Ως «πόλεμο εντυπώσεων» χαρακτήρισε κατά βάση τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, τονίζοντας πως η «κάθε πλευρά θέλει να δείξει πως έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη διαδικασία» υπογραμμίζοντας πως στόχος και των δύο πλευρών είναι «να δείξουν ότι «δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος παρακαλάει για την εκεχειρία. Είναι η άλλη πλευρά»».
Ωστόσο,ο κ. Σαρηγιαννίδης τόνισε «να μην ξεχνάμε το εξής ότι όλη αυτή η διαδικασία εκ των προτέρων φαίνεται ότι θα κρατήσει ακόμα μερικές ημέρες και θα παραταθεί, διότι από την πλευρά του Ισραήλ, με διακηρυγμένους στόχους την απελευθέρωση των ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς, το πρώτο πράγμα το οποίο καλείται να κάνει η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων. Επομένως, αυτός είναι βασικός στόχος για το Ισραήλ και το γνωρίζει η Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς αναγορεύεται σε ισότιμο συνομιλητή, έστω και εμμέσως, του Ισραήλ και αυτό σημαίνει πως όσο η ίδια μπορεί σταδιακά να απελευθερώνει ομήρους Ισραηλινούς και να διασφαλίζει ότι απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές Παλαιστίνιοι και κυρίως Παλαιστίνιες και παιδιά – έφηβοι, μπορεί να αναγορεύει τον εαυτό της ως εκπρόσωπο των Παλαιστινίων και να εμφανίζεται ως ο συνομιλητής αναφορικά με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού σε σχέση με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Επομένως, και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον από αυτή τη διαδικασία και θα προσπαθήσουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα οφέλη μέχρις ότου ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες».
Ερωτηθείς εάν η συνεχώς παρατεινόμενη εκεχειρία σημάνει και τη λήξη του πολέμου τόνισε πως δεν νομίζει πως αυτό θα ήταν εφικτό να γίνει, όπως τόνισε «γιατί ακόμα κι αν καταφέρει το Ισραήλ να απελευθερώσει τους ομήρους ανταλλάσσοντας με Παλαιστίνιους κρατούμενους, θα παραμείνει ο άλλος στόχος, ο οποίος είναι διακηρυγμένος και δεν μπορεί να κάνει εύκολα πίσω ο Νετανιάχου» υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να πει ότι αύριο το πρωί θα ξυπνήσετε και θα είναι όλα όπως πριν και αποκλείεται η Χαμάς να εισβάλει ξανά στο έδαφός μας και να επαναληφθεί το λουτρό αίματος της 7ης Οκτωβρίου» καταλήγοντας ο κ. Σαρηγιαννίδης πως «θα συνεχίσουν να μάχονται μεταξύ τους οι δύο πλευρές και ενδεχομένως η λύση, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσεις για την εξάλειψη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, να είναι μια πολιτική λύση, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στον Νετανιάχου να βάλει ένα τέλος στην πολιτική του καριέρα, αλλά το όποιο τέλος θα του προσφέρει μια ένδοξη διέξοδο, η οποία δεν θα είναι μονάχα η απελευθέρωση των ομήρων, αλλά θα είναι και κάτι ακόμα.. Το κάτι ακόμα μπορεί να είναι πάρα πολλές υποθέσεις που φτάνουν μέχρι ακόμα κι ένα χτύπημα αεροπορικό στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αλλά αυτό προφανώς είναι υπόθεση εργασίας».
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιαννίδης πρόσθεσε πως «το Ισραήλ ζει στη λογική της ασφάλειας. Η αίσθηση της ασφάλειας και η αίσθηση ότι εμείς είμαστε όλοι ένα, είμαστε μια γροθιά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις απειλές είναι δεδομένη» προσθέτοντας ακόμη πως «όσο μεγαλύτερη θα είναι η ένταση αυτή των εχθροπραξιών – γιατί είναι δεδομένο πως μετά την εκεχειρία θα υπάρξουν εχθροπραξίες – τόσο περισσότερο θα είναι το ρίσκο το οποίο θα παίρνει το Ισραήλ βομβαρδίζοντας στόχους, οι οποίοι είναι πάρα πολύ δύσκολο να διακρίνεις αν πρόκειται για αμάχους ή αν πρόκειται για μαχητές. Επομένως, αυτό πολιτικά, ηθικά θα αποδυναμώνει τη θέση του Ισραήλ και θα ενισχύει τη θέση της Χαμάς, η οποία θα μιλάει για τις εκατόμβες μεταξύ των αμάχων που προκαλεί το Ισραήλ, ενώ η ίδια είναι εκείνη η οποία προκάλεσε αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα και το Ισραήλ ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του στην άμυνα» και καταλήγοντας πως ο χρόνος και η συγκυρία είναι που θα οδηγήσουν σε ένα τέτοιο σημείο το οποίο ωριμάζει μια σύγκρουση, μια σύρραξη τόσο πολύ ώστε καταλαβαίνουν και οι δύο πλευρές ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να αποχωρήσουν ευπρεπώς με καλό πρόσωπο από τη σύγκρουση, τηρώντας τα προσχήματα, χωρίς η μια πλευρά να πει πως κέρδισε και η άλλη πως έχασε».
Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστική κουβέντα γύρω από ζητήματα, τα οποία για μας απλά δεν υπάρχουν» προσθέτοντας πως δεν μπορεί να καθίσει να συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε νησιά και νησίδες σο Αιγαίο και καταλήγοντας πως «πολλά ζητήματα από αυτά τα οποία θέτει η Άγκυρα είναι εκτός συζήτησης για την Ελλάδα και άρα η ουσιαστική ατζέντα θα αφορά σε θέματα τα οποία βρίσκονται χαμηλά στην πολιτική. Μπορεί να είναι ζητήματα τουρισμού, μπορεί να είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με οικονομική συνεργασία, αλλά κρίσιμα ζητήματα δεν θα τεθούν».
Παράλληλα ο κ. Σαρηγιαννίδης πρόσθεσε πως το γεγονός πως δεν θα τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι δεν θα τεθούν και μπροστά από τα μικρόφωνα σημειώνοντας πως «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τέτοια γλώσσα ώστε να προκαλέσει ένταση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει». Ενώ πρόσθεσε πως «έχουν αναβαθμίσει πλέον το λεξιλόγιό τους στην τουρκική εξωτερική πολιτική και μιλάνε απροσδιόριστα για τα σύνορα της καρδιάς τους, για ομογενείς και όχι για μειονότητα. Ενδεχομένως λοιπόν να επιλέξει και τέτοιου είδους ορολογία που θα είναι δημιουργικά ασαφής, ώστε να μην προκαλέσει πολύ αλλά και να ευχαριστήσει το δικό του ακροατήριο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος