Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους – Ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς εξηγεί τι θα ισχύσει (video & πίνακες)

Array

«Αύριο πληρώνονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, των ταμείων των επαγγελματιών επιστημόνων (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος ανέλυσε ποιες αυξήσεις θα αναμένουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι απόμαχοι της εργασίας.

Όπως ανέφερε στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ, την Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις σε μισθωτούς, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους τραπεζών και ΔΕΚΟ με μόνο αριθμό ΑΜΚΑ ενώ όσοι έχουν ζυγό αριθμό ΑΜΚΑ, θα δουν το απόγευμα της Παρασκευής στον λογαριασμό τους τα χρήματα.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους – Ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς εξηγεί τι θα ισχύσει (video & πίνακες)

«Από τα 2.600.000 συνταξιούχοι περίπου 1.700.000 θα δουν πραγματική αύξηση. Αυτή η αύξηση θα είναι αναδρομικά από Γενάρη του 2023» είπε ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνοντας ότι η αύξηση που θα δουν στους λογαριασμούς γι’ αυτό τον μήνα διπλή αύξηση.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους – Ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς εξηγεί τι θα ισχύσει (video & πίνακες)

Ενδεικτικά, για κάποιον που δει 60 ευρώ παραπάνω στο λογαριασμό, αυτό θα σημαίνει ότι το πραγματικό ποσό της αύξησης θα είναι περίπου 30 ευρώ παραπάνω μηνιαίως. Σύμφωνα με τον εργατολόγο 910.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση στα atm λόγω της προσωπικής διαφοράς.

«Από το 1.700.000  συνταξιούχους οι περίπου 1.400.000 θα δουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%, περίπου 300.000 θα δουν ένα μέρος της και περίπου 900.000 θα δουν να μειώνεται η προσωπική διαφορά», επισήμανε κάνοντας λόγο για το πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι του οποίου θα κάνουν χρόνια για να δουν πραγματικές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους – Ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς εξηγεί τι θα ισχύσει (video & πίνακες)

Σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Τσουκαλάς τόνισε «αυτό που θα περιμένουμε είναι αν θα είναι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα». Mια βοήθεια που είναι αναγκαία, όπως είπε, λόγω του υψηλού πληθωρισμού που έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.

Διευκρινίζεται ότι οι συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στην τσέπη χαμηλότερη από 7,75% ενώ συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη, θα είναι καθαρά λογιστική και ανοίγει ο δρόμος για να δουν αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Aπό το βράδυ της Τετάρτης (25/1) και επισήμως από το πρωί της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

– Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος