«Το μεγάλο πρόβλημα επί Μπάιντεν ήταν η ακρίβεια, η οποία τσάκισε πολλά νοικοκυριά και νομίζω και αυτός ήταν ο λόγος που ψήφισαν υπέρ του Τραμπ. Ιδίως τα τρόφιμα και αυτό εξηγεί και γιατί και οι λαϊκές πολιτείες ψήφισαν υπέρ του Τραμπ, αυξήθηκαν πάρα πολύ» επισήμανε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ.
Η ακρίβεια διατηρήθηκε για πολλά χρόνια και κούρασε τον κόσμο, συνέχισε ο κ. Λιαργκόβας. Τον εξουθένωσε τον κόσμο η ακρίβεια, καθώς ενώ έλεγαν στην αρχή ότι θα ήταν παροδικό φαινόμενο, τελικώς κράτησε.
«Προσπαθούσαν οι κυβερνήσεις να το καταπολεμήσουν, δεν τα κατάφερναν και ο κόσμος μετά λέει τι θα κάνουμε άλλο; Δηλαδή, το να βγει έξω κανείς στην Αμερική είναι πανάκριβο πλέον. Δεν μπορεί ένας μεσαίος να το κάνει» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.
Όσο αφορά στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής, με βάση τις εξαγγελίες που έχει κάνει, σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας, θα είναι πιο προστατευτική για την αμερικάνικη οικονομία.
«Θα υψώσει κάποια τείχη προστασίας, δηλαδή δασμούς απέναντι στις εισαγωγές. Και το έχει πει και ευθέως ότι δεν μπορεί να ανεχθεί ότι εισάγουμε τόσα πολλά αυτοκίνητα από την Γερμανία, την Ευρώπη γενικότερα και δεν αγοράζουν αυτοί από εμάς. Και για αυτό έχει δηλώσει ότι θα βάλει δασμούς από 10 μέχρι 20% προς όλους και 60% και παραπάνω, προς την Κίνα. Άρα αυτό το έχει εξαγγείλει και το έχει κάνει στο παρελθόν. Δηλαδή δεν είναι η πρώτη φορά, το έχει εφαρμόσει στο παρελθόν το 18-19 που ήταν πάλι στο τιμόνι της Αμερικής, είχε βάλει δασμούς στο χάλυβα, στο αλουμίνιο, είχε επιδοτήσει την Μπόινγκ και αυτό δημιούργησε μια διαμάχη με την Airbus που είναι ευρωπαϊκή» συνέχισε ο κ. Λιαργκόβας.
«Επομένως θα υπάρξει ένα θέμα, θα υπάρξουν αλλαγές, θα υπάρξει πίεση κυρίως προς τις βιομηχανικές χώρες, αυτές που εξάγουν στην Αμερική βιομηχανικά προϊόντα τα οποία είναι ανταγωνιστικά των αμερικανικών προϊόντων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα για παράδειγμα. Και νομίζω ότι εκεί περισσότερο θα θιγούν οι χώρες όπως πρώτα απ’ όλα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία. Εμάς θα μας πάρουν τα κύματα, αλλά δεν θα έχουμε άμεση επίπτωση τυχόν ενίσχυσης του προστατευτισμού στην Αμερική
επισήμανε ο καθηγητής.
«Επίσης ένα δεύτερο στοιχείο που έχει πει είναι ότι θα κάνει και φοροελαφρύνσεις στην Αμερική, θα χαλαρώσει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να λειτουργούν πιο εύκολα οι επιχειρήσεις και γενικότερα θα δώσει κίνητρα για να έρθουν κεφάλαια στην Αμερική, να επενδύσουν οι επιχειρήσεις και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Αμερική. Που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η ζήτηση γενικώς για επενδυτικά προϊόντα της Αμερικής, δηλαδή θα έχουμε ανατίμηση του δολαρίου με βάση αυτά που έχει εξαγγείλει, από ό,τι φαίνεται θα ενισχυθεί το δολάριο έναντι του ευρώ τελικά, με όλες αυτές τις κινήσεις, θα υπάρξουν πολλές επιπτώσεις ακόμα. Να πω και έναν άλλο τομέα στον οποίο εμμέσως θα επηρεαστούμε και εμείς. Έχει πει ότι δεν θα χρηματοδοτεί τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ έτσι ώστε να προστατεύει την Ευρώπη. Θα πρέπει να βάλουν και οι Ευρωπαίοι το χέρι στην τσέπη, είχε πει χαρακτηριστικά» συμπλήρωσε ο κ. Λιαργκόβας.
«Εμείς δεν πρόκειται να θιγούμε, να έχουμε επιπτώσεις. Τα δικά μας προϊόντα που εξάγουμε στην Αμερική και η Αμερική είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, είναι ο 5ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος στις εξαγωγές και ο 14ος προμηθευτής της Ελλάδας, που σημαίνει ότι εξαρτόμαστε πάρα πολύ από την Αμερική. Και αν δούμε τα προϊόντα τα οποία εξάγουμε δεν είναι στην κατηγορία αυτών που είπαμε, τα ανταγωνιστικά της Αμερικής. Εξάγουμε για παράδειγμα κρασιά και στο παρελθόν που είχαν βάλει δασμούς, τα προϊόντα τα δικά μας είχαν εξαιρεθεί. Αυτό είναι κάτι θετικό. Ενδεχομένως να αυξήσουμε και το εμπόριό μας με την Αμερική, εάν και εφόσον δεν θα επιβληθούν δασμοί» επισήμανε ακόμα.
«Επίσης ένας άλλος τομέας ο οποίος έχει ενδιαφέρον είναι ότι δεν θα ακολουθήσει όλα αυτά που κάνουν οι Ευρωπαίοι για το περιβάλλον. Δηλαδή είναι υπέρ των εξορύξεων, θα ενισχύσει τις εξορύξεις πετρελαίου, φυσικού αερίου. (…) Και αν δεν αναγνωρίζει την κλιματική κρίση, τότε οι Ευρωπαίοι αυτό που κάνουν τι αποτέλεσμα θα έχει; Γιατί, δεν σταματάει στα σύνορα η μόλυνση, οι εκπομπές κτλ. Άρα κι εκεί θα δυσκολέψει την Ευρώπη. Και επίσης και σε συνέχεια αυτού που είπαμε για τους δασμούς, εάν με την Κίνα για παράδειγμα, γιατί με την Κίνα πάλι έχει κάνει ευθεία αναφορά, εάν επιβάλει δασμούς, καταργήσει αυτό το προνομιακό καθεστώς που τώρα έχει η Κίνα, όντως και τότε οι Κινέζοι αναγκαστικά θα προσπαθήσουν να βρουν άλλες αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Και ποιες είναι οι άλλες αγορές και ποιοι μπορούν να αγοράσουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα; Η Ευρώπη» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής ενώ, υπογράμμισε πως αν θέλει η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική πρέπει να προχωρήσει με γενναίες μεταρρυθμίσεις τύπου Ντράγκι. «Και πιστεύω ότι δεν τα έλεγε τυχαία και δεν βγήκε τυχαία η έκθεση αυτή πριν τις αμερικανικές εκλογές» σημείωσε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος