Μ. Λογοθέτης στο ΕΡΤΝews: Η στάση της Ελλάδος στο μεταναστευτικό δικαιώνεται πανευρωπαϊκά

Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη, με αφορμή και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ήταν το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτικής Μετανάστευσης, μιλώντας στο ΕΤΝews και την εκπομπή News Room.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά από πολλά χρόνια μπορούμε σε αυτή τη χώρα να αισθανόμαστε ότι έχουμε ακολουθήσει μάλλον την καλύτερη πολιτική, αυτό που λέμε την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική.
Και αυτό μεταλαμπαδεύεται τώρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κάποτε, όταν ξεκινήσαμε με αυτά, ήμασταν παρίες.

Στην Ευρώπη λίγα χρόνια πριν δεχόμασταν πυρά και για το κομμάτι το ανθρωπιστικό αλλά και για το κομμάτι των συνόρων. Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτή η στάση της Ελλάδος και η απόφαση η πολιτική δικαιώνεται.
Δικαιώνεται πανευρωπαϊκά πια. Υπάρχει μια καινούργια αντίληψη η οποία αρχίζει και καλλιεργείται.
Όλοι μιλάνε πλέον για επιτήρηση των συνόρων και δη των εξωτερικών συνόρων, δηλαδή των συνόρων της χώρας μας, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Μιλάνε για επιστροφές.

Μπαίνει μπροστά λοιπόν αυτό το κομμάτι. Φυσικά μπαίνουμε και με τη διαδικασία του ασύλου στο να είμαστε λίγο πιο αυστηροί, αν θέλετε, στο πώς ακριβώς θα αποδίδεται αυτό, γιατί είναι ένα μήνυμα, πρέπει να πούμε και αυτό είναι το πιο ευχάριστο. Γιατί πολλοί όταν έγινε αυτή η απόφαση της Γερμανίας για να κλείσει τα σύνορά της, η επικοινωνία πάνω σε αυτό, γιατί πρέπει να πούμε ότι τελικά έκλεισαν τα σύνορα, αλλά έκλεισαν σε μια κατάσταση λίγο υβριδική, έτσι;

Είναι ένα μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη και εδώ θα πρέπει να μείνουμε. Το μήνυμα είναι σε αντίθεση με το μήνυμα που είχε εκπέμψει το 2015 ότι πλέον δεν είναι τόσο εύκολο και δεν πρέπει να είναι τόσο εύκολο να έρθεις στην Ευρώπη χωρίς να έχεις πράγματι κάποιο συγκεκριμένο λόγο».


Οι συμφωνίες με τις τρίτες χώρες


Ακολούθως ο κ. Λογοθέτης δήλωσε πως: «Οι συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, έχουν και αυτοί και αυτές μια σημειολογία καταρχήν. Ποια είναι η σημειολογία;
Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός της χώρας ότι πρέπει να βρούμε μια νόμιμη, εντός εισαγωγικών ή άνευ εισαγωγικών οδό, για να έρχονται άνθρωποι από άλλες χώρες στη χώρα μας ή στην Ευρώπη. Αυτό είναι οι διμερείς συμφωνίες.

Ότι και τα δύο κράτη – μέλη συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ιδιαίτερο συγκεκριμένο καθεστώς μετακίνησης των ανθρώπων. Είναι ένα άνοιγμα, γιατί το κάνουμε αυτό;
Για να πούμε στους πολίτες των τρίτων χωρών ότι ξέρεις, δεν πρέπει να πηγαίνεις να γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης από οργανωμένα παράνομα δίκτυα μετακίνησης. Υπάρχει νόμιμη οδός, όταν υπάρχει νόμιμη οδός, παράλληλα μπορείς να είσαι και πολύ πιο αυστηρός σε σχέση με τις παράνομες οδούς.

Απλώς αυτό που χρειάζεται είναι όλα αυτά να είναι ελεγχόμενα, να είναι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και να μην δημιουργούνται ούτε λάθος εντυπώσεις στους πολίτες, ούτε και επιπτώσεις στους πολίτες.
Να είναι δηλαδή ωφέλιμο και στις δύο πλευρές αυτό το φαινόμενο της μετακίνησης των ανθρώπων».

Η μετανάστευση και η αγορά εργασίας

Ως προς το θέμα αυτό ο κ. Λογοθέτης σχολίασε πως: «Η χώρα μας φιλοξενεί πολύ περισσότερους νόμιμους εντός εισαγωγικών μετανάστες από πρόσφυγες.
Οι πρόσφυγες είναι ένα μικρό κομμάτι αυτών. Και πάλι και οι πρόσφυγες δεν είναι όλοι ίδιοι.
Ξέρετε, πολλές φορές η γενίκευση να το γυρίσουμε και στην Ελλάδα είμαστε όλοι οι Έλληνες ίδιοι; Όχι.
Είναι γενικεύσεις οι οποίες θα πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Θα πρέπει πάντα να ξεχωρίζουμε τα χαλασμένα φρούτα, τα φρούτα τα οποία δεν είναι καλά, είτε ανήκουν σε οποιαδήποτε ομάδα, ελληνική ή άλλη, και να τα απομονώνουμε και να δυσκολεύουμε τον τρόπο που θα έχουν να έρθουν στη χώρα.
Από κει και πέρα υπάρχουν και υγιή φρούτα, φρούτα τα οποία συνδράμουν που είναι η μεγάλη πλειοψηφία.
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι η πλειοψηφία, όπως το λέτε και έχουμε ανάγκη.
Γιατί αν μιλήσει κανείς με την αγορά εργασίας θα δει ότι υπάρχουν τεράστια κενά τα οποία δεν καλύπτονται ποτέ από Έλληνες εργαζόμενους.

Η τάση του ελληνικού κοινού, του εργαζόμενου να κατευθυνθεί προς αυτές, γιατί υπάρχει εξέλιξη στην κοινωνία.
Ξέρετε, αυτό είναι ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο. Μένουν οι σκληρές εργασίες χωρίς εργαζόμενους.
Όταν μια κοινωνία πορεύεται προς τα εμπρός, το ίδιο αντιμετωπίζουν και άλλες κοινωνίες.

Να μη νομίζουμε ότι είμαστε κάτι μοναδικό και η Γερμανία, uυμάστε τότε είχαμε πει ότι τους θέλει για να τους κάνει εργάτες.
Ναι, γιατί τους θέλει για να τους κάνει εργάτες, δεν είχε Γερμανούς εργάτες;
Όχι, δεν είχε Γερμανούς εργάτες γιατί εξελίχθηκε η χώρα και οι άνθρωποι επέλεξαν να προχωρήσουν σε άλλες κατευθύνσεις, εργατικές, εργασιακές και έτσι έμειναν κενά, τα οποία έπρεπε να καλύψει. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις».


Οι επιστροφές

Ο κ. Λογοθέτης δήλωσε πως: Οι επιστροφές ήταν πάντα ένα κομμάτι που δεν δούλευε. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δουλεύει πάρα πολύ λίγο. Τι εννοώ;
Ότι έρχεται κάποιος εδώ και απορρίπτεται ή έρχεται στην Ευρώπη και απορρίπτεται η αίτησή του για άσυλο;
Δεν υπάρχει η δυνατότητα εύκολα να επιστρέψει είτε στην Τουρκία, κυρίως με μια άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί κόσμο πίσω. Γι αυτό και και από εμάς και από την υπόλοιπη Ευρώπη για λόγους κορονοϊού προφασίζονται ακόμα γιατί εμείς κάνουμε αιτήματα ακόμα και σήμερα.

Και το δεύτερο κομμάτι είναι ότι δεν υπάρχει ευκολία του να επιστρέψεις κόσμο προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται, γιατί πρέπει να δεχτούν και οι χώρες αυτές.
Δεν μπορείς, φαντάζομαι ότι κάποιοι γιατί τα έχω ακούσει, ξέρετε, ο λαϊκισμός πολλές φορές έρχεται και κατακτά το χώρο, όποτε υπάρχει μια σωστή αντιμετώπιση από την πολιτεία, οργανωμένη κτλ γιατί τα όριά τους να τοποθετηθούν πολιτικά είναι πολύ στενά. Άρα πηγαίνουν όλοι στα άκρα, εύκολα, τα άκρα και ο λαϊκισμός είναι το εύκολο.
Λέει λοιπόν κάποιος γιατί δεν τους γυρνάμε πίσω; Πώς το φαντάζεται κάποιος αυτό; Θα πετάξει ένα αεροπλάνο και θα ρίξει με αλεξίπτωτο κάποιους πίσω;

Να επιστραφεί κάποιος πίσω πρέπει να γίνει μια αλληλογραφία. Λέμε έχουμε τον κ. Προβατά που είναι κάτοικος και πολίτης σας, σας παρακαλούμε επειδή δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται στη χώρα μας, θα θέλαμε να τον στείλουμε πίσω με την τάδε πτήση την τάδε μέρα. Περιμένουμε απάντηση
Δεν γίνεται με τη διάθεση μόνο του ενός και την πρόθεση ενός.

Πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη, διαφορετικά θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο. Προφανώς δεν έχουν πολλά περιθώρια να αρνηθούν, αλλά σας διαβεβαιώ ότι με διάφορες προφάσεις αρνούνται.
Γι αυτό και χαιρόμαστε διπλά που ξαναμπαίνει το κομμάτι των επιστροφών ως κυρίαρχο στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Το μοντέλο της Ιταλίας



Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι: «Κοιτάξτε το μοντέλο της Ιταλίας, ορθά είπε ο πρωθυπουργός ότι το παρακολουθούμε, δεν το απορρίπτουμε από την αρχή, όμως πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Ιταλία, και Αλβανία, είδατε ότι ξεκίνησε;
Πήγαν 12 άτομα, Βγήκε άμεσα μια απόφαση δικαστηρίου Και τα 12 αυτά άτομα που βρέθηκαν στην Αλβανία έχουν ήδη επιστραφεί στην Ιταλία και η διαδικασία για αυτούς θα γίνει στην Ιταλία.
Είναι κάτι αυτό που λένε καινοτόμα λύση, να το πούμε έτσι δηλαδή.
Με ποια έννοια. Είναι ευρωπαϊκές οι λύσεις και πρέπει να είναι ευρωπαϊκές λύσεις.

Επανερχόμενος σε όλο το μεταναστευτικό, αλλά κυρίαρχο και στις επιστροφές αλλά και σε τέτοιες καινοτόμες λύσεις, πρέπει να πούμε ότι ας πούμε η πρόσβαση ιστορικά που έχουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη και η Ευρώπη ως σύνολο με τις τρίτες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι έχει η χώρα μας.

Να σας θυμίσω, για παράδειγμα, το παράδειγμα του Κονγκό. Εμείς στο Κονγκό έχουμε πολύ μικρή μόχλευση.
Δεν μπορούμε, δεν έχουμε τόσο καλή διμερή σχέση που να μπορούμε να επιδιώξουμε επιστροφή Εγγλέζου υπηκόου στο Κονγκό. Το Βέλγιο, το οποίο ήταν στο Κονγκό ως αποικία, ήταν το Κονγκό του Βελγίου μέχρι πριν από λίγα χρόνια, προφανέστατα έχει πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στην κυβέρνηση του Κονγκό.
Κατ αυτή την έννοια, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για τις διμερείς μας σχέσεις, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή λύση».

Η ιστορική εμπειρία


Τέλος, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε πως: «Σαν Έλληνες είμαστε πολύ καλή γέφυρα, γιατί έχουμε βιώσει και το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και έχουμε ιστορικά έχουμε βρεθεί σε πολύ δύσκολες αντίστοιχες καταστάσεις.
Άρα ξέρουμε και ποιες είναι οι λύσεις, ξέρουμε και ποιες είναι οι επιδιώξεις των ανθρώπων και είμαστε πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους αυτούς. Άρα μπορούμε να βάλουμε τα προτάγματα και μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπόλοιπους, οι οποίοι πάντα ήταν χώρες οι οποίες υποδέχονταν πρόσφυγες.
Εμείς έχουμε υπάρξει και χώρα που η ίδια ήταν προσφυγική, μεταναστευτική. Άρα είμαστε πιο κοντά, είμαστε χρήσιμος κρίκος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος