«Να δώσουμε βάρος στην πρόληψη για να μην ξανακαεί η χώρα μας» – Τι λέει ειδικός για τα δάση και τις πυρκαγιές

Με εκατοντάδες δασικές εκτάσεις να καπνίζουν ακόμη από το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς που κατέστρεψε τον φυσικό τους πλούτο σε αρκετές περιοχές της χώρας μας ζητούμενο είναι πια στο δημόσιο διάλογο το πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μια πυρκαγιά. Στην ΕΡΤ μίλησε για το θέμα ο Δρ, Άγγελος Σωτηρόπουλος, φυσικός και μέλος του παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών, ζητώντας να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Είναι άνιση η μάχη αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα δεδομένα των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα του ΟΗΕ δείχνουν ότι τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια και θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Άρα, καταλαβαίνετε ότι αν σήμερα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε σωστά, το τι έχει να συμβεί τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο ειδικός στην εκπομπή «Νewsroom».

Και όπως είπε ο κ. Σωτηρόπουλος η καταστροφή της βιοποικιλότητας και των δασών θα είναι ραγδαία και δεν θα καταστρέφονται μόνο από τις πυρκαγιές αλλά και από τις πλημμύρες και από τις ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές και φυσικά από τις κατολισθήσεις.

«Να δώσουμε βάρος στην πρόληψη για να μην ξανακαεί η χώρα μας» – Τι λέει ειδικός για τα δάση και τις πυρκαγιές

Έχουμε αφήσει τα δάση στη μοίρα τους

Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης επισήμανε ότι πρωτίστως θα πρέπει να προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές. «Πρέπει να τρέξουμε. Και εκεί όπου δεν μπορεί να υπάρξει φυσική παρουσία δασοφυλάκων που είναι ένα ζήτημα, θα πρέπει να υπάρχει τεχνολογία. Υπάρχουν δορυφόροι, υπάρχουν drones ώστε να προλαβαίνουμε την πηγή του κακού, τη φωτιά, σημείωσε.

Αναφορικά με τους τρόπους κατάσβεσης εξήγησε ότ εκεί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα γιατί όσα μέσα πυρόσβεσης και να έχεις είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση της φωτιάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχουμε αφήσει τα δάση στη μοίρα τους γιατί όντως δεν τα διαχειριζόμαστε και σωστά, αφού δεν τα προστατεύουμε.

«Θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος δια-τομεακός σχεδιασμός και να μην μπαίνουμε μέσα να βάλουμε ιδιώτες για την περίσσεια βιομάζα που υπάρχει στα δάση. Πρώτα να ρωτήσουμε τους ειδικούς, τους δασολόγους, τους φορείς διαχείρισης. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερο σχεδιασμός για τη βιο-οικονομία της χώρας» σημείωσε.

Και όπως κατήγγειλε στην εκπομπή από στρατηγικές πάμε εξαιρετικά καλά, από υλοποίηση έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης δεν υπάρχει απαραίτητη οργάνωση, δεν συζητάει ο ένας με τον άλλον για να λύσουν κοινώς τα προβλήματα» τόνισε καλώντας μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος