Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου
Η ιστορία γράφεται ύστερα από χρόνια, αλλά ήδη έρχονται στο φως ορισμένες πτυχές της σύγκρουσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές που δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα.
Ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε δηλώσεις του σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση με την τρόικα θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς συμφωνούσε η Κομισιόν, αλλά τελικά το ΔΝΤ και η ΕΚΤ διαφώνησαν.
“Πιστεύω ότι το ΔΝΤ ενήργησε πολιτικά και πιστεύω ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος εκ μέρους του”, ανέφερε ο πρώην υπουργός μιλώντας σε διεθνείς επενδυτές μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με το δημοσίευμα και εξήγησε πιο συγκεκριμένα ότι οι δανειστές καταλάβαιναν ότι σε λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κυβέρνηση και ήθελαν να κρατήσουν τα λεφτά τους.
Πέρα δηλαδή από το στυγνό εκβιασμό με οικονομικούς όρους που αποκαλύπτεται, προκύπτει επιπλέον με σαφήνεια ότι υπήρχε πολιτικός σχεδιασμός ο οποίος είχε στόχο να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το χειρότερο είναι ότι για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού οι δανειστές δεν δίστασαν να προκαλέσουν τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημία στην Ελλάδα ενώ έφεραν και την ευρωζώνη στα πρόθυρα της διάλυσης.
Έχει επιβεβαιωθεί σήμερα ότι αρκετοί συμμερίζονται το συγκεκριμένα σχέδιαπου έχουν στόχο να ακυρωθεί οποιαδήποτε απόπειρα χαλάρωσης του οικονομικού δόγματος στην ευρωζώνη, αλλά και να απαξιωθεί πανευρωπαϊκά η ιδέα ότι οι αριστερές δυνάμεις μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Εμβληματικότερος υποστηρικτής των ιδεών αυτών είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηριζόμενος από εκπροσώπους χωρών μελών που λειτουργούν ως δορυφόροι του μέσα στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών του ευρώ, το γνωστό eurogroup.
Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι το eurogroup έχει πολιτικό ρόλο, παρόλα τα θεσμικά κενά και το δημοκρατικό έλλειμμα που υφίσταται στην ευρωζώνη, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το ΔΝΤ, ούτε βέβαια για την ΕΚΤ.
Με όλα τα ελαττώματα και τις στρεβλώσεις, το eurogroup είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο πολιτικής παρέμβασης, σε αντίθεση με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ αποτελεί σοβαρότατη εκτροπή, διότι πρόκειται για έναν οργανισμό αυστηρά τεχνοκρατικό, ο οποίος υποτίθεται ότι δεν έχει πολιτική στόχευση ούτε, βέβαια και πεδίο πολιτικών παρεμβάσεων.
Και όταν έχουμε συνεννοήσεις και ενέργειες οι οποίες έχουν πολιτικό αποτέλεσμα, αλλά διεξάγονται εκτός των θεσμοθετημένων οργάνων και εκτός της δημοσιότητας και του δημοκρατικού ελέγχυ, τότε δεν μιλάμε πια για πολιτική, αλλά για παράνομες ενέργειες του ΔΝΤ ή ακόμη και για ενδείξεις συνωμοσίας και μάλιστα διεθνούς, δεδομένου ότι για τον ίδιο σκοπό εργάστηκαν πολλοί και διαφορετικοί φορείς.
Ήδη, το ΔΝΤ εμφανίζεται και πάλι ως ο σκληρότερος παίκτης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα υπάρξει πρόβλημα με το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο οικονομολόγος Λάρς Φελντ, ένα εκ των πέντε “σοφών” της γερμανικής οικονομίας που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της χώρας.
Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι πίσω από τις υποτιθέμενες τεχνοκρατικές θέσεις και απαιτήσεις που εκφράζονται κρύβονται συγκεκριμένοι πολιτικοί σχεδιασμοί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος