Όργιο φημών για σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από το Ισραήλ: Οι καθοριστικοί παράγοντες και τα κρίσιμα ερωτήματα

Οργιάζουν οι φήμες ότι το Ισραήλ επιδιώκει την πλήρη εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως εξήγησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά η προϊστάμενη του εξωτερικού δελτίου Άννα Παπασωτηρίου, οι εξής τρεις παράγοντες φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το σενάριο για εκτοπισμό των Παλαιστινίων:

  • το ξεκάθαρο μήνυμα Νετανιάχου πως «θα φτάσουμε παντού στη Γάζα»
  • οι πληροφορίες πως ο Ισραηλινός Στρατός σχεδιάζει εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στο νότο, όπου πλέον ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού
  • η αντίδραση της Αιγύπτου

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν η Ουάσιγκτον, που λέει σχεδόν καθημερινά όχι στον εκτοπισμό, μπορεί να επηρεάσει περισσότερο την κυβέρνηση Νετανιάχου από τους ακροδεξιούς εταίρους της, που πλέον ζητούν να εξοντωθεί και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Κι αυτό, διότι τυχόν άνοιγμα του μετώπου στη δυτική Όχθη υπονομεύει τα αμερικανικά σχέδια για ρόλο του Μαχμούντ Αμπάς την επομένη του πολέμου.

Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ σίγουρα δεν είναι στο ίδιο σημείο στα δύο αυτά ζητήματα. Αυτό όμως δεν βάζει σε κίνδυνο τη στήριξη του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, αποτυπώνει τη δυσκολία στην επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ ο Γεραπετρίτης

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ, σε μια συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, αλλά και της συνάντησης που είχε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό στο Παρίσι. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας στο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ενώ μετέφερε την ιδέα για ανθρωπιστικό διάδρομο και την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Οι Παλαιστίνιοι περιέγραψαν με δραματικούς τόνους της κατάσταση στη Γάζα.

Ανάλυση ΕΡΤ: Άννα Παπασωτηρίου – Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος