Στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, των πρώτων αντιδράσεων, αλλά και των αναμενόμενων επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room (Γιώργος Σιαδήμας, Στέλλα Παπαμιχαήλ).
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση, ο κ. Πετράκης δήλωσε: «Λογικό είναι, διότι σημαίνει μια μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας, μια μεγάλη αναταραχή στον κόσμο. Οι άνθρωποι επανατοποθετούνται αναφορικά με τις επενδύσεις που έχουν κάνει. Είναι πολύ λογικό να έχουμε αυτού του είδους τις μεταβολές.
Αυτό, δεν είναι εκείνο το σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας. Το σημαντικό είναι πρώτον, ότι ανεβαίνει, έβλεπα έναν δείκτη αβεβαιότητας στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερος εδώ και δύο δεκαετίες, δηλαδή μεγαλύτερος και από την Ουκρανία, μεγαλύτερος και από τον Covid ο δείκτης αβεβαιότητας.
Φανταστείτε τώρα διότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει σε διάφορους τομείς και αυτό έχει σημασία να ξέρουμε ότι είναι λίγο οξύτερη, όχι πολύ, αλλά πάντως αρκετά οξύτερη απ’ αυτούς που φανταζόμασταν, οι δασμοί είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που φανταζόμασταν μέχρι χθες. Γενικά είναι λίγο μεγαλύτεροι, Έχουν μια καθολική εφαρμογή.
Βεβαίως είναι κάποιοι τομείς οι οποίοι είναι εκτός και η ενέργεια δεν την βλέπω και τα αμυντικά προϊόντα δεν ξέρω τι θα γίνει.
Άρα ο Τραμπ επιχειρεί τρία πράγματα: Πρώτον, να μαζέψει έσοδα για το αμερικανικό δημόσιο.
Δεύτερον, να πείσει τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Αμερική.
Τρίτον, να βάλει τους εταίρους του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κάποια από αυτά θα δουλέψουν, κάποια δεν θα δουλέψουν. Και βεβαίως αυτή όλη η πολιτική έχει και σοβαρότατες αντιφάσεις στον πυρήνα της. Δηλαδή δεν μπορείς να μου λες ότι την Ταϊβάν θα την υπερασπιστώ με κάθε μέσο και από την άλλη μεριά πας και της βάζεις δασμούς.
Είναι σαν να τους λέει φύγετε από εκεί και ελάτε σε μένα. Όμως αυτό λέει ουσιαστικά και αυτό κάνουν. Και μια πολύ μεγάλη εταιρεία από την Ταϊβάν ετοιμάζεται να δώσει 150 δισ. Η συγκεκριμένη εταιρεία από την Ταϊβάν είπε ότι ναι, θα έρθω να επενδύσω 150 δισεκατομμύρια, αλλά να φέρω και εργάτες από την Ταϊλάνδη. Δηλαδή θέλω να πω ότι περνάμε σε μια φάση που πραγματικά πολλά καινούργια πράγματα γίνονται».
Συνέχισε με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέροντας πως: «ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί που πουλιέται 30 δολάρια σε ένα αμερικάνικο εστιατόριο θα πάει 36. Ο αποτελεσματικός δασμός ο οποίος μπαίνει είναι της τάξεως του 20%.
Για να καταλάβετε όμως να καταλάβετε τι σημαίνει, Πριν ήταν 4%, προχθές δηλαδή οι αποτελεσματικοί δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 4% και γίνεται 24%. Αυτό κάτι σημαίνει. Κάποια προϊόντα υποφέρουν, κάποια προϊόντα δεν θα υποφέρουν τόσο πολύ».
Οι επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής
Ακολούθως αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής ενός κινητού τηλεφώνου, λέγοντας: «Αν υποθέσουμε ότι όλα τα κομμάτια του τηλεφώνου παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι αν εισάγονται, παίρνουν μία αύξηση έτσι κι αλλιώς. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητάμε για ένα 20% επιπλέον, δεν είναι το ίδιο το οποίο εφαρμόζεται στην Ταϊβάν, αλλά αυτό για τον Αμερικανό πολίτη.
Εμείς, επειδή θα έχουν και λιγότερες αγορές, μπορεί να τα απολαύσουμε και φθηνότερα από την Ταϊβάν, με την έννοια ότι θα προσπαθούν οι άνθρωποι να τα δώσουν και πιθανόν να είναι και κάπως λιγότερο. Θέλω να πω δηλαδή ότι ναι, από την άλλη μεριά, σου λέει θα μαζέψω δασμούς και θα τους δώσω στους Αμερικάνους πίσω πίσω μέσω των φοροαπαλλαγών.
Θα τα δούμε όλα αυτά που θα ισορροπήσουν. Έχει κάποιο νόημα δηλαδή η πολιτική του, μη φανταστείτε ότι είναι πράγματα, τα οποία βεβαίως πραγματοποιούνται κατά τρόπο ασύντακτο και αυτό είναι που ανησυχεί πάρα πολύ την παγκόσμια κοινότητα».
Ο κ. Πετράκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, λέγοντας: «Βεβαίως, όπως πολύ σωστά είπε ο υπουργός, υπάρχουν πάρα πολλοί γύροι μπροστά μας, διότι κάνει τρία πράγματα σας λέω ο Τραμπ, να προσπαθεί να φέρει επενδύσεις, να μαζέψει έσοδα και τρίτον να βάλει τους εμπορικούς εταίρους του στο τραπέζι για διάφορες συζητήσεις, η κάθε χώρα, ο κάθε οργανισμός, πρέπει να ξέρετε ότι οι αποφάσεις για το εξωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν.
Δεν είναι αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Άρα θα δούμε μια συνολική οπτική και υπάρχει και το θέμα της ενέργειας, το οποίο έχει μείνει έξω από τις χθεσινές δηλώσεις και το θέμα των στρατιωτικών δαπανών της Ευρώπης, το οποίο θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Άρα έχουμε πολλούς – πολλούς γύρους.
Δεν πρόκειται να είναι εύκολη η ζωή για κάποιον ο οποίος σχεδιάζει σε ένα χαρτί τόσα έσοδα, τόσα θα πάρω, τόσα θα βγάλω. Είναι ένα δυναμικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία και η παγκόσμια κοινωνία και νομίζω ότι αυτό εκεί το οποίο θα ισορροπήσει θα είναι ένας καινούργιος κόσμος στον οποίο θα επανατοποθετηθούμε και από ορισμένες απόψεις να σας πω, δεν είναι και κακή προοπτική.
Επιτέλους ας πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Εμείς έχουμε τη σχέση με τους Αμερικανούς, η οποία έχει διάφορες διαστάσεις, στρατηγικές. Αφήστε το αυτό. Έχουμε το βόρειο άξονα, τον νότιο άξονα, τον ενεργειακό. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία θα πρέπει πολύ προσεκτικά να δούμε, έτσι ώστε, διότι έχει ξαναγίνει αυτό το ίδιο και το 2008 και το 2009, είχαμε κάνει λεπτές διαπραγματεύσεις.
Δεν τους είπε όμως τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα μέτρα, Ούτε για τους Αμερικανούς αυτό δεν το ανέφεραν ποτέ, έλεγαν μόνο την καλή πλευρά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος