Η εκπομπή με του «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» την β’ Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών συνέχισε την εξέταση της ιστορίας και των μεταλλαγών του θεσμού της αυτοδιοίκησης από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα, καθώς και το πόσο ορθολογικά είναι οργανωμένη όλα αυτά χρόνια και ιδιαίτερα από τη Μεταπολίτευση και πέρα. Προσκεκλημένος αυτή τη φορά ήταν ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με τη μεταρρύθμιση που συνέβη σ’ αυτό τον τομέα με το «Σχέδιο Καποδίστριας» το 1997, τη μεγαλύτερη μετά εκείνη του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1912.
Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτάται για τη φιλοσοφία με την οποία έγινε το «Σχέδιο Καποδίστριας», καθώς και γιατί άργησε τόσες δεκαετίες μια τέτοια μεταρρύθμιση ορθολογικής συνένωσης της πανσπερμίας Δήμων και Κοινοτήτων που προϋπήρχε, καθώς και της δημιουργίας περιφερειών με αιρετούς άρχοντες.
Τοποθετείται επίσης για τις αλλαγές που ακολούθησαν σύντομα, με τα προγράμματα «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», καθώς και για το αν μπορούμε να πούμε πως η χώρα, σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση, βαδίζει σε γενικές γραμμές προς μια λογική και λειτουργική αποκέντρωση.
Π.χ. με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες φυσικές καταστροφές και ιδιαιτέρως τις τεράστιες πλημμύρες, που έδειξαν για ακόμη μια φορά δυσλειτουργίες και έλλειψη συντονισμού μεταξύ του κεντρικού κράτους, των περιφερειακών οργάνων και των δημοτικών αρχών, ο πρώην υπουργός ερωτάται για το ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα στο χώρο και τι πιστεύει ότι μπορεί να γίνει.
Να σημειωθεί πως την α’ Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών καλεσμένος της εκπομπής για τα ίδια θέματα ήταν ο ο Ηλίας Μπεριάτος, Ομ. Καθηγητής Χωροταξικού -Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού & Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άνθρωπος που ασχολήθηκε επί του πεδίου και δια μακρόν με την Αυτοδιοίκηση. Η συζήτηση μαζί του μπορεί να αναζητηθεί:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος