Μ. Καραγιάννης, καθ. Διεθνούς Ασφάλειας: Σχεδόν βέβαιη η εμπλοκή της Χεζμπολά, εάν οι απώλειες των αμάχων είναι πολύ μεγάλες

«Θα είναι πολύ δύσκολη μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College of London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Όπως εξήγησε «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης έχει καταστραφεί. Υπάρχουν παντού ερείπια. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και άμαχοι οι οποίοι κρύβονται σε ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι τους. Θα υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά θύματα. Επιπλέον είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για τους μαχητές της Χαμάς για να στήσουν ενέδρες στους Ισραηλινούς». Όπως εκτίμησε «οι Ισραηλινοί το γνωρίζουν αυτό. Γνωρίζουν το περιβάλλον. Δεν θα πάνε σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν γνωρίζουν, αλλά έχουν αποφασίσει για πολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους να κάνουν αυτή τη χερσαία επιχείρηση ασχέτως απωλειών που θα έχουν».

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του μετώπου της Μέσης Ανατολή εκτίμησε πως «άμα οι απώλειες των Παλαιστινίων αμάχων είναι πολύ μεγάλες, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εμπλοκή της Χεζμπολά. Ήδη η Χεζμπολά έχει προετοιμάσει το έδαφος κάνοντας κάποιες μικρές επιθέσεις».

Επιπλέον εκτίμησε πως «η Ισραηλινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάει τα πράγματα στα άκρα. Το θέμα είναι εάν το θέλει η Αμερική και η Ευρώπη. Να θέλει να δει έναν περιθωριακό πόλεμο να εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για το κατά πόσο το Ισραήλ στην παρούσα φάση θα διαπραγματευτεί όσο μπορεί την τύχη των 200 ομήρων ώστε να πετύχει την απελευθέρωσή τους απάντησε:

Το Ισραήλ στο παρελθόν είχε κάνει πραγματικά τα πάντα για να απελευθερώσει έναν δύο ομήρους. Αυτή ήταν η ιστορία του Ισραήλ τα τελευταία 70 χρόνια, ότι ποτέ δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Ακόμα και τη σορό ενός ομήρου ή αιχμαλώτου θα την πάρουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι δυστυχώς, έχουν αποφασίσει κάποιοι να πάνε ενάντια στην ιστορία και την παράδοση του Ισραήλ και έχουν πειστεί ότι αυτές οι απώλειες των ομήρων ίσως να είναι το τίμημα για να καταστραφεί η Χαμάς.

Ο καθηγητής είπε συμπερασματικά «Θεωρούν οι Ισραηλινοί ότι πρέπει να τελειώνουν με τη Χαμάς. Πρέπει να καταστρέψουν την υποδομή της Χαμάς και ενδεχομένως να πρέπει να πιέσουν και τη Χεζμπολά, η οποία αυτή τη στιγμή έχει πραγματικά πολύ μεγάλες στρατηγικές δυνατότητες. Αλλά αυτό που ίσως δεν έχουν καταλάβει οι Ισραηλινοί ηγέτες είναι ότι εδώ δεν μιλάμε για ολιγομελείς οργανώσεις. Εδώ μιλάμε για τεράστια κινήματα, τα οποία δυστυχώς έχουν πολύ μεγάλα λαϊκά ερείσματα. Επομένως και να καταστραφεί η Χαμάς, αύριο θα υπάρξει κάποια άλλη σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση»


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος