Μ. Χριστοδουλίδης (Ενεργειακός Επιθεωρητής) στο Πρώτο για Φλώρινα: Έξι στα δέκα λεβητοστάσια δεν πληρούν τις προδιαγραφές (audio)

Τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, ανακύπτουν από το περιστατικό δηλητηρίασης των 14 ενοίκων από διαφυγή μονοξειδίου του άνθρακα σε κατάλυμα της Φλώρινας, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Ενεργειακό Επιθεωρητή, μηχανολόγο μηχανικό στο ΑΠΘ ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Ποια είναι αυτά; Πώς ήρθε ο τεχνικός της εταιρείας αερίου και αεριοδότησε το κτίριο, βλέποντας, παραδείγματος χάριν το λεβητοστάσιο αν πληρούσε ή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Γιατί εγώ από το βίντεο που είδα, γιατί δεν πήγα εκεί να κάνω αυτοψία, είδα ότι δεν υπάρχει κανονική καμινάδα σύνδεσης του λέβητα μέσω καπναγωγού σε καμινάδα πάνω από τη στέγη και να φεύγουν με φυσικό ελκυσμό τα καυσαέρια. Εγώ είδα ένα σωλήνα να βγαίνει από το παραθυράκι του υπόγειου λεβητοστασίου προς τα έξω. Αν αυτό είναι καμινάδα, ο Θεός να την κάνει καμινάδα. (…)

Δεύτερον. Ζητήθηκε το φύλλο ελέγχου καύσης που έχει γίνει η καυσαεριομέτρηση από τον καυστήρα ότι η καύση δεν είναι ατελής και τα προϊόντα της καύσης, δηλαδή τα καυσαέρια, η περιεκτικότητά τους είναι εντός των προκαθορισμένων ορίων, π.χ. το μονοξείδιο κάτω από 100 ppm; Γιατί υπάρχει αυτό το φύλλο ελέγχου ανάλυσης καύσης το οποίο για να σου ανοίξει τη βάνα ο τεχνικός της εταιρίας αερίου πρέπει να το έχει στα χέρια του, ότι έχει γίνει η ρύθμιση του καυστήρα σωστά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του προτύπου. Έγινε αυτό; Γιατί αν είχε γίνει αυτό δεν θα υπήρχε ατελής καύση. (…)

Τρίτον, τα ανοίγματα του λεβητοστάσιο που υπήρχαν ήταν ανοιχτά, ήταν σωστά διαστασιολογημένα ή ήταν κάποιες τρύπες μικρές και λέμε ότι αυτό είναι άνοιγμα αερισμού- εξαερισμού; Εγώ κάνω υποθέσεις γιατί πρέπει να δω ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στο να γίνει μία καύση ατελής. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Ούτε δέκα, ούτε πέντε. Τρεις, αυτοί που είπα προηγουμένως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη γίνεται το εξής. Υποτίθεται για να πάρει άδεια λειτουργίας, τον τελευταίο λόγο τον έχει ένας μηχανολόγος μηχανικός, όπως εγώ, όπου κάνω επιθεώρηση και ελέγχω όλα τα μηχανολογικά συστήματα της επιχείρησης, τις εγκαταστάσεις και βεβαιώνω ότι λειτουργούν καλώς και ασφαλώς. Αυτό το χαρτί ανεβαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γνωστοποίησης για την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης όταν είναι ξενοδοχεία κάτω των 50 κλινών, όπως ήταν αυτό. Μπορεί βεβαίως ανά πάσα στιγμή οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του ΕΟΤ να έρθουν να κάνουν τον έλεγχο και να εξακριβώσουν ότι αυτά που γράφω είναι ορθά και αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Εδώ όμως, το θέμα είναι, ποιος συνάδελφος έδωσε τέτοια βεβαίωση εάν δεν υπήρχε καμινάδα για παράδειγμα και υπήρχε ένας σωλήνας ο οποίος έβγαινε από το λέβητα μέσα από το παραθυράκι έξω. Ή αν για ποιο λόγο υπήρχε ατελής καύση, δεν έγινε ρύθμιση του καυστήρα; Πού είναι το φύλλο ελέγχου της καύσης που φαίνεται ακριβώς η όλη ανάλυση και οι περιεκτικότητες των καυσαερίων;» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Εγώ μαζεύω κάποια χαρτιά και πέρα από το φυσικό έλεγχο που κάνω, την αυτοψία και κάνω κάποιες δοκιμές ότι όλα λειτουργούν σωστά, πρέπει να έχω και κάποια documents. Στην προκειμένη περίπτωση ο καυστηρατζής έπρεπε να μου δώσει αυτό. Το έδωσε; Και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να το δώσει στην εταιρεία αερίου προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος για την ενεργοποίηση της παροχής του φυσικού αερίου. Ο ελεγκτής της εταιρείας αερίου τα είχε όλα στα χέρια του και ήταν όλα οκέυ; Αυτό είναι ένα ερωτηματικό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Έξι στα δέκα λεβητοστάσια δεν πληρούν τις προδιαγραφές

«Όπως επίσης να σας πω και κάτι άλλο, γιατί πάμε τώρα στα ξενοδοχεία; Εγώ έχω κάνει πάρα πολλές επιθεωρήσεις σε λεβητοστάσιο σε πολλά κτίρια. Ξέρετε ποια είναι η κατάσταση στη χώρα; Έξι στα δέκα δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Αυτό δεν σας ανησυχεί; (…)Θέλω να σας πω ότι πάρα πολλοί διαχειριστές δεν κάνουν συντήρηση στα λεβητοστάσια γιατί δεν πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το μερίδιο που τους αντιστοιχεί στη συντήρηση. Με αποτέλεσμα πολλές φορές πάω να κάνω να βγάλω ενεργειακό πιστοποιητικό και ζητάω το φύλλο ελέγχου συντήρησης του λέβητα και μου λένε έχουμε να κάνουμε τέσσερα χρόνια, τρία χρόνια, πέντε χρόνια. Σου λέει, δεν το λειτουργούμε το σύστημα ή δεν πληρώνουμε για συντήρηση. Λοιπόν, αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Δεν μπορείς να έχεις κάτω, στο υπόγειο της πολυκατοικίας σου ένα χώρο υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι το λεβητοστάσιο και να μην έχει ελεγχθεί, να μην έχει συντηρηθεί, διότι θα δούμε και τέτοια περιστατικά. Να έχει γίνει διαφυγή μονοξειδίου του άνθρακα από το υπόγειο προς τα διαμερίσματα πάνω στην πολυκατοικία, όταν θα δημιουργηθούν συνθήκες για ατελή καύση που είναι πανεύκολο να γίνει. Διότι αν δεν έχει καθαριστεί η καμινάδα, μπουκώνει ο καυστήρας και επιστρέφει πίσω τα καυσαέρια. Ή αν τα παράθυρα έχουν κλείσει ή έχουν πιάσει σκουπίδια, δηλαδή έχει φραχτεί  η έξοδος και η είσοδος, ο αερισμός και ο εξαερισμός στο λεβητοστάσιο. Εάν δεν λειτουργούν τα μέτρα πυροπροστασίας, δεν υπάρχει πυρανιχνευτής. Δεν έχει γίνει αναγόμωση του πυροσβεστήρα οροφής σε περίπτωση που υπάρξει ένα περιστατικό πυρκαγιάς να κατάσβεση. Τα έχουμε δει αυτά» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης. «Το νούμερο 6 στα 10 είναι από τα δικά μου στατιστικά που κρατάω από το επάγγελμα. Δεν ξέρω αν το υπουργείο έχει δικά του στατιστικά, εγώ όμως από το πελατολόγιο μου βγάζω ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα λεβητοστάσια και βέβαια ήταν ακόμα σοβαρότερα στα χρόνια των μνημονίων. Δεν θέλω να σας περιγράψω τώρα. Κάπως έχει βελτιωθεί η κατάσταση βέβαια, αλλά πάντα υπολειπόμαστε της κανονικότητας» σημείωσε κατόπιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έλλειμμα κουλτούρας συντήρησης. «Το να δώσει μια πολυκατοικία 100 ευρώ το χρόνο για να κοιμούνται το βράδυ ήσυχοι, δεν νομίζω ότι είναι τόσο σοβαρό. Και επίσης στα ειδικά κτίρια και αν ακούει και ο κύριος Σκυλακάκης και ο κύριος Κικίλιας, θα πρέπει και ο αντίστοιχος στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Υπουργείο Υγείας, σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ξενοδοχεία, οίκοι ευγηρίας που διαμένουν και διανυκτερεύουν πληθυσμοί θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα στη νομοθεσία να εγκαθίστανται ανιχνευτές διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα, διότι αν υπήρχε έστω και ένας ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα στο λεβητοστάσιο με ηχητική σήμανση βέβαια, όταν θα εντόπιζε υψηλή περιεκτικότητα του μονοξειδίου πάνω από κάποια ώρα θα βαρούσε συναγερμός, οπότε δεν θα περίμενες εσύ το τέλος σου στο κρεβάτι. Γιατί ξέρετε, είναι ένας αόρατος δολοφόνος το μονοξείδιο του άνθρακα» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος