Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων και ερευνητικών προγραμμάτων στις ΗΠΑ, ήταν το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η Μαριάνθη Κιουμουρτζόγλου καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Prime (Η. Σιακαντάρης)
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το περιμέναμε, η αλήθεια ήταν, γιατί ήταν Δευτέρα 10 Μαρτίου και την Παρασκευή 7 Μαρτίου είχαμε διαβάσει στις ειδήσεις γιατί έτσι τα μαθαίνουμε, ότι η κυβέρνηση είχε απειλήσει ότι θα κόψει 400 εκατομμύρια. Και ξέρουμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, άρα περιμέναμε το Κέντρο να είναι για έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
Είναι δύο θέματα ταυτόχρονα, το ότι το συγκεκριμένο κέντρο ναι, ήταν μέσα στις ακυρώσεις που έγιναν στην ομπρέλα των ακυρώσεων στο Κολούμπια. Οπότε δεν ήταν μόνο λόγω κλιματικής αλλαγής αυτό.
Το πανεπιστήμιο Κολούμπια έλαβε τα αιτήματα αργότερα, μια δυο βδομάδες μετά τις ακυρώσεις, υπέκυψε στα αιτήματα και αυτό άνοιξε μόνο την πόρτα σε διαπραγματεύσεις, όχι για την αποκατάσταση αποκατάσταση των κονδυλίων.
Σε προσωπικό επίπεδο ήταν 20 καθηγητές στο πρόγραμμα, οι οποίοι είχαν μέρος του μισθού τους στο πρόγραμμα από 5% μέχρι 15 – 20%. Είχαμε δύο μεταδιδακτορικούς ερευνητές ήδη και χρειαζόμασταν, θα προσλάβουμε και άλλους.
Επίσης απασχολούμε τέσσερις μεταπτυχιακούς φοιτητές και είχαμε μεν διδακτορικούς φοιτητές, αλλά οι οποίοι δεν χρηματοδοτούνταν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί χρηματοδοτούνταν από άλλα κρατικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία όμως επίσης ακυρώθηκαν.
Ως προς τη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων, απάντησε πως: «Αυτό είναι προς το παρόν μια τεράστια αβεβαιότητα, γιατί δεν ξέρουμε θεωρητικά αν όλα ήταν καλά. Σημαίνει ότι ΟΚ πάγωσαν αυτά τα κονδύλια, ΟΚ, αλλά μπορούμε να κάνουμε αιτήσεις και να ανταγωνιστικά πιθανόν να έχουμε καινούργια κονδύλια.
Δυστυχώς γίνονται πάρα πολλές αλλαγές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το οποίο είναι ο κύριος χρηματοδότης μας. Ειδικά στην κλιματική αλλαγή, η κυβέρνηση έχει επίσημα δηλώσει ότι δεν θα χρηματοδοτήσει έρευνες για την κλιματική αλλαγή».
Ακολούθως για το αν οι εξελίξεις αυτές θα σημάνουν κίνηση καθηγητών από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και τον Καναδά, είπε: «Ξέρω ότι οι συνάδελφοί μου, ειδικότερα οι συνάδελφοι που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους, ξέρω ότι όλοι σίγουρα το σκέφτονται και έχουν αρχίσει συζητήσεις με πανεπιστήμια στο εξωτερικό.
Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, λίγοι άνθρωποι έχουν ήδη φύγει. Επίσης, όλα αυτά παίρνουν κάποιο χρόνο να γίνουν. Δεν είναι ότι ένα μήνα πριν αποφάσισα να μετακομίσω. Πολλά πανεπιστήμια έχουν παγώσει προσλήψεις;
Ως προς τις αντιστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, η κ. Κιουμουρτζόγλου δήλωσε πως: «Το Κολούμπια δεν έχει αντισταθεί και πάρα πολύ μέχρι στιγμής. Ελπίζω και εύχομαι να μπορούν να συνεχίσουν να αντιστέκονται. Αν δεν μπορεί το Χάρβαρντ και το Κολούμπια να αντισταθεί σε αυτό που γίνεται, ποιος μπορεί; Εγώ πραγματικά επικροτώ την προσπάθεια του Χάρβαρντ αυτή τη στιγμή».
Σχετική είδηση: Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Υπόσχεται να απαντήσει στις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ μετά την ακύρωση της χρηματοδότησης 400 εκατ. ευρώ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος