Π. Σαμπατακάκης: Πώς «επιμερίζεται» ο κίνδυνος για πλημμύρες μετά τις φωτιές στη ΒΑ Αττική και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία

Η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική επιμερίζεται σε τρεις λεκάνες, του Κηφισσού, του ρέμματος της Ραφήνας αλλά και τη λεκάνη του Μαραθώνα, είπε στο ΕΡΤΝews σχετικά με τον κίνδυνο για πλημμύρες σε καμένες εκτάσεις ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης, Υδροεγεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλογίας.

Οι περιοχές είναι μικρότερες και ο τρόπος αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών είναι κλασικός για τις επικλινείς επιφάνειες, πρόσθεσε.

«Ευχόμαστε να έρθουν βροχές, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι κακό», τόνισε μιλώντας για την ανομβρία που υποδαύλισε κατά μία άποψη και τις τελευταίες πυρκαγιές. «Θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ γιατί αυτό συμβαίνει τόσο τακτικά και με τόση μεγάλη ένταση και έκταση στην Αττική και σαφέστατα δεν είναι μόνο τα θερμικά φορτία, είναι και άλλα αίτια τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες νομίζω τα ψάχνουν και πρέπει να τα ψάξουν», τόνισε.

Χρειαζόμαστε να έρθουν οι βροχοπτώσεις. Η Αττική αποψιλώνεται, είμαστε 50% της αστικής δραστηριότητας και κατοίκησης σε όλη τη χώρα, ήταν μία ακόμη επισήμανση από τον κ. Σαμπατακάκη ενώ ερωτηθείς για την λειψυδρία απάντησε:

«Πυκνώνουν οι περίοδοι της ξηρασίας και αυξάνεται η άνοδος των αναγκών. Υποδομές έχει η Αθήνα, υπάρχουν στοιχεία, χαρτογραφήσεις και νέες τεχνολογίες που ακούνε στο όνομα αφαλάτωση. Εχουν βελτιωθεί, δεν πρέπει να μάς φοβίζουν έχει η χώρα υφάλμυρους υδροφόρους και τα νησιά θα μπορούν έτσι να θωρακιστούν για την περίοδο της μεγάλης ζήτησης».

Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος