Μ. Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας: Το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο – Αν το Ισραήλ μπει στη Γάζα η Χεζμπολάχ θα χτυπήσει

«Το καλοκαίρι του 2014, όταν υπήρχε πάλι ένας πόλεμος που κράτησε περίπου έξι εβδομάδες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, είχε γίνει ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή υπήρχαν χειρουργικές επεμβάσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα και προσπαθούσαν να καταστρέψουν τα τούνελ και στη συνέχεια πάλι αποχωρούσαν» υπενθύμισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Μάνος Καραγιάννης, αναφορικά με την είδηση της χερσαίας επίθεσης που ξεκίνησε το πρωί από το Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε πως «νομίζω ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά, δεδομένου πρώτον, των πιέσεων που υπάρχουν από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εναντίον αυτής της επιλογής, δηλαδή να υπάρχει ολική εισβολή και τελικά κατάληψη της Λωρίδας. Το δεύτερο είναι ότι το Ισραήλ θεωρώ ότι έχει συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοια επιχείρηση θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες ανάμεσα στους Παλαιστίνιους αμάχους, γιατί μιλάμε για μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή και είναι κάτι το οποίο στην πραγματικότητα θα αποδειχθεί άκρως αντιπαραγωγικό για το ίδιο το Ισραήλ. Και βέβαια υπάρχουν και απώλειες ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις.

Αναφορικά στο εάν θα γίνει ολοκληρωτική χερσαία επίθεση σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά τώρα βλέπω τα μηνύματα που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όλοι προσπαθούν κάπως να αποθαρρύνουν τον Νετανιάχου. Αν οι Ισραηλινοί θέλουν να κάνουν μια ολική επίθεση, θα την κάνουν, δεν θα τους σταματήσει κανένας. Αλλά είναι σημαντικό ότι διαμορφώνεται μια τέτοια αντίληψη σε ό, τι αφορά τις στρατηγικές επιχειρήσεις, ότι αυτές οι στρατηγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κάποια δεδομένα. Και είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι οι Αμερικανοί έχουν στείλει έμπειρους αξιωματικούς που είχαν πολεμήσει στη Φαλούτζα, στη Μοσούλη, άνθρωποι οι οποίοι έχουν δει στο πεδίο πόσο δύσκολο να γίνουν επιχειρήσεις εντός αστικού περιβάλλοντος και αυτή τη στιγμή συμβουλεύουν την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει».

«Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ. Υπάρχουν πάρα πολλοί εξωτερικοί παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν κάθε μέρα διαφορετικά δεδομένα στο πεδίο. Το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί απευθείας σε έναν πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Από την άλλη, το Ιράν έχει σημαντικά ερείσματα στην περιοχή, έχει σημαντικούς συμμάχους, όπως είναι η Χεζμπολάχ που θα προσπαθήσει να τους προστατεύσει. Η Χεζμπολά φτιάχτηκε για να πολεμήσει εναντίον του Ισραήλ. Αυτός ήτανε ο πρωταρχικός της σκοπός και γι΄ αυτό δεν συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνο τη δεκαετία του 80» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «αν οι Ισραηλινοί μπούνε μέσα στη Γάζα κάνουνε μια ολοκληρωτική επιχείρηση ανακατάληψης και έχουμε ένα λουτρό αίματος να θεωρείται δεδομένο ότι η Χεζμπολάχ θα χτυπήσει. Γιατί αν δεν χτυπήσει θα ακυρωθεί ο λόγος ύπαρξης Χεζμπολάχ».

Ερωτηθείς για την στάση του Ερντογάν μετά τη χθεσινή ομιλία σημείωσε πως «η τουρκική κοινωνία βράζει. Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων συντάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων, όχι απαραίτητα υπέρ της Χαμάς, αλλά υπέρ των Παλαιστινίων. Υπάρχει διάχυτος αντισημιτισμός μέσα στην Τουρκία. Σ’ αυτόν τον αντισημιτισμό ο Ερντογάν επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια, όπως επένδυσε γενικά στον αντιευρωπαϊσμό, στον ανθελληνισμό κλπ. Είναι λοιπόν ένας οπορτουνιστής δημαγωγός ηγέτης που αφουγκράζεται το τι θέλει η κοινωνία. Η κοινωνία θέλει συμπαράσταση, αλληλεγγύη, θέλει σκληρές δηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να πει ότι έχει πέσει και θύμα της ίδιας στρατηγικής του» τονίζοντας παράλληλα πως «όλα αυτά τα χρόνια είχε αναπτύξει σχέσεις με τα ισλαμιστικά κινήματα, δεν μπορεί τώρα να παρατήσει τη Χαμάς. Ούτως αλλιώς ένα μεγάλο κομμάτι της ηγεσία της Χαμάς βρίσκεται στην Τουρκία. Πως να τους παρατήσει; Πρέπει να φανεί συνεπής».

Ταυτόχρονα ο κ. Καραγιάννης θέλησε να υπογραμμίσει και το θέμα της ιδεολογίας σημειώνοντας «Αφήστε τον πολιτικό κυνισμό που υπάρχει κάθε φορά σε όλα αυτά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το ΑΚΡ και ο ίδιος ο Ερντογάν είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα ιδεολογικό υπόβαθρο, δεν είναι τεχνοκράτες. Πιστεύει ειλικρινώς ότι οι Παλαιστίνιοι αυτή τη στιγμή υποφέρουν, ότι έχουν αδικηθεί από τη διεθνή κοινότητα, από τους Δυτικούς και με αυτό τον προσωπικό εκρηκτικό τρόπο εκφράζει την αντίθεσή του, δηλαδή υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο, δεν είναι όλα πολιτικοί υπολογισμοί».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ελλάδας σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι μια ουδέτερη χώρα, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχοι των Ισραηλινών, έχουμε πάρει θέση. Αν θέλετε τη δικιά μου άποψη, η θέση μας στην αρχή δεν ήταν καθόλου ισορροπημένη. Στη συνέχεια με την επίσκεψη του πρωθυπουργού κάπως ισορρόπησε, δηλαδή να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ερείσματα προς την παλαιστινιακή πλευρά αν και ο πρωθυπουργός δεν συνάντησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, δεν συνάντησε ούτε τον Πατριάρχη Θεόφιλο, θα μπορούσε να το είχε κάνει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι. Θα στηρίξουμε τους Αμερικανούς, θα στηρίξουμε τους Ισραηλινούς. Θεωρώ ότι θα ήταν σημαντικό για μας να διατηρήσουμε μια επαφή με την παλαιστινιακή κοινωνία. Προφανώς δεν μιλάω για την Χαμάς, μιλώ για την παλαιστινιακή κοινωνία με την οποία δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Αλλά η επιλογή που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή είμαστε με την μια πλευρά, δεν είμαστε μια ουδέτερη χώρα και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε».

Σχολιάζοντας τους φόβους για πιθανή απειλή της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη σημείωσε πως «όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά του Ισραήλ. Δηλαδή, εάν οι στρατιωτικές επεμβάσεις είναι χειρουργικού χαρακτήρα, να καταστρέψουν τα τούνελ, να καταστρέψουν την υποδομή της Χαμάς, να συλλάβουν, να σκοτώσουν κάποια στελέχη της Χαμάς, θεωρώ ότι θα είναι όλα διαχειρίσιμα. Αν τώρα το Ισραήλ μπει στη Γάζα κι έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς – λέω ένα ακραίο σενάριο γιατί δεν πιστεύω θα γίνει αυτό – θα δούμε συνεχώς να υπάρχουν διαδηλώσεις είτε στο Λονδίνο, την προηγούμενη φορά ήταν 200.000, την επόμενη θα είναι μισό εκατομμύριο και την μεθεπόμενη θα είναι ένα εκατομμύριο, αυτά τα νούμερα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα για καμία κυβέρνηση. Επομένως, όσο περισσότερο κρατάει αυτή η σύγκρουση και όσα περισσότερα είναι τα θύματα στην παλαιστινιακή πλευρά, τόσο περισσότερο ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα μέσα στην Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος