Καούκης, εφοριακός για οικονομικά «Κιβωτού»: Έλεγχος 15ετίας – Οι όποιες δωρεές, μόνο στο λογαριασμό του ιδρύματος

Σε βάθος 15ετίας θα κινηθεί ο οικονομικός έλεγχος στην «Κιβωτό του Κόσμου» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μπάμπης Καούκης, ειδικός σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών και συγκεκριμένα ανέφερε «Θα πάνε μία – μία την εγγραφή  στις τραπεζικές συναλλαγές. Δηλαδή ό,τι δωρεές έχουνε θα δούνε τι ποσό έχει κατατεθεί και εάν αυτό το ποσό απεικονίζεται στα βιβλία Εσόδων – Εξόδων, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η ΜΚΟ.» Όπως τόνισε «Οι δωρεές πρέπει να είναι μόνο στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδρύματος και όχι στα φυσικά πρόσωπα» ενώ ενημέρωσε πως «δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο. Οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τον διαχειριστικό έλεγχο και αυτοί έχουν ευθύνη»

Ειδικά για τις δωρεές που έχουν γίνει στην «Κιβωτό του Κόσμου» στον οικονομικό έλεγχο «Θα πρέπει να δουν αν έχει αποδοθεί ο φόρος γιατί πάνω από τα 1.000 ευρώ σε δωρεά υπάρχει και ένας φόρος 0,5%.  Όταν έχουμε όμως ένα φιλανθρωπικό γκαλά, ένα φιλανθρωπικό κάλεσμα, ένα τηλεμαραθώνιο όπου εκεί ανώνυμοι πολίτες καταθέτουν χρήματα, εκεί δεν έχουμε φόρο δωρεάς, αλλά θα πρέπει να υπάρχει επιτροπή που θα έχει οριστεί από το Ίδρυμα, να καταγράψει σε αυτόν τον λογαριασμό όλο αυτό το ποσό που έχει συγκεντρωθεί και μετά αυτό να έχει περαστεί στα βιβλία.

Άρα όπως διευκρίνισε «έχουν μεγάλο έργο ελεγκτές για να ψάξουν μία – μία την εγγραφή. Για μια οργάνωση όπως η «Κιβωτός του Κόσμου» που λειτουργεί 25 χρόνια, δεν είναι έλεγχος μόνο πενταετίας. Ο έλεγχος θα τραβηχτεί πίσω, γιατί όταν έχουμε φοροδιαφυγή και έχουμε δραστηριότητες από παράνομες πράξεις, αυτό πάει δεκαπενταετία, άρα θα ελέγξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, συναλλαγές δεκαπενταετίας.»

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά «Οι δωρεές πρέπει να είναι μόνο στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδρύματος και όχι στα φυσικά πρόσωπα. Στα φυσικά πρόσωπα, αν έχουν κατατεθεί εκεί είναι φορολογική παράβαση, είναι φοροδιαφυγή, είναι προσαύξηση περιουσίας, φορολογείται με 33% το παραπάνω  ποσό. Βέβαια εδώ ανοίγουν όλοι οι λογαριασμοί των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Eκεί έχουμε έναν νέο έλεγχο και σας λέω πάμε και εκεί πίσω δεκαπενταετία και θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα σε ό,τι βρεθεί.

Για τα ποσά που έδινε ο κόσμος στις κηδείες ως δωρεά στην Κιβωτό αντί στεφάνων είπε πως  «δεν είναι εύκολο, όμως υπάρχουν στοιχεία και ανεπίσημα στοιχεία από τους ελέγχους της οικονομικής αστυνομίας που έχει συλλέξει από υπολογιστές και όλα αυτά σιγά σιγά θα τα βρούνε.»

Ωστόσο υπογράμμισε πως «και οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα του Γενικού Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών και αυτοί έχουν ευθύνη. Δεν θα μείνει δηλαδή κανένας στο απυρόβλητο

«Όταν ξεκινάει ένας φορολογικός οικονομικός διοικητικός έλεγχος, δεν μένει κανένας στο απυρόβλητο. Δηλαδή ακόμα το λογιστήριο, ο οικονομικός διευθυντής, ο ταμίας. Όλοι αυτοί λοιπόν θα ελεγχθούν προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ό,τι κινήσεις και εντολές έχουν έδωσε.

Όπως επισήμανε «έχουμε μείνει πίσω στους ελέγχους των ΜΚΟ. Από το 2020 και μετά ξεκινήσαμε δειλά- δειλά, με το μητρώο όπου καταγράφονταν όλοι οι εθελοντές και όλα τα μέλη της ΜΚΟ και ποιοί κρύβονται από πίσω και από το 2021 και μετά ξεκίνησαν οι φορολογικοί έλεγχοι.  Δυστυχώς όντως έχουμε μείνει πίσω, αλλά υποτίθεται ότι μέσα από το καταστατικό όλων αυτών προβλέπεται εσωτερικός έλεγχος που είναι υποχρεωμένοι κάθε τέλος του έτους να δίνουν αναφορά, να φωνάζουν ορκωτό λογιστή, να ισοσκελίζουν τον ισολογισμό, έσοδα -έξοδα και να μην υπάρχει κερδοφορία και να ξαναμοιράζονται πίσω για τον σκοπό για τον οποίο έχει ιδρυθεί. Υποτίθεται ότι όλα αυτά υπάρχουν. Από τη στιγμή τώρα εδώ στην «Κιβωτό του Κόσμου» διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν, θα διωχθούν και οι υπάλληλοι που είχαν διαχειριστικό έλεγχο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος