Π. Λιαργκόβας στο Πρώτο: Νευρικότητα στα χρηματιστήρια – Δεν δικαιολογείται άλλη αύξηση σήμερα – Κάποιοι θα βρουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν (audio)

Τις επιπτώσεις στη διεθνή και εγχώρια οικονομία, λόγω των εξελίξεων στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, συζήτησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» η Κατερίνα Σερέτη και ο Διονύσης Χατζημιχάλης με τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Αυτό που παρατηρείται και αναμένεται σε πρώτη φάση είναι μια νευρικότητα γιατί κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει όλο αυτό, αν θα επεκταθεί, αν θα αναφλεγεί η Μέση Ανατολή.

«Άρα μια νευρικότητα, μια αβεβαιότητα, ναι, υπάρχει. Αυτό θα το δούμε πρώτα στα χρηματιστήρια και στις τιμές των διαφόρων προϊόντων των πολύτιμων μετάλλων. Ήδη υπάρχει μια αναστάτωση στα χρηματιστήρια τα οποία άνοιξαν της Ασίας αλλά ακόμα είναι νωρίς να πούμε αν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιπτώσεις» ανέφερε αρχικά ο κ. Λιαργκόβας.

Στις βαρύτερες επιπτώσεις είναι να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, να πάει δηλαδή πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Αυτό δεν νομίζω ότι θα γίνει εάν δεν επεκταθεί. Επομένως περιμένουμε. Εκείνο που ίσως πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι είχαν κατά κάποιο τρόπο οι αγορές προεξοφλήσει την επίθεση του Ιράν και γι’ αυτό είχε αυξηθεί το πετρέλαιο, είχε πάρει γύρω στο 3,5% επάνω και είχε ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι. Άρα το είχαν προεξοφλήσει» προσέθεσε.

«Θα δούμε πώς θα εκδηλωθεί αυτή η νευρικότητα, αν θα συνεχίσει, αν οι πιέσεις της Αμερικής να μην απαντήσει με έντονο τρόπο το Ισραήλ, εκτιμώ ότι με κάποιο τρόπο θα απαντήσει αλλά να μην είναι με αυτόν τον τρόπο που θα δημιουργήσει περαιτέρω ένταση, αν μείνουν εδώ τα πράγματα, τότε δεν θα δούμε κάποια μεγάλη επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου πέρα από αυτές που έχουμε δει. Πιστεύω θα μπορέσουμε να το απορροφήσουμε και να μην κινδυνεύσουμε να έχουμε επιπτώσεις στον πληθωρισμό, στο να μην κατέβουν τα επιτόκια και όλα αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί» ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.

Επιπλέον, σημείωσε, πως στο κλίμα της ακρίβειας, κάποιοι θα βρουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν στην προκειμένη περίπτωση, «γιατί ακόμα ακόμα και το πετρέλαιο που έχουμε πάρει είναι με βάση τις παλαιότερες τιμές, δεν έχουν ακόμα τιμολογηθεί με βάση τις νέες εξελίξεις».

«Άρα, θα ήταν αδικαιολόγητο να δούμε από σήμερα αυξήσεις σε πετρέλαιο. Οι μόνες αντιδράσεις κατά την άποψή μου είναι στο χρηματιστήριο που θα δείξει μια νευρικότητα, όπως σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, μέχρι εκεί όμως. Δεν δικαιολογείται κάποια άλλη αύξηση από σήμερα» επισήμανε ο κ. Λιαργκόβας, υπογραμμίζοντας ακόμα ότι «δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός θα δημιουργήσει αυτό που φοβόμαστε, θα γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

«Εκείνο επίσης που βλέπουμε είναι ότι αυξάνεται και η τιμή του χρυσού. Η τιμή του χρυσού αυξάνεται γιατί είναι η βεβαιότητα, το ασφαλές. Επομένως όλα τα άλλα είναι ρευστά» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος