Παιχνίδια κατασκόπων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Σε ένα λογικό κόσμο, η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάνσιο ότι το ενδεχόμενο Grexit «δεν ήταν πραγματικό, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα ήταν νόμιμο» θα είχε προκαλέσει πραγματικό σεισμό.

Αν μη τι άλλο, γιατί ένα άλλο μέλος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «αν και θεωρητικό ενδεχόμενο, δεν μπορεί να αποκλειστεί». Μια δήλωση από τις πολλές που έγιναν από διάφορους αξιωματούχους στην εκστρατεία πίεσης κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία κατέληξε στην ανοικτή απειλή για δήθεν προσωρινό Grexit από τον κ. Σόιμπλε και τη συνθηκολόγηση της ελληνικής πλευράς.

Πότε έλεγαν ψέμματα οι αξιωματούχοι. Τότε ή τώρα;

Η τελευταία δήλωση του κ. Κονστάνσιο, ρίχνει νέο φως στην υπόθεση, αλλά δημιουργεί και πολλά ερωτήματα.

Αν έχει δίκιο ο κ. Κονστάνσιο σήμερα, τότε αποδεικνύεται ότι όλες οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα υπονοούμενα των τελευταίων μηνών περί Grexit ήταν μπλόφες οι οποίες είχαν πολιτικό στόχο και υπηρετούσαν την τακτική Σόιμπλε.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πλεκτάνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία παραβιάζει όχι μόνο το γράμμα και το πνεύμα της δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και κάθε γραμμένο ή άγραφο κανόνα πολιτικής συμπεριφοράς.

Βεβαίως, ουδείς πέφτει από τα σύννεφα.

Όλος ο πλανήτης είχε αντιληφθεί τον εκβιασμό σε βάρος της κυβέρνησης Τσίπρα και το πολιτικό σχέδιο των συντηρητικών να καταπνιγεί η σπίθα της ελπίδας για αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη. Έναν εκβιασμό ο οποίος υλοποιήθηκε μέσα από παρασκηνιακές κινήσεις και πιέσεις, οι οποίες δεν ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής, αλλά της δολοπλοκίας.

Η ομολογία από έναν αξιωματούχο δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση, αλλά δημιουργεί και πολλά νέα ερωτήματα.

Ο ίδιος ο κ. Κονστάνσιο στα μέσα Ιουλίου είχε υπονοήσει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει τη ρευστότητα προς την Ελλάδα εφόσον υπήρχε απόφαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (eurogroup) σε αυτήν την κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα άνοιγε το δρόμο στο grexit.

Ποια είναι η αλήθεια; Εάν ο κ. Κονστάνσιο και οι άλλοι αξιωματούχοι έλεγαν την αλήθεια το καλοκαίρι, τότε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ λέει σήμερα ψέμματα. Και αντιστρόφως.

Διότι εάν τα περί Grexit ήταν μια μπλόφα, τότε μπαίνει το ερώτημα εάν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι υπήρχαν και άλλα περιθώρια κινήσεων για την Ελλάδα τον Αύγουστο.
Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο αποδυναμώνεται η θέση του τέως πρωθυπουργού ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές.

Ίσως, λοιπόν, να μην είναι καθόλου αθώα η σημερινή παρέμβαση του κ. Κονστάνσιο, η οποία, συμπτωματικά, έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ελληνικές εκλογές και έχει, σε κάθε περίπτωση, πολιτικές συνέπειες.

Η υπόθεση φτάνει πλέον να θυμίζει τις κατασκοπευτικές ιστορίες του Τζον Λε Καρέ, όπου ουδείς γνωρίζει εάν τελικά ο διπλός πράκτορας είναι όντως έτσι ή υποδύεται τον διπλό πράκτορα για να ξεσκεπάσει τον πραγματικό προδότη.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ εμφανίζεται όλο και πιο εκτεθειμένη, διότι προκύπτει ότι είτε στη μία είτε στην άλλη εκδοχή, κάποια μέλη της χρησιμοποιούν την ισχύ που προκύπτει από τη θέση τους για να ευνοήσουν συγκεκριμένους πολιτικούς σχεδιασμούς χωρίς να έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος