Κομβικής σημασίας ενδέχεται να είναι το περιεχόμενο του κειμένου που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σήμερα στην Αθήνα, ανέφερε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.
«Εχθές ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν ότι θα υπογραφεί ένα κείμενο Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών. Ξέραμε ότι θα υπάρξει ένα ανακοινωθέν, αλλά ότι θα υπάρξει μια πανηγυρική, κατά κάποιο τρόπο δήλωση, δεν το είχαμε πει συνειδητοποιήσει» επισήμανε ο κ. Ιωακειμίδης, σημειώνοντας πάντως πως τα επόμενα βήματα ή ένα από τα κεντρικά επόμενα βήματα δεν μπορεί να είναι παρά η επιτάχυνση της διαδικασίας για την επίλυση των κεντρικών προβλημάτων.
Ένα ακόμα σημείο πως επεσήμανε ο κ. Ιωακειμίδης, είναι ότι στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν στην «Κ», την οποία χαρακτήρισε «συνέντευξη ποταμό» απουσίαζε μία λέξη η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία.
«Απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης. Η λέξη Λωζάνη δεν υπάρχει στο κείμενο της συνέντευξης και υπενθυμίζω το 17 ο όλος καβγάς που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο προέδρων εστίαζε στην επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που είχε θέσει ως αίτημα ο Πρόεδρος Ερντογάν. Εάν έχει εγκαταλείψει κάτι τέτοιο τουλάχιστον στη ρητορική του, αυτό συνιστά μία πρόοδο που έχει έναν υψηλό συμβολισμό και δεν θα πρέπει επίσης να το παραγνωρίσουμε» τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης.
Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές, ανέφερε, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, στην Ελλάδα έχουν αλλάξει τα πρόσωπα, αλλά έχει αλλάξει και ο πρόεδρος Ερντογάν. «Δεν είναι ο Ερντογάν του 2017 αυτός που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας. Είναι ένας διαφορετικός Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις του σε ό, τι αφορά την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, αλλά παραταύτα είναι πολύ πιο διαλλακτικός διότι οι γεωπολιτικές συνθήκες, τα μεγάλα προβλήματα, έχουμε κοινές προκλήσεις και αυτό έχει συνειδητοποιηθεί στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς και τις φυσικές καταστροφές και επομένως έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα που δεν επιτρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο του 2017 με τη δημόσια αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δύο προέδρων» σημείωσε.
«Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, που αυτό ενδιαφέρει αυτή τη δεδομένη στιγμή, νομίζω ότι έχει αλλάξει ριζικά η ρητορική και το αφήγημα Ερντογάν. Με άλλα λόγια, η χθεσινή συνέντευξη του στην Καθημερινή στέλνει πάρα πολλά μηνύματα, άλλα με μία ήπια, φιλική, συμφιλιωτική γλώσσα αν και πίσω από τις λέξεις κρύβονται οι πάγιες τουρκικές θέσεις. Δεύτερον, δεν θα πρέπει να υποτιμάται καθόλου το γεγονός ότι τους τελευταίους 10 μήνες και νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουμε την παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, δηλαδή ούτε παραβάσεις, ούτε παραβιάσεις» προσέθεσε ο κ. Ιωακειμίδης.
Είναι σαφές, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει την εξομάλυνση με την Ελλάδα για μία σειρά από λόγους. «Με άλλα λόγια, δεν είναι, εντός κι εκτός εισαγωγικών, ένα κόλπο, ένα τέχνασμα του Ερντογάν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με θα έλεγα γενναιοδωρία και με ειλικρίνεια αυτό που κατά κάποιο τρόπο το παράθυρο που ανοίγει ο Ερντογάν με όλες τις επιφυλάξεις που θα πρέπει να έχουμε και με όλες τις κατά κάποιο τρόπο ανησυχίες. Αλλά παρά ταύτα δημιουργείται ένα νέο κλίμα, ένα νέο περιβάλλον, μια νέα ευκαιρία που μπορεί να αξιοποιηθεί. Και επίσης θα πρέπει να τονίσω ότι παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά, τα πυρηνικά θέματα της αντιπαράθεσης, όπως είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κλπ δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, δεν θα πρέπει να υποτιμάται το πακέτο των συμφωνιών που θα υπογράψουμε με την Τουρκία στα πλαίσια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Δηλαδή η θετική ατζέντα είναι πάρα πολύ σημαντική σε σειρά θεμάτων, από τη μετανάστευση μέχρι τις φυσικές καταστροφές» συμπλήρωσε.
Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η φωνή που έχει είναι πάρα πολύ σημαντική για την Τουρκία, ειδικά αυτή την περίοδο, ανέφερε ακόμα ο κ. Ιωακειμίδης. «Μπορεί να προσφέρει και στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και γενικότερα στη βελτίωση της ευρωτουρκικής σχέσης. Την επιδιώκει αυτή την περίοδο ο πρόεδρος Ερντογάν, πρώτα απ’ όλα με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και σε μία σειρά άλλα ζητήματα και επομένως η Ελλάδα είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη, θα έλεγα, μία χώρα κλειδί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να υποβοηθήσει υπό προϋποθέσεις και αιρεσιμότητες την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που προφανώς εκτιμάται από την πλευρά της Άγκυρας και προσωπικά θα έλεγα του Προέδρου Ερντογάν» επισήμανε ο καθηγητής. Επιπλέον, υπάρχουν και γενικότεροι γεωπολιτικοί λόγοι, σημείωσε. «Όλες οι συνέπειες του πολέμου από την Ουκρανία, η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Γάζα, η μακρόπνοη φιλοδοξία του Ερντογάν να καταστεί κατά κάποιο τρόπο περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία. Όλα αυτά οδηγούν σε μία στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα που λέει ότι θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να εξομαλύνω τις σχέσεις μου με τη γειτονική χώρα που λέγεται Ελλάδα. Επομένως η προσέγγιση Ερντογάν υπακούει σε μια ορθολογικότητα αυτή τη στιγμή. Δεν είναι κάτι στον αέρα, δεν είναι ένα προσωρινό καπρίτσιο. Έχει ένα βάθος χρόνου και έχει ένα σχέδιο, μια σχεδίαση. Ως εκ τούτου περιμένω σήμερα ότι δεν θα γίνουν προφανώς θαύματα, δεν θα επιλυθούν τα ζητήματα, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω θα υπάρξει ένα καλό κλίμα πρώτα απ’ όλα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι δημιουργεί την εμπιστοσύνη και θα ανοίξει πιο, κατά κάποιο τρόπο, στέρεα η διαδικασία για την επίλυση των κεντρικών προβλημάτων» υποστήριξε ο καθηγητής.
Επισήμανε τέλος, πως η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα και με μία πρόσφατη δημοσκόπηση, είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων. Όπως ανέφερε το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία, το 53% είπε ότι επιθυμεί να συζητηθεί όλο το πακέτο των θεμάτων, ανεξάρτητα από το ποιος το θέτει, ενώ ένα 27% περιορίστηκε στην ατζέντα που θέτει μόνο η Ελλάδα..
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος