Π. Λιάκουρας στο Πρώτο για τουρκοσυριακό μνημόνιο: Όλα οδηγούν στο ότι ο Αλ Τζολάνι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια παράνομη πράξη (audio)

«Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο τουρκο-λιβυκό και το τουρκο-συριακό, αν συμβεί. Στο τουρκο-λιβυκό, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ρευστότητα της κατάστασης και την ανωμαλία της κατάστασης. Εδώ δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί. Εδώ περιμένει πρώτα απ’ όλα να καθίσει το καθεστώς, να δούμε τι είδους καθεστώς είναι αυτό, αν πράγματι το καθεστώς αυτό επαγγέλλεται μακροβιότητα» ανέφερε ο Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, για το σενάριο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

«Δεν έχουμε τίποτα ως εικόνα. Έχουμε απλώς ένα σενάριο το οποίο το έχει πετάξει σαν πυγολαμπίδα κάποιος και από κει και έπειτα δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, πριν ακόμη ο Σύριος προφανώς πρόεδρος, ο οποίος θα γίνει μάλλον από ό,τι φαίνεται ο Αλ Τζολάνι πριν ακόμη αυτός αποφασίσει, γιατί από αυτόν εξαρτάται» σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα μιας τέτοιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας-Συρίας, ο κ. Λιάκουρας δεν το απέκλεισε, αλλά όχι, σημείωσε, όπως έχει περιγραφεί από τον συγκεκριμένο τούρκο απόστρατο ναύαρχο και την αναπαράγει αλλά όπως και την αναπαράγουν, επισήμανε, ορισμένοι επαΐοντες και στην Ελλάδα.

«Αυτό που γίνεται, η αναπαραγωγή στην Ελλάδα, είναι ότι υπάρχει μια οριοθέτηση η οποία θα γίνει διαγωνίως από τις ακτές, οι οποίες είναι δυτικότερα της Κύπρου, ακτές της Τουρκίας και βεβαίως υπάρχει μια οριοθέτηση η οποία ξεκινάει από αυτές τις ακτές και καταλήγει στη Συρία, αφού προηγουμένως έχει υπερκαλύψει το έδαφος των κατεχομένων. Αυτό είναι ένα περίεργο, το οποίο θέλει πράγματι να δείξει ότι είναι πρότυπο του τουρκολιβυκού. Το τουρκολιβυκό όμως είχε έναν συγκεκριμένο στόχο, να στερήσει και να αφαιρέσει δικαιώματα των ελληνικών νησιών προκειμένου να πετύχει οριοθέτηση με τη Λιβύη. Εδώ δεν έχει λόγο. Διότι αν στερεί από κάπου δικαιώματα, είναι από τα βόρεια κατεχόμενα. Αν τα βόρεια κατεχόμενα η Τουρκία τα θεωρεί ότι είναι δικά της, άρα τι κάνει; Αφαιρεί από τον εαυτό της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκουρας.

«Υπάρχει δυνατότητα οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Στο βορειοανατολικό κομμάτι της Μεσογείου, εκεί δηλαδή που ενώνεται περίπου στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, λίγο πολύ. Εκεί η Τουρκία πράγματι είναι παρακείμενη με τη Συρία. Εκεί η Τουρκία έχει κάνει μια αξίωση ότι το όριό της σταματάει στα σύνορα με τη Συρία. Ουδέποτε προχώρησε σε μια οριοθέτηση με τη Συρία με το καθεστώς Άσαντ, τώρα της ανοίγεται η ευκαιρία να το επισημοποιήσει. Αυτή θα είναι μια νόμιμη οριοθέτηση γιατί είναι παρακείμενες οι περιοχές, οι ακτές. Όμως από εκεί και έπειτα, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί εκεί μια οριοθέτηση, πρέπει οπωσδήποτε η Συρία να οριοθετήσει με την Κύπρο στην περιοχή που αρχίζει από εκεί που ξεκινάει το όριο της οριοθέτησης Λιβάνου Κύπρου που πέφτει περίπου χονδρικά εκεί που τελειώνει ο κόλπος της Αμμοχώστου μέχρι το βορειοανατολικό άκρο της Καρπασίας. Όλη αυτή η περιοχή πρέπει να οριοθετηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Λιάκουρας.

Δε χρειάζεται η Συρία να έχει οριοθετήσει με την Κύπρο για να προχωρήσει σε μια οριοθέτηση με την Τουρκία αλλά θα μείνει χωρίς οριοθέτηση το τμήμα ανάμεσα στη Συρία και την Κύπρο, σημείωσε στη συνέχεια.

«Συνεπώς, εκεί πράγματι η Τουρκία θα προσπαθήσει είτε η ίδια κάνοντας μια υπέρβαση της οριοθέτησης την οποία μπορεί να προτείνει από τη νότια πλευρά των ακτών της και μέχρι κάτω το σημείο εκείνο που θα φτάσει μέχρι το όριο του Λιβάνου με την Κύπρο, εκεί θα μπορούσε να το κάνει, αλλά εκεί θα είναι παράνομη. Επίσης η Τουρκία μπορεί να βάλει τα κατεχόμενα, αυτή την περίφημη οντότητα την ανυπόστατη, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, την οποία την έχει ακυρώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, άρα δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο, στο διεθνές στερέωμα, να οριοθετήσουν τα κατεχόμενα. (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν κάνει τα κατεχόμενα οριοθέτηση. Έχουν κάνει με την Τουρκία. Είναι μια παράνομη πράξη, η οποία αποτελεί ένα τετελεσμένο το οποίο ναι μεν θα είναι εσαεί παράνομο, αλλά δεν θα ανατραπεί» ανέφερε ο κ. Λιάκουρας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Η μόνη η οποία μπορεί να κάνει εν προκειμένω οριοθέτηση είναι μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία υπάρχει, μπορεί αυτή να προβληθεί από την πλευρά της Τουρκίας ότι κάνει την οριοθέτηση, θεωρώντας ότι είναι λίγο πιο νόμιμη. Είτε η μία είτε η άλλη, στην περιοχή αυτή, η οποία είναι έξω από τον κόλπο της Αμμοχώστου, θα είναι παράνομη αν δεν την εγκρίνει η Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Λιάκουρας.

Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το ζήτημα πιέζει την Κύπρο αλλά όχι μόνο. «Αν κάνει την οριοθέτηση αυτή, η Τουρκία, έχει και την τουρκολιβυκή η οποία δεν έχει ανατραπεί, τότε δείχνει ακριβώς ότι όλη η Μεσόγειος, από την τουρκολιβυκή μέχρι και την τουρκοσυριακή, όλη η Μεσόγειος τουλάχιστον μέχρι την μέση της, σε σχέση με την Αίγυπτο, ανήκει στην Τουρκία. Η Τουρκία την έκλεισε, με άλλα λόγια, τη θάλασσα της Μεσογείου. (…) Πολλοί παράγοντες εδώ φταίνε, να μην τους αναφέρουμε, αλλά αυτό το οποίο πρέπει να κάνει η Κύπρος άμεσα, η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι να μπορέσει με τον ένα με τον άλλο τρόπο να αποτρέψει αυτή τη δημιουργία μιας τέτοιας οριοθέτησης. Η Τουρκία, ας κάνει οριοθέτηση με τη Συρία μέχρι την περιοχή εκείνη που εμπλέκεται η Κύπρος. Την περιοχή αυτή πρέπει να την αφήσει κενή. Πιστεύω ότι ο Αλ Τζολάνι, αν κάνει την οριοθέτηση με την Τουρκία και μείνει εκεί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως προχωρήσει σε μια οριοθέτηση όπου εκεί θα παρακάμψει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε να ξέρει ότι πιθανόν θα βρει απέναντί της τη Δύση. (…) Τη Δύση την έχει ανάγκη. Ήδη απ’ ό,τι καταλαβαίνω έχει περιποιηθεί το μούσι του ο κύριος Τζολάνι, έχει εμφανιστεί σήμερα με κοστούμι και γραβάτα. Συνεπώς, ο τζιχαντιστής έγινε ο ήρεμος επαναστάτης. Και από τον ήρεμο επαναστάτη νομίζω φτάνουμε σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη Δύση. Συνεπώς, όλα οδηγούν στο ότι ο Αλ Τζολάνι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια παράνομη πράξη σαν αυτή. Έτσι θέλω να ελπίζω» συμπλήρωσε ο κ. Λιάκουρας.

Τον κυρίαρχο ρόλο εν προκειμένω, δεν τον έχει βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σημείωσε καταλήγοντας ο καθηγητής. «Μπορεί άμεσα να απαιτηθεί από τον Τραμπ να σταματήσει η Συρία οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό. Διαφορετικά, όπως θα έλεγε σε άλλη γλώσσα, με γλώσσα Ερντογάν, ο Τράμπ, λεφτά γιοκ. Χωρίς λεφτά ο Τζολάνι δεν μπορεί να στήσει κράτος. Θα έχει μεγάλη αντίδραση, θα έχει μεγάλη αντιπολίτευση σε τέτοιο σημείο που εξαιτίας της εξαθλίωσης της οικονομικής εννοείται ότι γεννιούνται περισσότερες επαναστάσεις και περισσότεροι εμφύλιοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος