Π. Παστουσέας: Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει ψευτο-ΑΟΖ – Α. Κλάψης: Η επιθετικότητα της Άγκυρας παραμένει (video)

Array

Την ατζέντα των συζητήσεων στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν και το πώς επηρεάζει τα ελληνοτουρκικά σχολίασαν στην ΕΡΤ οι Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α. και Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης.

«Είχαμε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο. Μια μικρής διάρκειας συνάντηση που όμως έχει μια σημειολογία, ιδιαίτερα στη συγκυρία που γίνεται και φαίνεται ότι είχαν πολλά θέματα στην ατζέντα, το ουκρανικό, τα διμερή τους, κ.α.» ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» τόνισε ότι «ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης. Από την πλευρά της η τουρκική προεδρία αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και μάλιστα έκανε και αναφορά και στα F-16 και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στην Τουρκία για το θέμα»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων αυτή είναι μια καταρχήν θετική εξέλιξη, καθώς δεν βλέπουν ανταγωνιστικά τη σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας σε σχέση με τα ελληνικά. «Η Αθήνα θέλει να είναι κοντά οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία, προκειμένου (η Αμερική) να ασκεί την επιρροή της για την εκτόνωση της έντασης και να χαμηλώσουν οι τόνοι, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης», πρόσθεσε.

Και όπως ανέφερε ο διπλωματικός αναλύτής, ένα πρώτο δείγμα του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι το τι θα γίνει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία και στη Λιβύη, προκειμένου να μην προχωρήσει σε ακραίες κινήσεις μέχρι τις εκλογές ή σε έρευνες που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις.

Δεν αλλάζει η κατεύθυνση των επιδιώξεων Ερντογάν

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν και τη δήλωση του Τούρκου προέδρου για διάλογο στα ελληνοτουρκικά, ο Αντώνης Κλάψης τόνισε ότι υπάρχει μια ερμηνεία όλο αυτό.

«Πολλές φορές υπάρχουν μεταπτώσεις τέτοιου είδους στην τουρκική εξωτερική πολιτική επί κυβερνήσεως Ερντογάν. Εκείνο που μένει σταθερό παρόλα αυτά είναι η επιθετικότητα και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν αλλάζουν μέσα σε βάθος χρόνου, αλλά μάλλον πολλαπλασιάζονται. Νομίζω ότι αυτό που εννοεί ο κ. Ερντογάν όταν λέει να πάμε σε έναν διάλογο, είναι στην πραγματικότητα να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στη βάση των επιδιώξεων της και όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο  επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κλάψη, «όταν εκείνος (ο Ερντογάν) ακόμα μιλάει για διεθνές δίκαιο, δεν εννοεί αυτό που είναι γενικώς παραδεκτό στις χώρες του δυτικού κόσμου, αλλά μιλάει για ερμηνείες οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Επομένως, το γεγονός ότι τη μια μέρα μπορεί να λέει κάτι πιο επιθετικό και την άλλη να εμφανίζεται κάπως διαλλακτικότερος, δε νομίζω ότι αλλάζει τη γενική κατεύθυνση των επιδιώξεων και της πολιτικής του».

Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αλλάζει

Από την πλευρά του ο κ. Παστουσέας ανέφερε ότι «εχουμε τον Ερντογάν να κάνει μικρούς τακτικούς ελιγμούς, χωρίς να αλλάζει η στρατηγική της Τουρκίας, η οποία είναι διαχρονική. Με τις επισκέψεις του κ. Δένδια στη Λιβύη προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τη Λιβύη, ώστε αφενός μεν να αποτραπεί η άδεια ερευνών ή η αδειοδότηση τελοσπάντων από τη Λιβύη στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες και στο μέλλον με την επόμενη κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να κάνουμε οριοθέτηση της Ανεξάρτητης Οοικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας, παραπέμποντας τα θέματα μας στο Δικαστήριο της Χάγης».

Μιλώντας για την κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού που υπάρχει στη Λιβύη υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να κάνει συμφωνίες μακροχρόνιες που να δεσμεύουν τη χώρα μακροχρονία.

«Είναι σημαντικό ότι στις έρευνες που διεξάγονται τώρα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, υπάρχει και ένα κομμάτι το οποίο εισέρχεται στην ΑΟΖ της Μάλτας και η Μάλτα έδωσε άδεια για αυτές τις έρευνες, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική ΑΟΖ. Επομένως έχουμε την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αίγυπτο, τρεις χώρες στην περιοχή με τις οποίες έχει γίνει ήδη μια μορφής συμφωνία. Με την Ιταλία έχουμε καθορίσει ΑΟΖ, με την Αίγυπτο είναι μερική οριοθέτηση, επομένως η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες συμφωνίες, ενώ η Τουρκία με αυτή την ψευτο ΑΟΖ, την οποία προσπαθεί να επιβάλει και να νομιμοποιήσει, είναι εντελώς στον αέρα» σχολίασε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία.

Και όπως τόνισε, το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει κάποια νομιμοποιητική βάση επισημαίνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. «Εαν αύριο επεκταθούν τα 12 μίλια νοτίως Κρήτης, νοτίως Καρπάθου, Κάσου, αυτομάτως αυτό το Τουρκολίμανο όχι μόνο δεν έχει υπόσταση».

Ο κ. Παστουσέας αναφέρθηκε επίσης και στην συγκρότηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μιας ναυτικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ θα πλεύσει προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνοδεύεται από από ελληνικές φρεγάτες.

«Είναι σημαντικό και αυτό καθώς και όλες οι κινήσεις, οι οποίες γίνονται για να αποτραπεί μια ανάφλεξη στην περιοχή και να περιοριστούν τα βήματα που κάνει ο Ερντογάν προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο αντιναύαρχος ε.α.

Αποκλείεται να έγινε λάθος με τους πυραύλους

Ο κ. Παστουσέας, σχολιάζοντας για τον ρωσικής κατασκευής πύραυλο που επληξε την Πολωνία εξέφρασε την άποψη ότι δεν έγινε καταλάθος. «Η είναι εσκεμμένη ενέργεια ή κάτι άλλο συμβαίνει» επισήμανε ο πρώην στρατιωτικός.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Απόκης στην σύνοδο των G20 στο Μπαλί μετέφερε τις δηλώσεις Ερντογάν για το ψευδοκράτος. «Έγινε ότι έγινε, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει, δεν έχουμε την ανάγκη να ζητήσουμε την άδεια κανενός. Αυτό το πράγμα έχει τελειώσει» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των F-16.

Η Αμερική θέλει να κρατήσει την Τουρκία υπό την σκέπη της και στον δυτικό κόσμο

Ο κ. Κλάψης τόνισε η προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει να κρατήσει την Τουρκία υπό την σκέπη της, να την κρατήσει στο ΝΑΤΟ, να την κρατήσει στο πλαίσιο του δυτικού κόσμου. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον προφανώς πρέπει να της δίνει και κάποια ανταλλάγματα ανάμεσα στα άλλα εξοπλισμούς, όπως είναι τα F-16.

«Θέλουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να είναι κοντά. Ιδανικά, θα σας έλεγα ότι θέλουμε την Τουρκία ως μέλος του δυτικού κόσμου,δηλαδή να αποδέχεται και τις αρχές και τις αξίες και τις υποχρεώσεις, όχι μόνο τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους τέτοιου είδους θεσμούς και μηχανισμούς. Ως προς το σκέλος του ψευδοκράτους, ο κ. Ερντογάν δεν λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που έχουν ειπωθεί εδώ και 48 χρόνια από αλλεπάλληλες τουρκικές ηγεσίες, αλλά που δεν βρίσκουν καμιά απήχηση στο διεθνές στερέωμα. Το ψευδοκράτος υπάρχει ντε φάκτο μεν, υπάρχει δηλαδή η κατοχή, αλλά από την άλλη αυτό δεν αναγνωρίζεται από κανέναν», σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος