Πόκερ για επιδέξιους παίκτες οι πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια

Σε ένα πόκερ για γερά νεύρα και για επιδέξιους παίκτες εξελίσσεται η απαίτηση του Ρώσου Προέδρου να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πελάτες του σε ρούβλια το φυσικό αέριο που προμηθεύονται. Το ρωσικό διάταγμα με ισχύ από την 1η Απριλίου, με το οποίο η Μόσχα ζητά από μη φίλες χώρες – πελάτες να πληρώνουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, μπορεί να κινητοποίησε και όχι άδικα αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, με την αγορά επιπλέον ποσοτήτων LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από εναλλακτικούς προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ, να βρίσκεται στην κορυφή των σχεδίων αυτών, ωστόσο το θέμα έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται το μέγεθος των επιπτώσεις τόσο στη ρωσική οικονομία όσο και στις ευρωπαϊκές.

Η τελευταία διευκρίνιση από πλευράς Κρεμλίνου, δια στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες με συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου έχουν ακόμη μπροστά τους εβδομάδες μέχρι να κληθούν πληρώσουν σε ρούβλια σηματοδοτεί πρώτον ότι δεν θα υπάρξει άμεση διακοπή των παραδόσεων και δεύτερον ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και να διαπραγματεύεται σκληρά με τα πιο δυνατά χαρτιά που τις έχουν απομείνει.

Ειδικότερα ο Πεσκόφ είπε τα εξής: «Μου έκαναν πολλές ερωτήσεις για το αν αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει επιβεβαίωση σε ρούβλια, τότε θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου. Όχι, δεν θα συμβεί αυτό. Η πληρωμή για τις παραδόσεις που γίνονται τώρα δεν χρειάζεται να γίνει σήμερα. Και θα πρέπει να γίνει κάπου στο τέλος, στο δεύτερο μισό του μήνα Απριλίου ή ακόμα και στις αρχές Μαΐου», συνέχισε.

Επίσης η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός που προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών φυσικού αερίου της Ευρώπης, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι έχει αρχίσει να στέλνει επίσημες ειδοποιήσεις στους πελάτες της σχετικά με τη νέα διαδικασία πληρωμής. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, «σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών».

Τι έχει όμως προτείνει ουσιαστικά η Ρωσία και γιατί η αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν τόσο ακαριαία και τόσο κατηγορηματική;

Η Ρωσία πρότεινε ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια στην Gazprombank. Το ρωσικό σχέδιο σύμφωνα με τη Μόσχα δεν παραβιάζει συμβόλαια ούτε αλλάζει τον όγκο ή τους όρους τιμολόγησης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ζητά η πληρωμή των συμβολαίων από ευρωπαϊκές εταιρείες σε ευρώ να γίνεται σε ειδικούς λογαριασμούς της τράπεζας της Gazprom, η οποία δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις.

Η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τα ευρώ και τα δολάρια σε ρούβλια και η Ρωσία θα μπορεί να διαθέτει ευρώ και δολάρια για να αποπληρώσει μελλοντικές λήξεις ομολόγων.

Η μετατροπή σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής μας κυριαρχίας επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.  Όταν παγώνουν περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια και ευρώ, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε τα νομίσματα αυτών των χωρών.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η Ρωσία παίζει τα δυνατά χαρτιά της πρώτον για να θωρακίσει όσο μπορεί τη ρωσική οικονομία και το νόμισμα της από τις δυτικές κυρώσεις, δεύτερον με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι όσο αποτελεί τον βασικό ενεργειακό προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται για το κυρίαρχο εξαγωγικό προϊόν της και τρίτον θεωρεί ότι αποτελεί υποχρέωση της να αντιδράσει με ότι μέσο διαθέτει.

Από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών όταν ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου τορπιλίζει μία σχέση εμπιστοσύνης για να υποστηρίξει την παράνομη εισβολή σε ξένο έδαφος, είναι συνεπακόλουθο να δημιουργήσει κρίση ενεργειακής ανασφάλειας και να οδηγήσει τους Ευρωπαίους στην κατάρτιση σχεδίων όχι μόνο έκτακτης ανάγκης αλλά και επιτάχυνσης της εξάρτησης τους από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα.

Στο ερώτημα ποιος κερδίζει ποιος χάνει είναι δύσκολο να δοθεί άμεσα η απάντηση. Προς το παρόν η Ρωσία βρίσκεται απομονωμένη τουλάχιστον από την αγορά των πρώην «φίλων» χωρών αν και η έκρυθμη αυτή κατάσταση την σπρώχνει στην αγκαλιά των διψασμένων ενεργειακά αναδυόμενων οικονομιών. Ως προς τις δυτικές οικονομίες το «τέρας» του πληθωρισμού φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει σύμφωνα με τους διεθνείς  αναλυτές ροκανίζοντας μία ανάπτυξη που θα μπορούσε να εκτιναχθεί στην μετά Covid εποχή ενώ την ίδια στιγμή φέρνει αντιμέτωπους πολίτες και επιχειρήσεις με ένα κύμα ακρίβειας που δημιουργεί ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις.

Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη, 

Δρ. Διεθνούς Ενεργειακής Οικονομικής Πολιτικής 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος