Κ. Υφαντής για δηλώσεις Ερντογάν: θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως αφετηρία σκηνικού έντασης – Π. Χαρέλας: Έντονη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα

Για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και το Αιγαίο μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Σχολιάζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο κ. Υφαντής δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει εάν είναι προάγγελος ενός σκηνικού έντασης εν μέσω καλοκαιριού».

«Ίσως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα “κακό” καλοκαίρι, το οποίο, εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, θα ξεκινήσει μάλλον από την Κύπρο. Γιατί εκεί έχουν νέα τετελεσμένα στα Βαρώσια, έχουμε την υπόρρητη αναγγελία της εξόδου του γεωτρύπανου... Όπως και στο παρελθόν, πάντα από την κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά η Τουρκία και αυξάνει, κλιμακώνει την ένταση» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων  

Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο κ. Υφαντής, είναι «δεύτερη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι στόχος προσωπικών επιθέσεων. Είναι ανησυχητικό».

«Αυτό το οποίο έχουμε στο ανώτατο επίπεδο της τουρκικής ηγεσίας είναι το κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν όντως αυτό ισχύει ή αν δεν είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε επικοινωνία με την άλλη πλευρά στο επίπεδο υπουργών η υπηρεσιακών παραγόντων» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε κάποιος να το ερμηνεύσει ως μία αφετηρία σκηνικού έντασης το οποίο έχει ξεκινήσει βεβαίως πριν από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Έχουμε υπερπτήσεις, παραβιάσεις συνεχώς, έχουμε τις εκάστοτε τοξικές δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας».

Ο κ. Υφαντής έκανε λόγο για «μια βραδυφλεγή αντίδραση στο επίπεδο του προέδρου Ερντογάν».

«Όταν κοιτάμε τον βίο και την πολιτεία του προέδρου Ερντογάν τότε μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η πολιτική μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία είναι κυρίως προσωπική υπόθεση ή έτσι την αντιλαμβάνεται» σχολίασε ο Κώστας Υφαντής.

«Σε προσωπικό επίπεδο αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική ο πρόεδρος Ερντογάν», σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και έφερε ως παραδείγματα από το παρελθόν τις προσωπικές επιθέσεις του Τούρκου πρόεδρου στον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου και στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Τόνισε πως «είναι ίδιον των αυταρχικών ηγετών, οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια μένουν στην εξουσία και ταυτίζουν το κράτος με τον εαυτό τους, το καλό του κράτους με το καλό το δικό τους».

«Έντονη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα στον Έβρο και όχι μόνο»

«Υπάρχει μία έντονη μεταναστευτική πίεση στα σύνορά μας στον Έβρο και όχι μόνο, που αποτυπώνεται σε μία εποχικότητα» δήλωσε ο Παναγιώτης Χαρέλας, προσθέτοντας: «Αυτή την εποχή η στάθμη του ποταμού έχει πέσει, έχουν συσσωρευθεί μετανάστες από την απέναντι μεριά σε σημεία τα οποία ελέγχουν οι διακινητές και σαφώς είναι μία εποχή που προσπαθούν να τους περάσουν στην Ελλάδα τόσο από τον Έβρο και από άλλα χερσαία κομμάτια όσο και από τα νησιά».

Σχολίασε ότι «το μυαλό μας πάει στην εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας αλλά τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που μιλάμε, τουλάχιστον εμείς δεν βλέπουμε κάποια σύνδεση».

«Τα κυκλώματα των διακινητών σκαρφίζονταν, σκαρφίζονται και θα σκαρφίζονται συνεχώς ό,τι μποροτν για να μας περάσουν μετανάστες. Γιατί έχουνε κέρδος, θησαυρίζουν από τους μετανάστες. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε (…) είναι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε παράνομη είσοδο» σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος