Παπασπύρου για Σπαρτιάτες: Τι προβλέπει η νομοθεσία για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων – Υπάρχει ενδεχόμενο νέων εκλογών;

Ο Άρειος Πάγος καλεί τους 11 βουλευτές του κόμματος των “Σπαρτιατών” ως υπόπτους για εξαπάτηση εκλογέων. Πρόκειται για μια έρευνα που διενεργείται εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νίκο Παπασπύρου.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και τους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο υπήρχαν καταθέσεις προ προ μηνών και βάσει αυτών προχωράει η εισαγγελέας προκειμένου να διερευνήσει εάν υπήρχαν ψευδείς παραστάσεις στο εκλογικό σώμα. Αν δηλαδή απέκρυψαν από το εκλογικό σώμα ότι αληθής ηγέτης του κόμματος ή εν πάση περιπτώσει και αυτός ήταν ο κύριος Κασιδιάρης.

Υποθέτω ότι ερευνάται κατά πόσο με τον τρόπο αυτό εξαπατήθηκαν οι εκλογείς, οι οποίοι δεν γνώριζαν την πραγματική ηγεσία και υποθέτω ότι θα τεθεί και ένα αντίστοιχο ζήτημα αν εξαπατήθηκε και ο Άρειος Πάγος, αν δηλαδή υπήρξαν ψευδείς δηλώσεις στον Άρειο Πάγο όταν κατατέθηκαν τα στοιχεία του κόμματος” τόνισε ο κ. Παπασπύρου.

Έχουμε διάφορες διαδικασίες που βαίνουν ή προχωρούν παράλληλα. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αυτή ενώπιον του εκλογοδικείου. Έχουν υποβληθεί ενστάσεις από κάποιους ενδιαφερομένους με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της εκλογής των βουλευτών των “Σπαρτιατών”. Αυτό δεν θα το κρίνει ο Άρειος Πάγος. Αυτό θα το κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο, αλλά αν υπάρχει μια έρευνα παράλληλα στον Άρειο Πάγο από την οποία προκύπτει ή δεν προκύπτει ότι πραγματικός αρχηγός είναι και ο κ. Κασιδιάρης, αυτό προφανώς θα αξιοποιηθεί από το Εκλογοδικείο που θα κρίνει για τις έδρες“.

Εξήγησε δε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία οι βουλευτές παραμένουν, καθώς για να εκπέσει ένας βουλευτής,, πρέπει να υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και μόνο.

Επίσης τονίζει ότι εάν προκύψουν στοιχεία από την έρευνα ή από το έγγραγο της κας εισαγγελέως, από τα οποία να συγκροτείται ότι ο κ. Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, είναι πραγματική ηγεσία του κόμματος, ελέγχοντας για παράδειγμα τους 11, τότε η Βουλή με απόφασή της αναστέλλει τη χρηματοδότηση του κόμματος έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Τους βουλευτές τους κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και αποτελεί άλλη διαδικασία.

Κρίσιμο αποτελεί ακόμα εάν κατά τον χρόνο που έγιναν οι εκλογές ο κ. Κασιδιάρης είχε έλεγχο του κόμματος, αν μπορούσε να ελέγξει και ήλεγξε τα ψηφοδέλτια. “Αν ελέγχονται τα ψηφοδέλτια ενός κόμματος, προφανώς ασκώ διοίκηση στο κόμμα. Αν αυτό αποδειχθεί με τον τρόπο που θα το κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, θα ακυρωθεί η εκλογή. Αφού ακυρωθεί η εκλογή, ακυρώνεται και των αναπληρωματικών τους, γιατί το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο” εξήγησε. Στην περίπτωση αυτή, θα γυρίσουμε πίσω στην Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή και θα κατανείμει, κανονικά με βάση τον εκλογικό νόμο, στα άλλα κόμματα τις έδρες που δικαιούνται.

Εξήγησε ότι υπάρχει μεν το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέα εκλογική διαδικασία, αν και δεν θεωρείται σωστό. “Το σωστό, κατά την άποψή μου, είναι ότι θα πρέπει αυτές οι έδρες, αφού δεν τις δικαιούται το συγκεκριμένο κόμμα, η ανώτατη εφορευτική επιτροπή να τις ανακατανείμει στα κόμματα που τις δικαιούνται” κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος