Ποιο υπουργείο δίνει “τη μητέρα των μαχών”

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Εντυπωσιακά στοιχεία, που δείχνουν ότι ελάχιστα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, παρουσίασε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Όπως εξήγησε, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές και 316 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ έχει «χρεωμένες» 37.500 υποθέσεις από τις οποίες οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Δηλαδή κάθε ελεγκτής πρέπει, κατά μέσο όρο, να διεκπεραιώσει περί τις 90 υποθέσεις και τις 30 από αυτές μέσα στους επόμενους πέντε μήνες -κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι περισσότερες υποθέσεις είναι περίπλοκες και απαιτούν έρευνα και συσχέτιση στοιχείων από πολλές και διαφορετικές πηγές.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια όχι απλώς δεν έγιναν ουσιαστικα βήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά αντιθέτως το πρόβλημα διογκώθηκε και οι υπηρεσίες αποδεκατίστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αλεξιάδης, τα ελληνικά τελωνεία στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στελεχώνονται με το ⅕ και το ¼ του προσωπικού που έχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες από την άλλη μεριά των συνόρων, ενώ δεν έχουν μηχανήματα ακτίνων χ για τον έλεγχο εμπορευμάτων, κοντέινερ κ.λπ.

Επικρατεί μια εικόνα διάλυσης, δηλαδή, η οποία οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην επίδραση που είχαν οι οριζόντες περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο τομέα, αντί για την στοχευμένη αναδιάρθρωση που ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα.

Δυστυχώς, οι στόχοι των πολιτικών που εφαρμόστηκαν ήταν καθαρά λογιστικοί, είχαν στόχο την εξοικονόμηση δαπανών και περιορίστηκαν σε περικοπές χωρίς να προηγηθούν μελέτες σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας. Το αποτέλεσμα, ήταν να αποδιοργανωθούν κρίσιμες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όπως η Υγεία, η Παιδεία, αλλά και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, φαινόμενα που έγιναν πιο έντονα λόγω της μαζικών -και πρόωρων σε πολλές περιπτώσεις- συνταξιοδοτήσεων έμπειρων δημοσίων υπαλλήλων.

Την κατάσταση επιδεινώνουν το γνωστό ζήτημα της αναποτελεσματικής οργάνωσης του δημοσίου τομέα, η γραφειοκρατία αλλά και οι οι πελατειακές σχέσεις, οι περιπτώσεις όπου “γίνονται τα στραβά μάτια” και οι άλλες χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες του δημόσιου τομέα.

Στον τομεά της φορολογίας, ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών, έδωσε μια συνολική όσο και περιεκτική εικόνα της κατάστασης, δίνοντας την αίσθηση του ανθρώπου που γνωρίζει το αντικείμενό του και αντιμετωπίζει πρακτικά τα ζητήματα.

Έδειξε, επίσης, ότι έχει συνολική και στρατηγική άποψη για τα θέματα, ότι ξέρει τι πρέπει να γίνει και έχει και την πολιτική βούληση να το κάνει.

Η προσπάθεια θα κριθεί στην πράξη και είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού εάν προκύψουν νέα έσοδα από την πηγή αυτή θα μπορέσουν να γίνουν ελαφρύνσεις σε άλλους τομείς, ενώ η εμπέδωση αίσθησης φορολογικής δικαιοσύνης θα ξεκινήσει έναν ενάρετο κύκλο και ένα θετικό κλίμα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η “μητέρα των μαχών” και γιαυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για δισταγμούς και καθυστερήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος