«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να έχουμε κατάπαυση του πυρός πριν η Ρωσία κατακτήσει και την τελευταία σπιθαμή εδάφους από τις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τις οποίες έχει στοχοποιήσει εδώ και πολύ καιρό», είπε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τον απόηχο της συνομιλίας Τραμπ – Πούτιν και κυρίως για την ηχηρή απουσία της Ευρώπης. «Ο Τραμπ έδωσε αέρα στα πανιά των Ρώσων πιέζοντας τον Ζελένσκι για παραχωρήσεις και το μεγάλο ζήτημα είναι τι κάναμε εμείς, οι Ευρωπαίοι, που στην πραγματικότητα δεν έχουμε αντιδράσει ακόμα. Αν και η φωτιά είναι στην δική μας αυλή, περιμένουμε πότε θα μιλήσει ο Τραμπ με τον κύριο Πούτιν και τι θα κάνει η Τουρκία», επισημαίνει ο διεθνολόγος.
Δεν υπάρχει κάτι να εμποδίσει τη Ρωσία αυτή τη στιγμή στο να συνθηκολογήσει, στο να ολοκληρώσει τον πόλεμο και ήταν λάθος η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του νέου προέδρου να αρχίσει να πιέζει την Ουκρανία, δίνοντας περισσότερο χρόνο στη Ρωσία για τον πόλεμο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα εδώ που έχουμε φτάσει.
Το μεγάλο λοιπόν ζήτημα είναι τι κάνει η Ευρώπη, διότι ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε αέρα στα πανιά των Ρώσων στη μεγάλη του εικόνα, στο ότι δηλαδή πια η Ρωσία δεν είναι ο μεγάλος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών και η Κίνα είναι το μεγάλο πρόβλημα.
«Το παρελθόν μας έχει δείξει το δρόμο»
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ κριτικός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο διεθνολόγος και υπενθύμισε ότι το παρελθόν μας έχει δείξει το δρόμο, καθώς ακόμη και ως προς το κοινό νόμισμα δεν είναι όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμφώνησαν κι εντάχθηκαν στη ζώνη του ευρώ.
«Θα έπρεπε λοιπόν η Ευρώπη, έναντι του κινδύνου του αναθεωρητισμού, είτε αυτός λέγεται Ρωσία είτε λέγεται Τουρκία, να προχωρήσει , όπως παλαιότερα είχαμε δοκιμάσει με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζοντας πια να πάρουμε την τύχη της Ευρώπης στα χέρια μας. Αυτό είναι μονόδρομος, δεν πρόκειται κανείς να μας χαρίσει ασφάλεια στο μέλλον» επισημαίνει.
Στο δε ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει ανοιχτό το παράθυρο συμμετοχής τουρκικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Δεσποτόπουλος απαντά:
«Δυστυχώς η Τουρκία συμμετέχει και σε ευρωπαϊκές συμπαραγωγές, για παράδειγμα κομμάτι των οπλικών συστημάτων ιταλικής εταιρείας έχει εξαγοραστεί από τουρκική. Στην παγκοσμιοποίηση δεν είναι πάντα πολύ εύκολο να ελέγξεις το πού πραγματικά ανήκει μια εταιρεία που εδρεύει στην Ευρώπη.
«Δύσκολο αυτό που κάνει αυτό το διάστημα η ελληνική διπλωματία»
Δεύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο είναι ότι κάποια χρήματα είναι ευρωπαϊκά, αλλά τα περισσότερα χρήματα μέχρι στιγμής είναι δανεισμός. Για παράδειγμα θα δανειστεί η Ιταλία χρήματα, για να αγοράσει κάποια οπλικά συστήματα, κι αυτό που ζητάμε από την Ιταλία και κάθε χώρα είναι να μην αγοράσει συστήματα που έχουν τούρκικη συμπαραγωγή. Το αίτημά μας είναι λογικό, διασφαλίζει το μέλλον της Ευρώπης, αλλά είναι δύσκολο να το πετύχουμε με όλα τα κράτη μέλη, διότι οι αγορές δεν θα γίνουν σε κεντρικό επίπεδο. Τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, δανείζονται τα κράτη μέλη και αγοράζουν απ’ όπου θέλουν. Είναι δύσκολο αυτό που κάνει αυτό το διάστημα και καλείται να κάνει η ελληνική διπλωματία.
Πηγή: ΕΡΤnews-Εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο – Κατερίνα Δούκα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος