Ο Μ. Βορίδης για τα Τέμπη στο ΕΡΤΝews: Ορθότατα έχει πράξει η εξεταστική, έχουν εξεταστεί δεκάδες μάρτυρες

Σύνοψη
  • Το τεκμήριο της αμεροληψίας το έχει η ελληνική δικαιοσύνη.
  • «Να κάνουμε ένα βήμα πίσω, οι πολιτικοί από την ποινική διερεύνηση».

Στο θέμα των Τεμπών αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τόσο τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, όσο και για το θέμα του σβησίματος των ονομάτων των θυμάτων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.


Για τα Τέμπη

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, σχολίασε μεταξύ άλλων πως: «Η εξεταστική να ξέρουμε ότι παρετάθη η αρχική της διάρκεια, όχι μία νομίζω δύο φορές. Επομένως κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρώνονται οι εργασίες.

Δεύτερον, εξετάστηκαν οι μάρτυρες που προτάθηκαν, εξετάστηκαν πάρα πολλοί.

Εγώ θεωρώ αν μπορώ να αξιολογήσω, κυριαρχικά κρίνει το κοινοβούλιο το πώς διεξάγεται η διαδικασία, αλλά μπορώ να κάνω μια κρίση. Απ’ ότι ξέρετε, αν ήμασταν σε ένα ποινικό δικαστήριο, η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο σφικτή, πολύ πιο σφιχτή. Διότι οι μάρτυρες, ξέρετε, καλούνται να καταθέσουν περί πραγματικών περιστατικών τα οποία συνδέονται με την υπόθεση και των οποίων έχουν ιδία γνώση και αντίληψη δεν καλούνται να λένε τις απόψεις τους.
Οι μάρτυρες δεν κρισσιολογούν, εισφέρουν κάτι το οποίο γνωρίζουν.
Λοιπόν, το να καλώ εγώ τώρα συνδικαλιστές για να μου πουν τη γνώμη τους, διότι περί αυτού πρόκειται τώρα να πουν τη γνώμη τους για τα πραγματικά περιστατικά τα οποία πρέπει να εξετάσει εξεταστική σε σχέση με το δυστύχημα αυτό δεν έχει κανείς να εισφέρει τίποτε.

Στην καλύτερη περίπτωση ας αναγνωστούν τα έγγραφα και τελειώνει εκεί.
Αλλιώς να ξέρετε, αν αρχίσει και καλείς τον καθέναν ο οποίος έχει μια οποιαδήποτε περιφερειακή σχέση για να πει τη γνώμη του, εν συνεχεία, αυτό είναι μια ατελεύτητη και άχρηστη διαδικασία. Πάμε λοιπόν.
Άρα νομίζω ορθά ορθότατα έχει πράξει η εξεταστική, έχουν εξεταστεί δεκάδες μάρτυρες, πολλοί από αυτών έχουν προταθεί από την αντιπολίτευση.


Επομένως, τώρα αν κάποιος θέλει απλώς να κρατάει ανοιχτή την εξεταστική για να κάνουμε κουβέντα μέχρι δεν ξέρω τι, μέχρι να παγώσει ο ήλιος, αυτό είναι άλλη η στόχευση.
Το δεύτερο και θα μου επιτρέψετε να πω αυτό το αποτέλεσμα οδηγεί στο αντίθετο, δηλαδή σε τελευταία ανάλυση στο να μην καταλήξουν και τα κόμματα και να κάνουνε κάποια πρόταση ως προς το τι προκύπτει αν θέλετε, από αυτή τη διαδικασία της εξεταστικής και από όλα αυτά τα οποία εξετάσαμε και τα έγγραφα και τους μάρτυρες και όλα αυτά τα οποία κάνανε στην εξεταστική επιτροπή.


Το δεύτερο επειδή άκουσα για την ποινική δικογραφία, να ξέρουμε ποινική δικογραφία δεν υπάρχει έτσι υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν.
Γιατί λέω γιατί το λέω. Διότι τα στοιχεία αυτά που διαβιβάστηκαν ακριβώς επειδή ακόμα βρίσκεται, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία η ποινική, δεν έχουμε αυτή την έννοια συγκρότηση δικογραφίας.

Άρα λοιπόν και η ποινική δικογραφία βρίσκεται στα χέρια και των βουλευτών και θα την αξιολογήσουν τα στοιχεία από αυτό το οποίο θα υπάρξει η δικογραφία είναι στα χέρια των βουλευτών.
Θα το δούνε λοιπόν οι βουλευτές, θα το αξιολογήσουν και έχουν και αρκετό χρόνο για να το συμπεριλάβουν στα πορίσματα τους στα κόμματα.
Άρα κανένα ζήτημα εκεί. Πάμε τώρα παρακάτω. Άρα συγκάλυψη εδώ εγώ δεν βλέπω πουθενά.
Πού αλλού να υπάρχει άραγε συγκάλυψη. Γιατί αν δεν υπάρχει συγκάλυψη, εξεταστική επιτροπή, τα υπόλοιπα όλα είναι στον ανακριτή.

Εγώ θα πρότεινα να γίνει το εξής να κάνουμε ένα βήμα πίσω, οι πολιτικοί από την ποινική διερεύνηση.
Εδώ δεν είναι θέμα γούστου ή απόψεως. Είναι θέμα νομικής υποχρεώσεως. Οι πολιτικοί όταν υπάρχει εκκρεμής ποινική διαδικασία, οφείλουν να υφίστανται οιουδήποτε σχολιασμού.
Ξέρετε γιατί δεν το λέω εγώ τώρα αυτό.
Δεν είναι γνώμη μου. Αυτό το λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ξέρετε γιατί το λέει αυτό.
Για να μην χειραγωγούν οι πολιτικοί την κοινή γνώμη προς τα κάπου.
Γιατί το δικαστήριο έχει να κάνει μια δουλειά, Έχει να ακούσει τους πολιτικούς ενάγοντες, δηλαδή τα θύματα, να το πω.
Έχει να ακούσει όμως και τους κατηγορούμενους.

Οι πολιτικοί δεν έχουμε το τεκμήριο ούτε της αμεροληψίας, ούτε της ουδετερότητας. Ούτε εγώ το έχω, ούτε ο κύριος Κασσελάκης το έχει, ούτε κανένας άλλος πολιτικός το έχει. Το τεκμήριο της αμεροληψίας το έχει η ελληνική δικαιοσύνη».


Για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τα ονόματα που σβήστηκαν

Για το θέμα αυτό ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη θα δείτε ότι αναγράφει τις μεγάλες μάχες στις οποίες πολέμησε το έθνος και εκεί έπεσαν άνθρωποι, όσοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας σε αυτές τις μάχες υπέρ του έθνους. Είναι ιερός τόπος και δεν είναι για να γράφει ο καθένας ό, τι νομίζει.


Εάν κάποιος θεωρεί και αυτό είναι μια ωραία δημόσια συζήτηση, ότι πρέπει να ανεγερθεί κάτι για τη μνήμη των ανθρώπων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Πολύ ωραία.
Ο Δήμος Αθηναίων κατάλαβα ότι σκέφτεται να πάρει μια πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση μπορεί να πει κάτι γι’ αυτό.
Αν πρέπει να γίνει κάτι στο σημείο του δυστυχήματος, αν πρέπει να γίνει κάτι, ένα μνημείο σε άλλο σημείο.
Αυτά όλα είναι μια πολύ εντάξει συζήτηση πολύ σωστή, κι’ εγώ θα πω και αναγκαία συζήτηση.
Το να αναγράφονται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ονόματα, όχι δε θα αναγράφονται. Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, δεν πάει να κάνει ο καθένας να γράφει ό, τι του νομίζει, ακόμα κι αν η πρόθεσή του είναι καλύτερη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος