Για να συμβεί ένα μπλακάουτ πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός στο ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη.
«Θα πω ενδεικτικά τρεις από τους πιο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι, παραδείγματος χάρη, να υπάρχει μία κυβερνοεπίθεση στα λογισμικά συστήματα ελέγχου και διοίκησης των ηλεκτρικών δικτύων, στο επιχειρησιακό κέντρο του αντίστοιχου ΔΕΔΔΗΕ ας το πούμε, στην Ισπανία για παράδειγμα. Ο δεύτερος λόγος, το οποίο θεωρώ πιο πιθανόν να έχει συμβεί, είναι να υπάρχει μία υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας, συγκεκριμένη ώρα που η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή. Εγώ είδα 12:30 ώρα στο ευρωπαϊκό σύστημα η συμμετοχή των πράσινων μονάδων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία είχε ξεπεράσει το 85%, ενώ η ζήτηση ήταν στα πιο χαμηλά επίπεδα όλης της μέρας. Άρα υπήρχε υπερπροσφορά και η ζήτηση ήταν χαμηλή, με αποτέλεσμα αυτή η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης να δημιουργεί ηλεκτρική αστάθεια και κατ’ επέκταση και μπλακ άουτ, εφόσον δεν υπάρχουν αποθηκευτικά συστήματα επαρκή για να μπορέσουν, την περίσσεια πράσινης ενέργειας, να την αποθηκεύσουν για παράδειγμα. Και ξέρετε, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι λίγο αποκομμένες από το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο οπότε και οι εξαγωγές είναι περιορισμένες. Και το τρίτο είναι αυτό που είπαν και οι μετεωρολόγοι για ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο, η επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση, διακύμανση τελοσπάντων, η οποία μπορεί να συμβεί όταν εκδηλωθούν κάποιες γεωμαγνητικές καταιγίδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ως προς το κατά πόσο μπορεί να οχυρωθεί το ηλεκτροδοτικό σύστημα μιας χώρας από αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι εάν είναι από θέμα υπερπαραγωγής πράσινης ενέργειας, η οποία δεν μπορεί να αποκοπεί, να αποκοπούν οι πράσινες μονάδες από το σύστημα γιατί δεν υπάρχουν αποθηκευτικά, πρέπει να γίνουν επεκτάσεις δικτύων και να γίνουν αποθηκευτικά συστήματα. «Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα είναι λίγο δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις μόνα τους, χωρίς να γίνουν και επιπλέον έργα. Εννοώ να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων, να μπουν απόσβεση ταλαντώσεων δηλαδή. Θέλω να πω, πρέπει να γίνουν και αυτά» προσέθεσε, σημειώνοντας πάντως ότι αν κάτι τέτοιο για παράδειγμα είχε συμβεί στο Βέλγιο, όλη η Κεντρική Ευρώπη θα είχε πρόβλημα.
«Το θέμα είναι ότι κάθε φορά θα συμβαίνει κάτι το οποίο θα μας ενεργοποιεί ώστε να δούμε ποιος θα είναι ο μηχανισμός αντιμετώπισης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος