίσεις συμβαίνουν στον πλανήτη μεταξύ των κρατών επηρεάζοντας και τη χώρα μας πολύ έντονα», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο στρατιωτικός και διπλωματικός αναλυτής.

«Είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν με την Κίνα να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι δικό της, ενώ η Ταϊβάν ότι είναι μια ανεξάρτητη χώρα που προβαίνει στο σχεδιασμό του μέλλοντός της» εξήγησε ο κ. Στεφανής.

Ερμηνεύοντας τα όσα ακολούθησαν μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι επηρεάζει όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

O ίδιος ερμήνευσε ότι η πρωτοβουλία της 82χρονης Αμερικανίδας πολιτικού, που είναι 3η στην ιεραρχία των ΗΠΑ, ίσως ήταν ένα μήνυμα προς την Κίνα για την τεράστια στροφή που κάνει για τον ηγετικό της ρόλο σε πολλές χώρες, όπως η Αφρική.

«Βλέπουν μια προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει με άλλους τρόπους και οι ΗΠΑ στέλνουν ένα μήνυμα» είπε και πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι δούμε τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από αυτό το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, με αφορμή την εισχώρηση της Ελλάδας στο σύνολο των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, εστίασε ότι «εν μέσω αυτής της κρίσης ο ΥΠΕΚ του Πεκίνου καλεί τον Έλληνα ΥΠΕΞ για να επισκεφθεί την Κίνα».

Πώς σχολιάζει την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Στεφανής είπε ότι κάθε μέρα βλέπουμε και κάτι διαφορετικό όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. «Τακτικές κινήσεις σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο. Θέλει να καταδείξει στον παγκόσμιο χώρο ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που  δημιουργεί προβλήματα κάνοντας το άσπρο μαύρο».

Όσον αφορά το αν η τουρκική προπαγάνδα έχει αποτέλεσμα ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι η Ελληνική πλευρά κάνει εξαιρετική δουλειά και χώρες που τηρούσαν την πολιτική των ίσων αποστάσεων τώρα τάσσονται υπέρ μας.

«Ο πυλώνας της διπλωματικής ισχύος της χώρας μας λειτουργεί καταπληκτικά. Γίνονται επιχείρήσεις διπλωματικές σε πολλαπλά επίπεδα», επισήμανε ο κ. Στεφανής.

Αναφορικά με το τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν με το γεωτρύπανο δήλωσε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος εξετάζει τις κινήσεις του, διευκρινίζοντας ότι «η Ελλάδα για όλα τα σενάρια έχει λύσεις.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος