Ο Μολδαβός πρωθυπουργός Ν. Ρετσεάν στο ΕΡΤΝews: Είμαστε προσηλωμένοι στην ενταξιακή μας πορεία

Σύνοψη
  • Η Ελλάδα οικονομικός εταίρος της Μολδαβίας και ενεργειακός παράγοντας της Ευρώπης.

Στο σκοπό της επίσκεψής του στην Ελλάδα και στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντορίν Ρετσεάν μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Update (Φ. Παπαθανασίου) .

Όπως δήλωσε ο κ. Ρετσεάν: «Πρώτα απ’ ‘όλα, σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μιλήσω στον ελληνικό λαό. Αφού ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα στη διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, άρχισα να επισκέπτομαι τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και εδώ είμαστε στην Ελλάδα, μιλώντας στον πρωθυπουργό, μιλώντας στον πρόεδρο, οι οποίοι είναι οι μεγάλοι φίλοι της Μολδαβίας και των Μολδαβών.

Έχουμε μια εκτεταμένη συνεργασία, ιδιαίτερα βλέπουμε μια επιταχυνόμενη συνεργασία τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ελλάδα άνοιξε πρεσβεία στο Κισινάου και αυτό ενθαρρύνει επίσης τη συνεργασία μας.

Επίσης η Aegean έχει τώρα μια απευθείας πτήση από την Αθήνα προς, το Κισινάου και αντίστοιχα βλέπουμε περισσότερες εμπορικές και κοινωνικές ανταλλαγές.

Και η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Μολδαβίας. Για παράδειγμα, πέρυσι το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε στη Μολδαβία αγοράστηκε στην Ελλάδα.

Και αυτή η τάση συνεργασίας βλέπουμε να βελτιώνεται και να αυξάνεται, και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες και οι Μολδαβοί, οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι μολδαβικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν καλύτερες ευκαιρίες».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Θα ήθελα να επαναλάβω τα λόγια μου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας έξοχος εταίρος στον τομέα της ενέργειας.

Βλέπουμε τον ρόλο της Ελλάδας να αυξάνεται με τα νέα έργα αγωγών σε όλη την Ευρώπη, αλλά βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού. στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών, αλλά και στην πράσινη ενέργεια, όπου η Ελλάδα έχει την εμπειρία και η Μολδαβία είναι μόνο στην αρχή αυτών των επενδύσεων».

Δώστε μας τη δική σας προσοχή στην υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Μολδαβίας να διαφοροποιήσει την ενέργεια και τους πόρους, υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής κατάστασης.

«Η Ελλάδα διαδραμάτισε περιφερειακό και ευρωπαϊκό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από τις απειλές του Κρεμλίνου για οπλοποίηση της ενέργειας και, αντίστοιχα με περισσότερες επενδύσεις σε μονάδες επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στα εργοστάσια, αλλά και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υποδομής αγωγών φυσικού αερίου.

Αλλά όχι μόνο, αυτό αφορά και τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και στην προμήθεια ηλεκτρισμού από άλλες ηπείρους.

Για παράδειγμα, από την Αφρική μέσω της Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας.

Έτσι οι Έλληνες, ανέλαβαν αυτό το ρόλο όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για την περιοχή και ως εκ τούτου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ακολούθως σχολίaσε το πως κινείται η Μολδαβία σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς και είπε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία, και να γίνουμε κράτος μέλος της ΕΕ με πλήρη δικαιώματα, αλλά και προσφέροντας ευκαιρίες σε Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρηματίες για να δραστηριοποιηθούν, να επενδύσουν, αλλά και να επισκεφθούν τη Μολδαβία και να απολαύσουν τις ομορφιές της.

Θα ήθελα να επεκτείνω με αυτή την ευκαιρία, για παράδειγμα, μια πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να έρθουν να επισκεφθούν τη χώρα μας , Ερχόμενος με το αεροπλάνο, είδα πολλούς, Έλληνες που επέστρεφαν από οινοτουρισμό στη Μολδαβία και όλοι τους ήταν πολύ, πολύ χαρούμενοι να ανακαλύψουν τη Μολδαβία, από αυτή την οπτική γωνία».

Ως προς τα κριτήρια για την έναρμόνιση της Μολδαβίας με την ΕΕ, ο Μολδαβός πρωθυπουργός σχολίασε πως: «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μιλήσουμε στους ανθρώπους και να εξηγήσουμε ότι πληρώντας τα κριτήρια, δεν κάνουμε τη δουλειά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημιουργούμε τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους στη Μολδαβία. Υπάρχει πολλή σκληρή δουλειά μπροστά μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτές τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Και φυσικά, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομικά προβλήματα πριν από μερικά χρόνια, υποβλήθηκε επίσης σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Και τώρα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει υψηλές οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις.

Πιστεύουμε λοιπόν και αυτό είναι που εξήγησε στον λαό της Μολδαβίας ότι ναι θα πρέπει να περάσουμε από κάποιες ίσως επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Θα πρέπει να επενδύσουμε πολλά σε αυτές, αλλά τελικά θα φέρουν οφέλη και ευημερία στον λαό».

Ως προς το χρονικό στόχο για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε πως: «Έχουμε έναν στόχο ότι σε πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2030, θα είμαστε έτοιμοι θα έχουμε υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, για να γίνουμε μέλος».

Ως προς τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τόνισε ότι: «Πέρα από την Ουκρανία, η Μολδαβία έχει πληγεί περισσότερο από όλους από την επιθετικότητα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία επειδή οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν σπάσει.

Πολλές πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον διαθέσιμες. Χρειάστηκε να αναδιαρθρώσουμε εντελώς ορισμένους τομείς της οικονομίας, ιδίως τον τομέα της ενέργειας. Και αυτό καταπόνησε πολύ το λαό μας και στην οικονομία μας.

Έτσι, αντίστοιχα, τώρα εκτός από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, προκειμένου να γίνουμε μέλος της ΕΕ, εργαζόμαστε επίσης σκληρά για να μειώσουμε τον αντίκτυπο αυτών των αβεβαιοτήτων στην οικονομία μας.

Συνεισφέρουμε στην περιφερειακή ασφάλεια επειδή δυτικά τα μακρύτερα σύνορα της Ουκρανίας είναι με τη Μολδαβία, και αυτό είναι πάνω από 1.200 χιλιόμετρα.

Απλά για να κάνουμε μια σύγκριση, το δεύτερο μακρύτερο είναι με την Πολωνία και έχει μήκος μόλις 540 χιλιόμετρα.

Έτσι, αυτή είναι η ευθύνη της Μολδαβίας να προστατεύσει αυτά τα σύνορα που είναι πλέον και σύνορα της ΕΕ με την εμπόλεμη ζώνη.

Με τη βοήθεια των φίλων μας της ΕΕ μέσω μιας ειδικής αποστολής, ενισχύσαμε τις ικανότητές μας για την προστασία αυτών των συνόρων, όχι μόνο για εμάς αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Μιλώντας για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου στη Μολδαβία και το δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ισχυρή υποστήριξη πάνω από 60% για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Επομένως, το καθήκον μας είναι να έχουμε καλό ποσοστό στο ευρωπαϊκό δημοψήφισμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ώστε σε μεταγενέστερο στάδιο να μην αμφισβητηθεί από την φιλορώσικη αντιπολίτευση.

Και αντίστοιχα, δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε καλό ποσοστό στο δημοψήφισμα. Το ίδιο ισχύει και για τις προεδρικές εκλογές. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα καλό ποσοστό για τις προεδρικές εκλογές, επειδή ο πρόεδρος μας είναι η ηγετική φυσιογνωμία για την ένταξη στην ΕΕ».

Απαντώντας στο αν υπάρχει ρωσική απειλή για τη Μολδαβία, ο κ. Ρετσεάν ανέφερε πως: «Δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή για τη Μολδαβία, αλλά στη Ρωσία το Κρεμλίνο αναπτύσσει το πλήρες φάσμα του λεγόμενου υβριδικού πολέμου με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, με προπαγάνδα, με ψευδείς πληροφορίες, με παραπληροφόρηση, προσπαθώντας να εγείρουν μίσος μεταξύ διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας, συνδέοντας την Ευρώπη με τον πόλεμο, προσπαθώντας να εγείρουν φόβο στον πληθυσμό και πρόσφατα, προσπαθώντας να υπονομεύσουν την ίδια την δημοκρατική διαδικασία έως τις εκλογές.

Το περασμένο φθινόπωρο, η εμπειρία στις δημοτικές εκλογές μας έδειξε ότι η Ρωσία προσπάθησε. να δωροδοκήσει ψηφοφόρους, ώστε να εκλεγούν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι στις δημοτικές εκλογές.

Τώρα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο για να αμφισβητήσουν το δημοψήφισμα και τις προεδρικές εκλογές, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2025 και υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της Μολδαβίας ενισχύει τις δυνατότητές της για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Προφανώς, καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, αναμένουμε από αυτούς να κλιμακώσουν τις εκστρατείες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προετοιμάζουμε επίσης την επικοινωνιακή μας στρατηγική προκειμένου να την εξηγήσουμε στους πολίτες και να μπορούν να κατανοήσουν καλά την παραπληροφόρηση που προωθεί η Ρωσία.

Σας ευχαριστώ και πάλι, θα ήθελα ξανά να καλέσω όλους τους Έλληνες να επισκεφτούν τη Μολδαβία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος