Κουράκης στην ΕΡΤ: Τα θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης βιώνουν χρόνια συμπτώματα μετατραυματικού στρες

Array

Χρόνια συμπτώματα μετατραυματικού στρες βιώνουν τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, όπως η 12χρονη από τον Κολωνό.

Όταν έχουμε σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία και όταν αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και μάλιστα από ενήλικα ή ενήλικες, αυτό που πρώτα προκαλεί είναι ισχυρή και οξεία διαταραχή μετατραυματικού στρες“, τόνισε ο Νευροψυχολόγος Παίδων, Σήφης Κουράκης.

Πρόκειται για έγκλημα, σοβαρότατη ανηθικότητα και δημιουργεί στο παιδί άμεσες φοβίες, συναισθήματα εισβολής και αναβίωσης, όταν με το παραμικρό ερέθισμα, ακόμα και για χρόνια, αναβιώνουν όσα έχει ζήσει” πρόσθεσε.

Όταν η κακοποίηση είναι συνεχόμενη και σεξουαλική, τα ποσοστά αναβίωσης, άγχους, στρες και κρίσεων πανικού, ανέρχονται έως 50% και αφορούν κυρίως στα κορίτσια, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν χρόνια κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Θα περάσουν πολύ σκληρή εφηβεία. Είναι μονόδρομος για τα παιδιά αυτά” κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Από πλευράς της η Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου, τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι το διαδίκτυο δεν απέχει από την πραγματική ζωή. “Όταν δύο γονείς έχουν μάθει το παιδί ότι όταν πας στον παππού ή στη γιαγιά, δεν πειράζει να έχετε ένα καλό μυστικό μεταξύ σας, όπως ότι έφαγες παγωτάκι ή σου πήρε ένα δωράκι. Αυτό σιγά σιγά προετοιμάζει το έδαφος για ένα παιδί το οποίο είναι εν δυνάμει πιο ευάλωτο στην αποπλάνηση. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τα “αρπακτικά” τα παιδιά, ότι αυτό θα είναι το μυστικό μας. Εγώ σου πήγα δώρο, εγώ σου δίνω λεφτά. Δεν θα το πεις στη μαμά και το μπαμπά γιατί μετά δεν θα με αφήσουν να σου δώσω λεφτά, να σε προσέχω, να σου πάρω καινούργια συσκευή” τόνισε η κα Ιωάννου.

Εφιστά δε την προσοχή των γονέων για εφαρμογές που άλλο δείχνουν ότι είναι και άλλο είναι. “Μπορεί να υπάρχει μία εφαρμογή η οποία φαινομενικά να είναι αριθμομηχανή και εκεί μέσα να κρύβονται γυμνές φωτογραφίες τις οποίες τις αποθηκεύουν τα παιδιά για να μην είναι εις γνώση των γονέων. Υπάρχουν και τέτοιες εφαρμογές εφαρμογή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προέφηβες και έφηβες που ανεβάζουν υλικό είτε ημίγυμνο είτε τελείως αποκαλυπτικό και πληρώνονται με βάση τις αποστολές του υλικού” σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, τόνισε ότι όταν γίνεται γνωστό ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό της 12χρονης, θα πρέπει να γίνεται πάντα μία διπλή εξέταση. “Επιβάλλεται μια διπλή εξέταση, αφενός από ένα παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο, αφετέρου προφανώς από έναν ιατροδικαστή. Ένας ιατροδικαστής, όπως όπως αντιλαμβάνεστε, θα πιστοποιήσει τελικά και τη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ θα συνδυαστεί με τη μαρτυρία του ψυχολόγου για να μάθουμε τελικά την αλήθεια από το παιδί. Γιατί τα παιδιά, είναι παιδιά τα οποία είναι κάτω από το σοκ. Είναι μια ηλικία πάρα πολύ ευαίσθητη και πολλές φορές είτε είναι ευφάνταστα όταν μας καταθέτουν αρχικά, είτε ουσιαστικά είναι εντελώς κλεισμένα και δεν λένε καθόλου την πραγματικότητα που έχουν βιώσει” σημείωσε και πρόσθεσε ότι μετά την κακοποίηση και την πιστοποίηση αυτής, πρέπει να έρχονται οι ειδικοί επιστήμονες ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και όλες αυτές οι υποστηρικτικές δομές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος