Π. Αδαμίδης, καθ. Διεθνών Σχέσεων: Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η δίωξη εις βάρος του Τραμπ – Οξύνεται το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ

Την ιστορική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ, του πρώτου Αμερικανού προέδρου που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες σχολίασε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων λέγοντας ότι «δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων δεν είναι η πρώτη φορά για την οποία βλέπουμε ότι θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απασχολούν τη Δικαιοσύνη καθώς ο χαρακτήρας του και οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του, τον έχουν οδηγήσει ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης η οποία του έχει απαγγείλει περισσότερες από 30 κατηγορίες.

«Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ζητήματα που αφορούσαν τη συμπεριφορά του σε σχέση με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, όπως επίσης και θέματα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές σε μια πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τζόρτζια» ανέφερε για τον κ. Τραμπ ο Πολύκαρπος Αβραμίδης.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Βούλα Μαλλά, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων αναφέρθηκε και στην τελευταία έρευνα για την Στόρμι Ντάνιελς, επισημαίνοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μια απόφαση του σώματος των ενόρκων για την παραπομπή του προέδρου του Τραμπ, η οποία φυσικά απόφαση λέγεται ότι αφορά προφανώς τα όσα έχουν να κάνουν με την κατάθεση ενός πρώην μοντέλου σε σχέση με τα χρήματα τα οποία φέρεται να είχε λάβει για να μην αποκαλύψει τη σχέση της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ακριβές περιεχόμενο της κατηγορίας δεν είναι ακριβώς γνωστό, όπως επίσης δεν είναι γνωστά και τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται κατηγορία».

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τα αίτια που οδήγησαν τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, να ασκήσει δίωξη εναντίον το πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου, επισήμανε ότι ο φάκελος δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί.

«Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα αυτό και για τον εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα πρέπει να έχει “δέσει” γερά την υπόθεση γιατί ήδη δέχεται πολλές πιέσεις και από εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών» διευκρίνισε ο κ. Αδαμίδης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια όξυνση του κλίματος του πολιτικού κλίματος, ενόψει μάλιστα και των εκλογών του 2024 και τη διακήρυξη επιθυμίας του Ντόναλντ Τραμπ να είναι εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές.

Ωστόσο, όπως είπε, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι η πρώτη φορά που έχει να κάνει με φερόμενα σκάνδαλα τα οποία απασχολούν τη Δικαιοσύνη. «Τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. αντίστοιχα προβλήματα) δεν τον πτόησαν από το να συνεχίσει να διεκδικεί την ανέλιξή του στα ανώτατα αξιώματα των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας περί εξαγοράς της σιωπής της και συγκάλυψης κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής που έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με τα πολιτειακά ζητήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν φαίνεται να πτοείται από αυτού του είδους τις δικαστικές εμπλοκές.

Για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε ανοιχτή δίκη με ενόρκους και με μια συγκεκριμένη κατηγορία, όπως είπε, οδηγεί τη δική του κατάσταση σε ένα διαφορετικό επίπεδο. «Είναι κάτι το οποίο πυροδοτεί την αντιπαράθεση για το δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών» εκτίμησε παραθέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και τις κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων ότι οι Δημοκρατικοί ουσιαστικά πολιτικοποιούν τη δικαιοσύνη και τα μέσα άσκησης δίωξης.

Πηγή: Newsroom | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος