Λ. Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.: Το 40% των ισραηλινών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Γάζα – Το 60% είναι στα σύνορα με Λίβανο

Για τις διπλωματικές διεργασίες που γίνονται για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και τις πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Νewsroom» ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο δράσης των δύο αντιμαχόμενων πλευρών

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκης Προβατάς ο κ. Τζούμης η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι αναμενόμενη τις επόμενες μέρες μια και γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν επιστρατευτεί 360.000 έφεδροι με ένα κόστος περίπου που αγγίζει τα 7 δισ.

Πόλεμος με τούνελ και drone

Κάνοντας λόγο για μια ειδική επιχείρηση ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία δείχνοντας στον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και τη Δυτική Όχθη τόνισε ότι η περιοχή όπου έχουν κρυφτεί οι ένοπλοι της Χαμάς, κυρίως σε τούνελ και χαλάσματα, δεν έχει εδαφικές εξάρσεις και είναι επίπεδη.

Λ. Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.: Το 40% των ισραηλινών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Γάζα – Το 60% είναι στα σύνορα με Λίβανο
Η χρήση drone και από τις δύο πλευρές αναμένεται να είναι έντονη στη Λωρίδα της Γάζας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ισραηλινή κοινωνία 16 ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς τόνισε ότι η οργή του κόσμου είναι μεγάλη. «Το 40% περίπου των ισραηλινών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Γάζα και το υπόλοιπο 60% βρίσκεται εδώ, στα σύνορα με το Λίβανο», ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής επισημαίνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει από την Χεζμπολάχ.

Σχολιάζοντας τις προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού που εκδηλώνονται με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σε συνδυασμό με χτυπήματα από το πυροβολικό στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, δήλωσε ότι τα ανέμενε η Χαμάς και είναι προετοιμασμένη

Λ. Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.: Το 40% των ισραηλινών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Γάζα – Το 60% είναι στα σύνορα με Λίβανο
Γράφημα απεικονίζει πώς θα εξελιχθεί η μάχη στη Γάζα όταν εισέλθει ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς θα τους αντιμετωπίζει όντας κρυμμένη σε χαλάσματα και τούνελ.

Και όπως τόνισε αυτό που θα δούμε όταν ξεκινήσει η εισβολή των ισραηλινών στην Γάζα θα είναι οι δυνάμεις κρούσεως -άρματα και πεζικό- να μπαίνουν στις περιοχές αυτές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες όπουθα γίνει αυτή η πρώτη επέμβαση των Ισραηλινών.

Όσον αφορά τον τρόπο πολεμικής δράσης των δύο πλευρών επισήμανε ότι οι Ισραηλινοί με τα drones, οι ειδικές ομάδες task force θα πηγαίνουν σε επιλεγμένα σημεία ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουν ότι μπορεί να κρύβονται στελέχη της Χαμάς ενώ οι Παλαιστίνοι ένοπλοι θα ακολουθούν την τακτική του ανταρτοπόλεμου.

«Ο αγώνας σώμα με σώμα σημαίνει ότι θα υπάρχουν πάρα πολλές απώλειες και στους αμυνόμενους, αλλά κυρίως και στους επιτιθέμενους. Και επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όλοι οι άμαχοι δεν θα έχουν φύγει. Απώλειες σε αμάχους σημαίνει προπαγάνδα υπέρ της Χαμάς. Είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας που θα δούμε αν τελικά φτάσουμε σε αυτό που όλοι ευχόμαστε να μη συμβεί» δήλωσε ο κ. Τζούμης.

Λ. Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.: Το 40% των ισραηλινών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Γάζα – Το 60% είναι στα σύνορα με Λίβανο
Το τεράστιο δίκτυο τούνελ της Χαμάς προβληματίζει την ηγεσία του ισραηλινού στρατού.

Η Χαμάς έχει προετοιμαστεί για μακροχρόνιο αγώνα


«Αν η Χαμάς έχει προετοιμαστεί, μέσα στα τούνελ (σ.σ. πλησιάζουν τα 500 χλμ.) ενδεχομένως υπάρχουν πυρομαχικά, νερό, τρόφιμα για έναν μακροχρόνιο αγώνα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους Ισραηλινούς», επισήμανε λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να ισοπεδωθούν τα τούνελ είναι να γίνει βομβαρδισμός ανάλογος με το Γκρόζνι στην Ρωσία που σημαίνει ότι θα ισοπεδωθεί η Γάζα.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι θερμοβαρικές βόμβες που μπορούν να φτάσουν έως 60 μ. βάθος. Εστίασε όμως στο γεγονός ότι από την μια πλευρά είναι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και από την άλλη οι όμηροι». Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα γίνει μια περίσφιξη των πόλεων, κυρίως της Γάζας, με την περικοπή των τροφίμων, νερού, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. «Οι Ισραηλινοί θα προσπαθήσουν να κάμψουν το ηθικό όσων βρίσκονται μέσα και να παραδοθούν. Και στη συνέχεια νομίζω ότι θα δούμε και ειδικές επιχειρήσεις από δυνάμεις κομάντος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη χρήση απαγορευμένων όπλων και από τις δύο πλευρές ο κ. Τζούμης εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται γιατί «το πρώτο πλήγμα του πολέμου είναι η αλήθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι χρησιμοποιείται γιατί κάθε πλευρά το χρησιμοποιεί ως όπλο προπαγάνδας για τους άλλους»

Πηγή: Newsroom | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος