Π. Μαντζούφας στο Πρώτο για Σπαρτιάτες: Είναι ένας πραγματικός μύλος – Οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αλυσιτελείς (audio)

«Είναι ένας πραγματικός μύλος. Και αυτά ξεκινήσανε γιατί προσπαθούμε την τελευταία στιγμή με νομοθετικές ρυθμίσεις να αποτρέψουμε ένα φαινόμενο το οποίο έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε, εγώ νομικός είμαι, αλλά ισχυρίζομαι ότι αυτά τα φαινόμενα λύνονται πολιτικά και προσπαθείς να περιθωριοποιήσεις ή να αποτρέψεις την επιρροή κομμάτων εξτρεμιστικών, τα οποία επιβουλεύονται τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν μπορείς αυτά να τα αντιμετωπίσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις, γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αλυσιτελείς». Με την παραπάνω τοποθέτηση, ο Παναγιώτης Μαντζούφας, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, σχολίασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν στο κόμμα Σπαρτιάτες.

«Πράγματι, το άρθρο 112 παράγραφος 2 του εκλογικού νόμου, που είναι το ίδιο με το 162 του Ποινικού Κώδικα, μας λέει ότι όποιος με ψεύτικες ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά τον εκλογέα, είτε για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είτε για να αλλάξει το εκλογικό του φρόνημα. Μάλλον εδώ έχουμε αυτή την περίπτωση» σημείωσε αρχικά.

Υπάρχει ωστόσο το εξής παράδοξο, όπως περιέγραψε. «Εδώ παρουσιάζεται ότι η παραπλάνηση αυτή για να αλλάξουν το εκλογικό φρόνημα οι ψηφοφόροι- γιατί δεν αρκεί να πεις ένα ψεύδος, θα πρέπει αυτό να οδηγήσει και σε παραπλάνηση, να αλλάξεις τη βούλησή σου- εδώ παρουσιάζεται ότι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο Στίγκας, αλλά και ότι οι κατηγορούμενοι διέδωσαν αυτή την ψευδή είδηση και βάση αυτής της ψευδούς είδησης μετέβαλαν το εκλογικό τους φρόνημα επειδή πίστεψαν αυτή την είδηση. Αυτή την κατηγορία όμως που απευθύνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μπορεί κανείς να πει ότι οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών ψήφισαν το κόμμα αυτό ακριβώς επειδή γνώριζαν ότι πραγματικός αρχηγός ήταν ο Κασιδιάρης, κάτι που δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί κατά την εξέταση της αίτησής τους, όταν έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο. (…) Άρα δεν στοιχειοθετείται αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος. Δεν είναι εξαπάτηση. Γιατί σου λέει ο άλλος, εγώ το ψήφισα επειδή ήξερα αυτό το πράγμα».

Υπεύθυνος δικαστικός σχηματισμός, εκδίδοντας όμως ουσιαστικά διοικητική απόφαση, είναι ο σχηματισμός του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, επισήμανε ο κ. Μαντζούφας.

Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται δύο παράλληλες διαδικασίες, εξήγησε ο κ. Μαντζούφας. «Η μία διαδικασία είναι η ποινική δίωξη κατά των Σπαρτιατών, η οποία θα πρέπει να γίνει μια δίκη και να βγει μια απόφαση η οποία θα τραβήξει αρκετά και η άλλη είναι η παράλληλη διαδικασία στο εκλογοδικείο, όπου εκεί έχουν ασκηθεί ενστάσεις από συνυποψηφίους των βουλευτών των Σπαρτιατών που έχουν εκλεγεί, στις έντεκα περιφέρειες που εκλέχθηκαν και οι οποίες θα αποφασίσει το Εκλογοδικείο, εάν η συμμετοχή των προσώπων αυτών σε έναν εκλογικό σχηματισμό, σε ένα κόμμα το οποίο δεν είχε τη νομιμότητα να κατέβει στις εκλογές, η συμμετοχή αυτή συμπαρασύρει και τη δική τους έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Και αυτό θα βγει απ’ ό,τι λένε τον Ιούνιο. Καταλαβαίνετε πόσο μπερδεμένο είναι το πράγμα» ανέφερε αναλυτικά.

«Εδώ έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός που είναι ο εξής. 250.000 άνθρωποι ψήφισαν ένα κόμμα που πήρε το 4,67 %. Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε τι θα ψήφιζαν εάν δεν είχαν την επιλογή να ψηφίσουν αυτό το κόμμα το οποίο παρανόμως μετείχε στις εκλογές» επισήμανε ακόμα ο κ. Μαντζούφας.

«Πόσο δημοκρατικό είναι και πόσο είναι συμβατό με τη λαϊκή κυριαρχία να κατανέμεις τις έδρες σε κόμματα για τα οποία δεν έχει εκφραστεί η λαϊκή βούληση και μάλιστα σε ποιες περιοχές, γιατί εδώ είναι από τα αδιάθετα, είναι από τη δεύτερη και τρίτη κατανομή. Θα γίνουν καραμπόλες και τεράστιες αλλαγές» τόνισε ο Συνταγματολόγος ενώ καταλήγοντας τόνισε«δεν αποτρέπεις το ενδεχόμενο να εμφανιστούν αυτά τα κόμματα με νέα ονομασία. Και τότε τι θα κάνεις; Τον ντετέκτιβ;».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος