Γ. Κρασσάς και Μ. Καραγιάννης στην ΕΡΤ για τα ελληνοτουρκικά και τι αναμένουμε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (video)

Τα παζάρια του Ερντογάν, η τουρκική υποχώρηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις Σουηδία και Φινλανδία και τα ανταλλάγματα που εξασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος για να πει το «ναι» αποτέλεσαν τα θέματα τα οποία ανέλυσαν στις «Συνδέσεις οι Μάνος Καραγιάννης και Ιωάννης Κρασσάς.

«H Tουρκία αυτό που ζητούσε τα πήρε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το αφήγημα που έχει οικοδομήσει ο Ερντογάν για τον εαυτό του ότι είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης που τολμάει να σταθεί απέναντι στους πάντες είναι ένα αφήγημα το οποίο υπηρετήθηκε από αυτήν την συμφωνία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας Πανεπιστημίου Μακεδονίας και King College London.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα όσα διεκδίκησε και πήρε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν προκειμένου να πει το “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας – Φινλανδίας είπε χαρακτηριστικά: «Πέτυχε το κίνημα του Γκιουλέν να χαρακτηριστεί τρομοκρατικό από αυτές τις δύο χώρες, να ασκηθεί πίεση σε κουρδικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις δύο χώρες και κυρίως στη Σουηδία».

Απαντώντας στο τι ρόλο έπαιξε το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό επισήμανε ότι «ξεκλείδωσε κατά κάποιον τρόπο την Τουρκία, η οποία δίνει μάχη οπισθοφυλακής ξέροντας ότι είναι μη αναστρέψιμη η πορεία της Σουηδίας και την Φινλανδίας».

Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης «αυτή η μάχη δεν μπορούσε να κερδηθεί ως προς το τέλος. Αυτό που πήρε επίσης είναι να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι ο πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ότι είναι μια χώρα που όλοι επιδιώκουν να την έχουν με το μέρος τους».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν θα κάνει μια αναφορά στην Ελλάδα, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να θέσει θέμα κυριαρχίας. «Να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης ή να πει ότι η Ελλάδα προκαλεί» θα είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων με βάση το αφήγημα που έχει πει τις προηγούμενες.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκαν εν μέρει τα αιτήματα της Τουρκίας όσον αφορά τις απαιτήσεις που έθεσε για τη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά έκανε την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά.

«Τα αιτήματα της Τουρκίας έχουν φτάσει πια σε ένα τέτοιο σημείο που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο κ. Κρασσάς.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι τι θα γίνει όταν αναλάβει στρατιωτική δράση προκειμένου να επιβάλει τις διεκδικήσεις της. Η στρατιωτική δράση, δηλαδή ο πόλεμος, είναι όργανο της πολιτικής» είπε ο κ. Κρασσάς.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» επισημαίνοντας ότι εφόσον δεν το έχουμε αποκρούσει αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος