Μέχρι πού θα φτάσει η επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία; Οι παράμετροι που θα κρίνουν όσα έρχονται

Ραδιοφωνική συζήτηση με αφορμή την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία ενδεχομένως να διαρκέσει και χρόνια.

Η απουσία των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας εξαιτίας του πολέμου και εν μέρει και της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος, καθώς και οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών, σπορελαίων, ζωοτροφών και λιπασμάτων.

Μέχρι πού θα φτάσει η επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία; Οι παράμετροι που θα κρίνουν όσα έρχονται
Γιάννης Δούκας, Επ. Καθηγητής Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων ΕΚΠΑ

Ωστόσο, μια σειρά από άλλα φαινόμενα και αιτίες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην όξυνση του προβλήματος της επισιτιστικής κρίσης, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως είναι οι συνέπειες της πανδημίας στην παραγωγή και διακίνηση αγαθών, η ολοένα και πιο εμφανής κλιματική αλλαγή, η μεταβολή των διατροφικών προτύπων σε μεγάλους πληθυσμούς κυρίως ασιατικών χωρών, η αντικατάσταση καλλιεργειών για τροφές από «ενεργειακά φυτά», αλλά και η αύξηση του ρόλου των χρηματιστηρίων στην εμπορία των τροφίμων.

Τα προβλήματα, όμως, της επισιτιστικής επάρκειας αφορούν και τη δική μας χώρα, λόγω της μορφής που έχει λάβει τις τελευταίες δεκαετίες η αγροτική της παραγωγή, καθώς και της μεγάλης εξάρτησή της από εισαγωγές πλειάδας διατροφικών αγαθών.

Προσκεκλημένος για την ανάλυση αυτών των κρίσιμων θεμάτων, στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου “Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο”, ήταν ο Γιάννης Δούκας, Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος