Μέχρι πού η νέα χρηματοπιστωτική κρίση;

Ποιες είναι οι αιτίες της νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε μια σειρά από μικρομεσαίες αμερικανικές τράπεζες, αλλά και μια συστημική ευρωπαϊκή τράπεζα, όπως η Credit Suisse; Υπάρχουν διαφορές ή και ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά και με τη μεγάλη κρίση του 2007-2009; Βρισκόμαστε τώρα σε ασφαλέστερο έδαφος; H τραπεζική αναταραχή θα έχει συνέπειες στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων; Στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου “Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο”.

Μέχρι πού η νέα χρηματοπιστωτική κρίση;

Tα ερωτήματα αυτά τέθηκαν για απάντηση προς τον καθηγητή διεθνούς οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμονα επί σειρά ετών στην Τράπεζας της Ελλάδος, Χρήστο Παπάζογλου.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 ήταν το αποτέλεσμα απερίσκεπτου δανεισμού και στεγαστικής έκρηξης, ενώ η τωρινή έχει να κάνει, τουλάχιστον για τις αμερικανικές τράπεζες, με τη διακράτηση μεγάλου αριθμού παλαιότερων πολυετών ομολόγων χαμηλής απόδοσης σε σχέση με τις ανάγκες ρευστότητας που δημιουργεί η σημαντική άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ -αλλά και την Ευρωζώνη- από την περασμένη άνοιξη.

Η Credit Suisse, από την άλλη, ήταν μια διαφορετική περίπτωση, καθώς είχε υποπέσει σε ολισθήματα και είχε πληγεί από παλαιότερες επενδύσεις της σε τοξικούς τίτλους, όπως στο Fund Archegos, που της προκάλεσαν ζημιές αρκετών δισ. δολαρίων. Επίσης, μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού ήταν μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία περιήλθε η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ελβετίας, με 167 χρόνια ζωής.

Ωστόσο, συνολικά 14 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τίθενται και πάλι ερωτήματα σχετικά με το πόσο εύθραυστες είναι οι τράπεζες κι αν οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πιαστεί “στα πράσα”, όπως έγραψε ο Economist. Εν τέλει, τόσο στην περίπτωση των ΗΠΑ όσο και της ευρωζώνης πόσο καλή εποπτεία υπάρχει πλέον;

Aκόμη, οι αναλυτές επικεντρώνονται κατά πολύ στις συνέπειες που θα έχει η τραπεζική αναταραχή στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων. Τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε πως παραμένει ανεπηρέαστη, προχωρώντας στην έκτη κατά σειρά αύξηση των βασικών επιτοκίων της με 50 μονάδες βάσης, ενώ η FED συνεδριάζει για τον ίδιο λόγο τις επόμενες. Για την ΕΚΤ ήταν τρίτη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μ.β. και η έκτη συνολικά από τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε τη σύσφιξη της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού. Έτσι, από το καλοκαίρι του 2022 οι αυξήσεις της ΕΚΤ φτάνουν πλέον τις 350 μονάδες βάσης συνολικά, στην επιθετικότερη εκστρατεία συστολής της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η γενική εκτίμηση είναι πως και οι δύο Κεντρικές Τράπεζες θα αναγκαστούν, υπό την πίεση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής κι αβεβαιότητας, να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και το τελικό ύψος που αυτά θα καταλήξουν, παρά τη διατήρηση του πληθωρισμού ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Παπάζογλου ρωτήθηκε στο τέλος από ποιους παράγοντες και βάση ποιών ενδείξεων θα κριθεί αν επέρχεται σταθεροποίηση ή τυχόν νέα κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επίσης, κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση αρκετών αναλυτών που προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τις μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες που θα δημιουργούσε η έκδοση νέου χρήματος ύψους 8,4 τρις. δολ.  λόγω πανδημίας (ΗΠΑ 5.9 τρις, Ευρωζώνη 2.5 τρις). Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 του κυκλοφορόντος χρήματος παγκοσμίως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος