Ουκρανία – Λέκκας για την ανατίναξη του φράγματος: Φέρνει οικολογική καταστροφή σε περιοχή μήκους 500 χλμ – Πιθανά και τσουνάμι

«Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το παρακείμενο εργοστάσιο που χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια γιατί οι δεξαμενές ψύξης κινδυνεύουν, έχουμε μία πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα μήκος της τάξεως των 500 χιλιομέτρων στον ποταμό Δνείπερο και σε ένα εύρος της τάξεως των 50 έως 100 χιλιομέτρων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή PRIME του ΕΡΤNEWS TV και στους Χρήστο Παγώνη και Χρύσα Ρουμελιώτη, τοποθετούμενος στο τι βιώνει η Ουκρανία μετά και από την καταστροφή του φράγματος Καχόφκα.

Όπως πρόσθεσε σχετικά ο κ. Λέκκας, η περιοχή αυτή αλλάζει δραστικά. «Αλλάζει μορφολογία, αλλάζουν τα πάντα στον αέρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και ειδικότερα αλλάζουν οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες οι οποίοι ουσιαστικά μεταβάλλονται και δεν θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση. Το έδαφος καλύπτεται -και κυρίως οι αγροτικές περιοχές καλύπτονται- από ένα παχύ στρώμα λάσπης το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει αλλά ουσιαστικά καταστρέφει τις καλλιέργειες. Έχουμε μόλυνση με βαρέα μέταλλα τα οποία ενδεχομένως να υπήρχαν μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος. Και βέβαια έχουμε τεράστιες αλλαγές στη χλωρίδα και την πανίδα, οι οποίες είναι αυτονόητες δεδομένου ότι αλλάζουν άρδην οι συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και στον αέρα» υπογράμμισε.

Ως προς το τι σημαίνουν όλα αυτά και τι αναμένεται να φέρουν, επισήμανε: «Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά σε μία περίοδο που διατρέχουμε την κλιματική κρίση. Συνεπώς το μικροκλίμα των περιοχών αλλάζει, αλλάζει δραστικά και αμέσως και ίσως αυτές οι αλλαγές πυροδοτήσουν και νέα φαινόμενα στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης. Έτσι λοιπόν εκείνο το οποίο ουσιαστικά βλέπουμε είναι μία ολόκληρη περιοχή, μία τεράστια περιοχή, να αλλάζει περιβαλλοντικές συνθήκες και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, αν και οι δυνατότητες παρέμβασης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μηδενικές λόγω της εμπόλεμης ζώνης».

Ερωτηθείς για τις υδάτινες μάζες που συναντώνται εκεί αλλά και για το αν ο ίδιος βλέπει μια μόνιμη αλλαγή της γεωφυσικής διάρθρωσης στην περιοχή, τόνισε:

«Είναι τεράστιες μάζες, είναι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, είναι ένα μεγάλο φράγμα το οποίο ουσιαστικά είναι κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού μαζί με άλλα μικρότερα φράγματα.

Ο Δνείπερος ποταμός ουσιαστικά διασχίζει μία περιοχή της τάξεως των τριών χιλιάδων χιλιομέτρων. Καταλαβαίνετε ότι οι υδάτινες ποσότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες και βεβαίως οι αλλαγές οι οποίες επέρχονται είναι μόνιμες αλλαγές, μόνιμες βλάβες στο περιβάλλον – όχι προς την θετική κατεύθυνση, ούτε με θετικό πρόσημο, αλλά με αρνητικό πρόσημο.

Η πιο μεγάλη καταστροφή ουσιαστικά ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι αλλάζει η επιφάνεια της περιοχής. Λάσπη αποτίθεται σε περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα ήταν γόνιμες, συνεπώς θα έχουμε περιοχές τελείως άγονες, ίσως ερημοποιημένες περιοχές Και βέβαια αλλάζουν οι συνθήκες και στον αέρα με το μικροκλίμα αλλά και στο έδαφος και στο υπέδαφος με την αλλαγή των υδροφόρων οριζόντων.

Ενώ πρόσθεσε: «Ενδεχομένως να έχουμε και στη Μαύρη Θάλασσα σημαντικές αλλαγές, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Σημαντικές αλλαγές και κυρίως στην πανίδα η οποία υπάρχει στην Μαύρη Θάλασσα.

Θα αλλάξει και ο πυθμένας, θα αλλάξει και η χερσαίος η οποία θα αλλάξει μορφολογία αλλά κυρίως ο πυθμένας – ο οποίος θα τροφοδοτηθεί άμεσα με τεράστιες ποσότητες υλικού. Ενδεχομένως να έχουμε και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις ή ίσως μπορεί να προκληθούν και κάποια τσουνάμι από τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, δεδομένου ότι τα ιζήματα τα οποία θα αποτεθούν στην περιοχή δεν θα είναι συμπαγής ρήγματα αλλά θα είναι χαλαρά ιζήματα.

Συνεπώς, τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασίας της ανατίναξης του φράγματος θα επιφέρουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες είναι δύσκολο να αποτιμηθούν αυτή τη χρονική περίοδο. Θα παρατηρούμε και θα τις εκτιμούμε σιγά σιγά και θα βλέπουμε το μέγεθος των επιπτώσεων».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος