Παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα στο Πρώτο: Ποιο το πλαίσιο και τι άλλαξε μετά την υπόθεση του κυκλώματος στα Χανιά (audio)

Με την παραδοχή ότι η παρένθετη μητρότητα είναι μία αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή, ο Κωνσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ξεκίνησε να αναλύει στη συζήτηση που είχε με τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», τι ακριβώς ισχύει στην Ελλάδα όσο αφορά τη διαδικασία, το γιατί η Ελλάδα έγινε προορισμός ζευγαριών από το εξωτερικό για την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης και τι συνέβη μετά την υπόθεση με το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά.

Ο κ. Πάντος επισήμανε πως για προχωρήσει μια διαδικασία παρένθετης μητρότητας πρέπει να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι. Αναφέρθηκε για παράδειγμα, σε νέες γυναίκες που μπορεί να έχουν σύνδρομο Rokitansky, λείπει δηλαδή η μήτρα και δεν μπορούν να κυοφορήσουν με άλλο τρόπο παρά με τη χρήση παρένθετης μητέρας.

«Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι και ο πιο υγιής, μέσα από την οικογένεια, η μητέρα, η θεία, η αδελφή, ξαδέλφη. Έτσι είναι το πιο σωστό. Στη χώρα μας επιτρέπεται αυτή η διαδικασία, όπως επίσης επιτρέπεται και η διαδικασία να βρει κάποιος μία άσχετη γυναίκα που να θέλει να γίνει παρένθετη με μόνιμη ή προσωρινή κατοικία στην Ελλάδα και βέβαια και με δικαστική απόφαση που είναι απαραίτητη γι’ αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα βέβαια έχει μία πιο φιλελεύθερη προσέγγιση ως προς την παρένθετη μητρότητα. Είναι μια πιο ευνοϊκή νομοθεσία που επιτρέπει να έρχονται και ζευγάρια από το εξωτερικό, που βοηθάει σε αυτό που λέμε εμείς και στον ιατρικό τουρισμό για τη χώρα μας. Γι’ αυτό και η χώρα μας είναι προορισμός ιατρικού τουρισμού, αλλά δεν είναι παράδεισος, με την έννοια ότι όλα γίνονται χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς νόμους» ανέφερε ο κ. Πάντος.

Το ηλικιακό όριο βάσει του νέου νόμου από το 2022 είναι τα 54 έτη και για την αιτούσα, για τους βιολογικούς γονείς αλλά και για την παρένθετη, εξήγησε.

«Πρέπει να πληρούνται κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Γίνονται σε ζευγάρια αλλά ακόμα και συντρόφους με ελεύθερη ένωση, ακόμη και σε μοναχικές γυναίκες που έχουν κάποιο θέμα ιατρικό και δεν μπορούν να κυοφορήσουν. Πρέπει να ληφθεί μία δικαστική απόφαση προκειμένου αυτή να προχωρήσει, δηλαδή πρέπει να υπάρχει άδεια από το δικαστήριο και βέβαια ο πιο σωστός τρόπος είναι να γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους. Ταυτόχρονα, η παρένθετη δεν μπορεί να έχει άνω των δύο καισαρικών τομών» επισήμανε ο κ. Πάντος, ενώ πρέπει, εξήγησε να υπάρχουν και προϋποθέσεις υγείας.

Υπολογίζεται περίπου ότι 40 με 50% των αιτούντων για παρένθετη μητέρα είναι ομόφυλα ζευγάρια, κυρίως άντρες, σημείωσε ο κ. Πάντος. «Αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και συνήθως απευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου επιτρέπεται» περιέγραψε.

Η παρένθετη θα πρέπει να είναι πάνω από 25 ετών και καλό είναι να έχει ένα τέκνο, για να μην υπάρχει αυτό το ψυχολογικό δέσιμο, υποστήριξε ο κ. Πάντος, ωστόσο δεν υπάρχει υποχρέωση νομική για κάτι τέτοιο.

«Είναι μάλλον προϋπόθεση από τον Κώδικα δεοντολογίας της Εθνικής Αρχής που μας λέει ότι καλό είναι να υπάρχει ένα παιδί και βέβαια αυτές οι γυναίκες που θέλουν να είναι παρένθετες θα πρέπει μετά είτε να μείνουν στην Ελλάδα, εφόσον είναι εδώ στη χώρα μας, είτε μπορεί να φύγουν για το εξωτερικό. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα, ότι βάσει της δικαστικής απόφασης, μπορεί το παιδί που γεννιέται από την παρένθετη να γράφεται στο όνομα των βιολογικών γονέων την ώρα της γέννας.  Στο εξωτερικό αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω υιοθεσίας. Εδώ γίνεται αυτόματα. Και γι’ αυτό και πάρα πολλά από αυτά τα ζευγάρια που έχουν παρένθετη μητέρα, έστω και από το εξωτερικό, προτιμούν να μείνουν στην Ελλάδα προκειμένου να γεννήσει η παρένθετη στην Ελλάδα και να φύγουν με το παιδί τους αγκαλιά και με το όνομά τους» συμπλήρωσε ο κ. Πάντος.

Η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας σε αρκετές χώρες δεν επιτρέπεται, σε άλλες επιτρέπεται με όρους διαφορετικούς σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ το πολύ βασικό κομμάτι, που αφορά στο πώς θα φτάσει νόμιμα το μωρό στην αγκαλιά των βιολογικών του γονιών, φαίνεται να είναι η ειδοποιός διαφορά για τους ενδιαφερόμενους και ο λόγος που τελικά καταλήγουν να επιλέξουν την χώρα μας.

«Εδώ υπάρχει νομοθεσία, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι, καταγράφεται το κάθε τι που γίνεται με την παρένθετη μητρότητα, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Βέβαια στα Χανιά στη συγκεκριμένη περίπτωση φαντάζομαι, γιατί δεν το ξέρω, ότι οι παρένθετες παρέμεναν σε συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να γεννήσουν για να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό πλαίσιο της Ελλάδας που επιτρέπει να γεννηθεί το παιδί στο όνομα της βιολογικής μητέρα» επισήμανε ο κ. Πάντος.

«Επειδή πάρα πολλές από αυτές τις γυναίκες ερχόντουσαν από Αυστραλία εδώ για παρένθετη και λαμβάνοντας υπόψη τον θόρυβο που έγινε λόγω της συγκεκριμένης μονάδας στην Κρήτη, αλλάζει ο νόμος πλέον και θα επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα στην ολότητά της και στην Αυστραλία. Όπως επίσης αλλάζει ο νόμος στην Αυστραλία και για τις δότριες που μέχρι στιγμής ήταν μόνο επώνυμες. Θα επιτρέπουν και την ανώνυμη δότρια, προκειμένου οι αυστραλιανές να μην φεύγουν από την Αυστραλία, να μην έρχονται στην Ελλάδα, αλλά να βρίσκουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στην ίδια τους τη χώρα. Με άλλα λόγια, η όλη διαδικασία και όπως εξελίχθηκε, έκανε πάρα πολύ κακό στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, όταν έβγαινε δημοσιογράφος σε αυστραλέζικο κανάλι και έλεγε ότι στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, αλλά δεν μίλαγε τη συγκεκριμένη μονάδα, μίλαγε για την εικόνα στο σύνολό της. Οι χειρισμοί δεν γίνανε με απόλυτα σωστό τρόπο. Βέβαια από την αστυνομία οι χειρισμοί γίνονται με σωστό τρόπο, αλλά ο τρόπος που το χειρίστηκε το υπουργείο πιστεύω ότι δεν ήταν απόλυτα σωστός όσον αφορά την εικόνα» τόνισε ο κ. Πάντος.

Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν για τον αριθμό παιδιών που έχουν γεννηθεί στην χώρα μας μέσω παρένθετης, ανέφερε. «Πιστεύω ότι είναι δεκάδες τα ζευγάρια. Όσον αφορά στην τοποθέτηση εμβρύου πριν τη δικαστική απόφαση απαγορεύεται. Δεν είναι σωστό. Πρέπει πρώτα να ληφθεί η δικαστική απόφαση ότι μπορεί να προχωρήσουμε τη διαδικασία.  Συνήθως απαιτεί από 3 έως 6 μήνες. Κάποιοι νομικοί ασχολούνται με αυτή τη διαδικασία, σε τρεις με έξι μήνες έχουν την δικαστική απόφαση και εφόσον υπάρχει, μόνο τότε επιτρέπεται να προχωρήσουμε στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την εμβρυομεταφορά» είπε σχετικά ο κ. Πάντος.

Όσο αφορά το οικονομικό μέρος της όλης διαδικασίας, ο κ. Πάντος περιέγραψε τα εξής.

«Επιτρέπεται στην Ελλάδα κάποια αμοιβή για τις παρένθετες μητέρες, το οποίο βάσει νόμου είναι 10.000 για μονή κύηση ή 15.000 για πολύδυμη κύηση. Επάνω σε αυτό θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη τις δαπάνες και τις αμοιβές γιατρών για την παρακολούθηση, για τον τοκετό, για τη διαμονή τους εφόσον είναι εκτός έδρας, για την απώλεια της δουλειάς τους. (…) Περίπου 20.000 ευρώ είναι η νόμιμη αμοιβή».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο δικηγόρος και Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Παναγιώτης Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι σύμφωνα με συγκεκριμένη απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η γυναίκα που κυοφορεί και γεννά για λογαριασμό κάποιας άλλης δικαιούται συγκεκριμένες μόνο δαπάνες, που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία, εφόσον δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα.

«Η φιλοσοφία όλου του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και για την παρένθετη μητέρα είναι το ότι ειδικά για την παρένθετη μητέρα δεν υπάρχει αμοιβή, δεν υπάρχει δηλαδή οικονομικό όφελος. Αυτό άπτεται και των διεθνών αλλά και των εθνικών συστημάτων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία εν ολίγοις λένε ότι ο άνθρωπος δεν διαθέτει το σώμα του ή κομμάτια από το σώμα του για οικονομικό όφελος. Αυτό απαγορεύεται. Επομένως, οτιδήποτε το οποίο δεν αφορά το συγκεκριμένο πράγμα που λέει ο νόμος, δηλαδή τις συγκεκριμένες δαπάνες που δικαιολογούνται ρητά, είναι παράνομο. Από κει και πέρα ο νόμος επίσης κριτηριοποιεί περιπτώσεις, εάν η παρένθετη μητέρα είναι άνεργη, ότι δικαιούται κάποιας αποζημίωσης μέχρι 10.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπάρχουν πιστοποιημένα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία τηρούν τα πρωτόκολλα ανωνυμοποίησης και προσωπικών δεδομένων όλων όσων διατίθενται να βοηθήσουν και τα οποία δεσμεύονται από τον νόμο για το πώς θα τηρηθεί η ανωνυμία και το πώς ακριβώς θα υπάρχει και η διαφάνεια όσον αφορά αυτού του τύπου την κάλυψη των δαπανών, τα οποία λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου. Τα ίδια κέντρα μεσολαβούν ώστε να υπάρχει ανωνυμοποιημένα μια σύμβαση με όλες τις απαιτούμενες συναινέσεις, όπως λέει ο νόμος αναλυτικά.

«Για να υπάρχει ευθύνη, υπάρχουν τα κέντρα. Εάν συμβεί κάτι στραβό ή αν παραβιαστεί κάποιο κομμάτι του νομικού πλαισίου, γι’ αυτό υπάρχουν τα κέντρα τα πιστοποιημένα. Τώρα, τα εγώ ξέρω κάποιον που μπορεί να σου βρει κάτι άλλο, αυτά τα ελληνικά και τα εγκληματικά (…) Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως δεν είναι προς άγρα χρημάτων αυτή η διαδικασία. Είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη διαδικασία, με συγκεκριμένο διαφανές νομικό πλαίσιο, το οποίο καθιερώνει την αποζημίωση με κριτήρια» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ.Παπαϊωάννου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος