Μ. Δακτυλίδης (ΠΕΔΜΕΔΕ) στο Πρώτο για Τέμπη: Υπήρχε “χαλαρή επίβλεψη” του ΟΣΕ στον ανάδοχο- Δεν μπορούσε να ανταποκριθεί (audio)


Την βεβαιότητά του ότι υπάρχουν ευθύνες στους αναδόχους των έργων, εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Μιχαήλ Δακτυλίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), σχετικά με την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Υπάρχει, προσέθεσε και «αυτό που λέμε η κακιά η ώρα, που χαλάνε τα πάντα». «Κόβεται το ηλεκτρικό, πέφτει μια βόμβα και δεν υπάρχει ηλεκτρική παροχή. Υπάρχουν παντού οι λεγόμενοι σταθμάρχες, αυτοί που βλέπουμε στις ταινίες με τη σφυρίχτρα και τα φαναράκια, για να το πω χαρακτηριστικά. Αλλά δεν είναι ένας. Είναι δύο, είναι τρεις, είναι τέσσερις ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με την εμπειρία τους το οτιδήποτε» ανέφερε ο κ. Δακτυλίδης, βάζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στην εξίσωση.

Όσο αφορά στις συμβάσεις των έργων, υπάρχουν τρεις πυλώνες, εξήγησε ο κ. Δακτυλίδης. «Ο ένας πυλώνας είναι ο μελετητικός, μηχανικοί οι οποίοι κάνουνε τις μελέτες για τα έργα τα οποία πρόκειται να γίνουν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι δημόσιοι φορείς που προκηρύσσουν τα έργα, ελέγχουν τις μελέτες, βλέπουν ότι είναι σωστές, ακριβείς, εφαρμόσιμες και μετά προκηρύσσουν το έργο και έρχεται ένας ανάδοχος και το παίρνει με την υποχρέωση σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να το κατασκευάσει. Οι ευθύνες βρίσκονται και στα δύο μέρη. Υπάρχουν στον ανάδοχο, ο οποίος κατασκευάζει και στην υπηρεσία η οποία τον επιβλέπει. Η υπηρεσία υποχρεούται όταν ο ανάδοχος δεν το κάνει καλά, να του τραβήξει μία φορά το αυτί, να το τραβήξει δύο φορές στο αυτί, αλλά την τρίτη φορά να τον βγάλει έξω από την αίθουσα, όπως κάνουν οι δάσκαλοι στο σχολείο» επισήμανε ο κ. Δακτυλίδης.

Εδώ δεν συνέβη αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΜΕΔΕ, αφενός γιατί υπήρχε μία μονοπωλιακή κατάσταση, καθώς ο ανάδοχος ήταν μια κοινοπραξία μιας κατασκευαστικής αμιγώς εταιρείας με μία εταιρεία ειδική στα συστήματα αυτά που μάλιστα έχει πανευρωπαϊκή απήχηση. «Προφανώς και λόγω μονοπωλιακής τεχνογνωσίας δόθηκε το έργο σε αυτή την κοινοπραξία. Υπήρχαν θέματα, υπήρχαν εσωτερικά της κοινοπραξίας, υπήρχαν θέματα μελετών που έπρεπε να γίνουν και δεν γίνανε. Υπήρχε μια χαλαρή επίβλεψη για πάρα πολλούς λόγους» ανέφερε ο κ. Δακτυλίδης.

Τον ρόλο της επίβλεψης τον είχε ο ΟΣΕ, ο οποίος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που του αναλογούσαν, υποστήριξε ο κ. Δακτυλίδης.

«Η επίβλεψη ήταν ένα κομμάτι το οποίο δεν κούμπωνε από ό,τι φαίνεται με την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε, δεν στάθηκε στο ύψος της, δεν ήταν προετοιμασμένη για να δώσει λύσεις. Ο ανάδοχος άμα του δώσεις λύσεις θα το φτιάξει το έργο. Το  κατασκευαστικό δυναμικό της Ελλάδας είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχει κάνει έργα που αστράφτουν» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ,ο οποίος απέδωσε την «χαλαρή επίβλεψη» του ΟΣΕ και στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, όπως έχει διαπιστώσει αντίστοιχα σε διάφορες υπηρεσίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος