Π. Ιωακειμίδης, καθ. Ευρωπαϊκής Πολιτικής: Δε θα πρέπει να «τουρκοποιηθεί» η επίσκεψη Σολτς – Ποιος ο ρόλος της Ουκρανίας (video)

Array

«Η επίσκεψη είναι σημαντική και έχει σημασία τόσο για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο και για την Ευρώπη» σχολίασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Παναγιώτης Ιωακειμίδης αναφορικά με την σημασία της επίσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, σε μια κομβική χρονικά περίοδο για τα ελληνοτουρκικά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την ευρωπαϊκή διάσταση της επίσκεψης του Γερμανού ηγέτη ο κ. Ιωακειμίδης επισήμανε ότι η επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στην Αθήνα γίνεται σε μια σημαδιακή ημέρα για τη χώρα μας, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου.

«Δε νομίζω ότι θα πρέπει να τουρκοποιηθεί η επίσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει μία περισσότερη ισόρροπη τοποθέτηση απέναντι στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών και καταδικάζει ανοιχτά την επιθετικότητα της Τουρκίας», συμπλήρωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Παρατηρείται αλλαγή προσέγγισης

Όπως είπε, η αλλαγή προσέγγισης της Γερμανίας συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος φώτισε πολύ καλύτερα τις ολέθριες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο αναθεωρητισμός στην Ευρώπη.

«Το ελληνικό επιχείρημα για τον (τουρκικό) αναθεωρητισμό έγινε περισσότερο αντιληπτό από το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης, ο ο οποίος ανέδειξε επίσης το ρόλο που διαδραματίζει ο διπλωματικός σύμβουλος του Όλαφ Σολτ που είναι ο πρώην Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα.

«Ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και νομίζω ότι και αυτό θα πρέπει να έχει συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Εκτός απο την σημερινή συνέντευξη του Σολτς στα ΝΕΑ όπου εξέφρασε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών ,ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της ενέργειας, όπου υπάρχει απόκλιση των δύο μερών καθώς και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις Αθήνας και Βερολίνο συγκλίνουν.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος