Για τη σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού με αφορμή την καμπάνια ευαισθητοποίησης που γίνεται διεθνώς μίλησε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Νικολάου, αντιπρόεδρος Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος λέγοντας ότι «ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας που πρέπει να χτυπήσει πολλές πολλές “καμπάνες” για εμάς γιατί η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές».
Μιλώντας για την επικίνδυνη αυτή νόσο που πλήττει γυναίκες και σπανιότερα άνδρες ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι η διάγνωση δεν πρέπει να φοβίζει γιατί είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.
«Απαιτεί μια απλή συμμετοχή: δική μας στην πρόληψη. Γα να μπορέσουμε να μιλήσουμε ότι έχουμε πλέον νικήσει τον καρκίνο, στο μεγαλύτερο βαθμό, απαιτείται συμμόρφωση από εμάς απέναντι στις εξετάσεις στις οποίες μπορούμε να κάνουμε και να πετύχουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιάσιμη η πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστου
Όπως είπε ο κ. Νικολάου στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο «η πρώιμη μορφή του καρκίνου του μαστού είναι 98 – 99% ιάσιμη».
Μιλώντας για την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων «Φώφη Γεννηματά» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσπαθεί να καλύψει τις ηλικιακές κατηγορίες οι οποίες κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
«Αυτό έλειπε από το ΕΣΥ. Έλειπε αυτή η θετική παρακίνηση για να κάνεις τη μαστογραφία και εάν υπάρξουν ενδεχομένως ευρήματα σε αυτήν να προσθέσουμε και έναν υπέρηχο μαστού και ενδεχομένως να δεις και έναν ειδικό μαστολόγο», εξήγησε ο κ. Νικολάου.
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι διευρύνθηκε το ηλικιακό όριο από αυτό που υπήρχε αρχικά που ήταν το 50 – 69. Μιλούσαμε δηλαδή μόνο για 19 χρόνια», πρόσθεσε. Και όπως είπε τα προγράμματα πρόληψης όπως ο περιοδικός έλεγχος μέσω μαστογραφίας σχεδιάζονται για να πιάσουν το τυχαίο εύρημα που είναι πολύ σημαντικό.
Σημαντική η σύνδεση των γυναικών με τον γιατρό τους
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος είναι ευκαιρία για τις γυναίκες να εξοικειωθούν με το σώμα τους, να το αγαπήσουν, να βάλουν την αυτοψηλάφηση ων μαστών στο πρόγραμμά τους και να έχουν μια τακτική σύνδεση με τον γιατρό τους.
«Η σύνδεση με τον γιατρό είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί και οι εξετάσεις (μαστογραφία, υπέρηχος μαστών, μαγνητική μαστού) βοηθάνε, αλλά και η διασύνδεση με έναν ειδικό για τους μαστούς είναι μία μεγάλη ευεργεσία», σημείωσε.
Αναφορικά με το πώς μπορεί μια γυναίκα να εντοπίσει έναν όγκο τόνισε ότι ακόμη και ένα χτύπημα του μαστού, μέσα σε μία κίνηση, που θα προκαλέσει έναν πόνο μπορεί να είναι ένα καμπανάκι για διερεύνηση.
Πώς η διάγνωση επαναπροσδιορίζει τις ζωές των ασθενών
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην μαρτυρία μιας γυναίκας που διαγνώστηκε εγκαίρως και άλλαξε τη ζωής της λέγοντας ότι μέσα από αυτήν την εμπειρία επαναπροσδιόρισε πάρα πολλά πράγματα: Αγάπησε τον εαυτό της, απομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους, άλλαξε δουλειά γιατί ήταν μία τοξική εργασία με ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο δεν ήταν καλό. Άρα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του εαυτού της με το γύρω περιβάλλον.
«Είναι αυτό που λένε ότι ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», σχολίασε ο γιατρός. Μιλώντας και τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και πλέον έχουν εμφανίσει μεταστάσεις τόνισε ότι χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης ακόμη και ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού έχει γίνει μία χρόνια νόσος.
«Μιλάμε για αρκετά έτη ζωής και μιλάμε για ανθρώπους που είναι λειτουργικοί, παραγωγικοί, είναι μέσα στη ζωή. Θα δώσω το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά», είπε ο επιστήμονας προσθέτοντας ότι ως μεταστατική ασθενής ήταν πρόεδρος ενός πολύ μεγάλου κόμματος.
«Τα σημερινά φάρμακα είναι εξαιρετικά, δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ιδιαιτέρως των γυναικών, και διαμορφώνουν και μακρές επιβιβιώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος