Μ. Γκλεζάκος στο Πρώτο: Αχρείαστες οι διπλές εκλογές – Θα ανακόψουν τον ρυθμό οικονομίας της χώρας (audio)

«Είμαστε μια χώρα που από καμία οπτική γωνία δεν έχουμε λύσει τα μεγάλα μας προβλήματα, από τα γεωπολιτικά, εθνικά μέχρι τα οικονομικά. Άρα το λιγότερο που πρέπει να επιδιώκουμε είναι ό,τι κατακτούμε να το κρατήσουμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω» τόνισε ο Μιχάλης Γκλεζάκος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ερωτηθείς από τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» σχετικά με το σενάριο των διπλών εκλογών τον Ιούνιο.  

«Η οικονομία μας έχει κάνει κάποια βήματα, αλλά ακόμη έχει πολύ δρόμο. Το να έχουμε λοιπόν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό με εκλογές αχρείαστες και ούτω καθεξής, όλα αυτά ανακόπτουν τον ρυθμό που έχει αποκτήσει η οικονομία, που κάνει αυτά τα βήματα, τα θετικά και την οδηγούν πάλι προς τα πίσω» εξήγησε ο κ. Γκλεζάκος, σημειώνοντας πως μόνο αν υπάρχουν τόσο μεγάλα και άσχημα θέματα που απονομιμοποιούν την υπάρχουσα κυβέρνηση, αξίζει να εξετάσει κανείς με προσοχή το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών.

Η ελληνική οικονομία έχει δύο όψεις, περιέγραψε ο κ. Γκλεζάκος. Από τη μια πλευρά πάει καλά και το λένε τα νούμερα, ανέφερε καθώς το 20, το 21, το 22, το 23 και όπως λένε οι προβλέψεις μέχρι και το 26 θα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε η δυνατότερη οικονομία της Ευρώπης. Σημαίνει ότι ναι μεν δώσαμε έμφαση στις επενδύσεις και πολύ καλά κάναμε και με βοηθό το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέρνουμε να φέρνουμε επενδύσεις, αυτό είναι το θετικό. Επίσης, δημοσιονομικά έχει μπει μια τάξη. Τα καταφέρνουμε αντί να έχουμε εκείνα τα γιγάντια ελλείμματα, να έχουμε ελλείμματα διαχειρίσιμα και κάπου κάπου πλεονάσματα πρωτογενή» επισήμανε ο κ. Γκλεζάκος.

Από την άλλη πλευρά η οικονομία της χώρας μας έχει δύο μεγάλα προβλήματα, ανέφερε. Το ένα είναι η δομή της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πολύ μικρές επιχειρήσεις των πέντε, δέκα ατόμων, με λίγα κεφάλαια δεν μπορεί να υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, παραγωγής, διανομής, μάρκετινγκ και άρα υπολείπεται ανταγωνιστικά από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που κάνουν την ίδια δουλειά στην Ευρώπη. «Η εργασία για να αμειφθεί πρέπει να έχει και παραγωγικότητα αντίστοιχη. Και δεν ευθύνεται ο εργαζόμενος αν έχει χαμηλή παραγωγικότητα. Αν βάλεις έναν εργαζόμενο να κάνει τη δουλειά του με πρωτόγονα εργαλεία και έναν άλλον με σύγχρονα, η παραγωγικότητά τους θα διαφέρει κατά πολύ. Έτσι λοιπόν, η έλλειψη επενδύσεων σημαίνει ότι τεχνολογικά υστερούν οι επιχειρήσεις και η παραγωγικότητα των δικών μας είναι χαμηλότερη» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σε μας. Είμαστε μια οικονομία που λόγω του ότι έχουμε πολλές μικρούλες επιχειρήσεις, οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις δεσπόζουν στην αγορά και δημιουργούν ντε φάκτο ολιγοπώλιο» περιέγραψε ο κ. Γκλεζάκος, κάνοντας ειδική αναφορά στο παράδειγμα των τραπεζών, οι οποίες ωστόσο σημείωσε, πως αρκούν για τη χώρα μας αλλά θα έπρεπε να εξετάσουν ζητήματα προμηθειών και επιτοκίων στις καταθέσεις.

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι τράπεζες το 23  – Κέρδη 4 δις

«Βλέπουμε τα κέρδη των τραπεζών πέρυσι και φέτος να σπάνε κάθε ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι δεν ήρθαν τα κέρδη από το φεγγάρι. Από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών βγήκαν. Έχουμε γύρω στα 4 δισεκατομμύρια κέρδη των τραπεζών το 23, όταν για παράδειγμα, δεν είναι συγκρίσιμα, αλλά για να πάρουμε μια εικόνα, οι 50 αλυσίδες σουπερμάρκετ, μεγάλες και μικρές, που υπάρχουν και που εξυπηρετούν όλους τους Έλληνες, είχαν 200 εκατομμύρια κέρδη. Δηλαδή είχαν εικοσαπλάσια οι τράπεζες απ’ ό,τι είχαν όλα τα σουπερμάρκετ που εξυπηρετούν τις καθημερινές μας ανάγκες» τόνισε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος