Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου
Μια γερμανική πρόταση για μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών που κατατέθηκε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της περασμένης εβδομάδας, ήρθε να θυμίσει ότι ύστερα από πέντε χρόνια κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά και ότι η ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης προσαρμόζει την ευρωπαϊκή πολιτική της ευκαιριακά, ανάλογα με τις εκάστοτε επιδιώξεις της.
Μέσα στον προεκλογικό πυρετό η εξέλιξη αυτή πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για τα ευρωπαϊκά πράγματα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέθεσε το περασμένο Σάββατο στο άτυπο Εurogroup πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού ήπιας αναδιάθρωσης κρατικών χρεών, στο πλαίσιο της οποίας τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών που λαμβάνουν βοήθεια θα επιμηκύνονται αυτόματα, θα πραγματοποιείται μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, ενώ όλοι οι ομολογιούχοι θα συμμετέχουν στο όποιο κούρεμα.
Στην ουσία, πρόκειται για μια αντίστοιχη πρόταση που είχαν καταθέσει οι Γερμανοί το 2010, την οποία είχαν αποδεχθεί και οι Γάλλοι, για κούρεμα των κρατικών ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας. Σχετική ανακοίνωση είχαν κάνει τον Οκτώβριο του 2010 στη γαλλική πόλη Deauville η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, αλλά η αναταραχή που ξέσπασε στις αγορές από τη στιγμή εκείνη ανάγκασε του Ευρωπαίους ηγέτες να ανακαλέσουν την ιδέα.
Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού μέσα σε δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “μάζεψε” τα ομόλογα της Ελλάδας και άλλων υπερχρεωμένων χωρών, προτού προχωρήσει στο καθυστερημένο και ανεπαρκές κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Σήμερα, η Γερμανία, ύστερα από πέντε χρόνια, επαναφέρει την πρόταση για αυτόματη αναδιάρθρωση κρατικών χρεών, αναγνωρίζοντας δηλαδή την αμείλικτη πραγματικότητα, ότι πολλά κρατικά χρέη είναι ή θα αποδειχθούν κάποια στιγμή «μη βιώσιμα» και ότι πρέπει να απομειωθούν, με ζημία όσων δάνεισαν τα χρήματα.
Το δυσάρεστο για την Ελλάδα, βέβαια, είναι ότι η αναγνώριση αυτή έρχεται αφού έχει προηγηθεί η πενταετής καταστροφή της οικονομίας και με δεδομένο ότι πλέον η Ελλάδα χρωστάει σε κράτη και διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ και ΕΚΤ) και όχι σε ιδιώτες επενδυτές.
Φαίνεται, δηλαδή, ότι τα τελευταία χρόνια οι ισχυροί της ευρωζώνης παρέβλεψαν το μη βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους, απέρριψαν τη λογική λύση του κουρέματος και αντίθετα χρησιμοποίησαν το ελληνικό χρέος για να επιβάλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές στη χώρα.
Επιπλέον, χρησιμοποίησαν την ελληνική περίπτωση ως αντικείμενο πειράματος για να “δοκιμάσουν” τις νέες δομές που κυοφορούνται στην ευρωζώνη αλλά και για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους επί της ευρωζώνης αλλά και επί της χώρας μας.
Με λίγα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση έβαλε στην άκρη την -ορθή- θέση της υπέρ του κουρέματος των κρατικών χρεών σε βάρος των ιδιωτών επενδυτών, για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα. Επέμεινε, επίσης, να αρνείται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο κρατούσε η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου να την αποδυναμώσει πολιτικά και να πιέσει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Σήμερα, ύστερα από τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα, η Γερμανία επαναφέρει τις προτάσεις του 2010 για την αναδιάρθρωση των χρεών, δείχνοντας έτσι ότι προσαρμόζει τις θέσεις της ανάλογα με τις επιδιώξεις της συγκυρίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος