Κ. Συρίγος στο Πρώτο για τους αρνητές: Μην μπλέκουμε την ηθική με τον παραλογισμό (audio)

Την πεποίθηση ότι μετά την πανδημία πρέπει να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για όλα τα ηθικά διλήμματα που έχουν τεθεί, στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν οι γιατροί, οι νομικοί και κυρίως όλη η κοινωνία, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής (μονάδα Covid) του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Όπως είπε, η ιστορία της ανθρωπότητας από αποφάσεις που αφορούν την Ιατρική που έχουν ληφθεί ερήμην της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα ανήθικες μελέτες και πειράματα που πρέπει να αποφύγουμε.

Ερωτηθείς για την περίπτωση μιας οικογένειας στην Κύπρο όπου η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» σε γονείς- αρνητές να μεταβούν στη χώρα προκειμένου να υποβληθεί σε πολύ σοβαρή εγχείρηση καρδιάς το παιδί τους μόνο όταν εμβολιάστηκαν – και παρά την παρέμβαση της κυπριακής κυβέρνησης – ο κ. Συρίγος ήταν κατηγορηματικός. «Αποφάσισαν κάποιοι άνθρωποι να ζητήσουν τη βοήθεια της Γερμανίας, και δεν πρέπει να υπακούσουν στους νόμους της Γερμανίας; Να φτιάξουμε ειδικούς νόμους για αυτούς; Είναι εξωφρενικό, δεν το θεωρώ ηθικό δίλημμα, λυπάμαι εάν παρενέβη η κυπριακή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. “Θέλουν να κάνουν μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη θεραπεία στο παιδί τους από επιστήμονες, αλλά οι ίδιοι αρνούνται να κάνουν κάτι που προτείνει η επιστήμη για όλη την κοινωνία; Αυτά είναι παράλογα. Μην μπλέκουμε την ηθική με τον παραλογισμό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δηλαδή επιχαίρουμε που η σερβική κυβέρνηση υποστήριξε τον Τζόκοβιτς να λέει ψέματα και να φέρνει πλαστά χαρτιά για να παραβιάσει τους νόμους μιας χώρας που υπέφερε τόσο πολύ;», διερωτήθηκε. «Η επιστήμη δεν είναι α λα καρτ, “θα πάρω μπισκότα αλλά δεν θα πάρω σοκολάτα”. Δεν θα έπρεπε να ανεχόμαστε τέτοιους είδους συμπεριφορές, να τις υποστηρίζουμε να τις επιβραβεύουμε και να τις κάνουμε είδηση», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουν τεθεί ισχυρά διλήμματα για το εάν έχει δικαίωμα ο γιατρός να ζητήσει από τον εισαγγελέα να επιβάλλει υποχρεωτική διασωλήνωση όταν δεν θέλει ο ασθενής. «Καμία απάντηση δεν είναι εύκολη. Στη ζωή και στην ηθική δεν υπάρχει “άσπρο ή μαύρο”. Μακάρι να ήταν έτσι εύκολα τα πράγματα, αυτό είναι ηθικό, αυτό είναι ανήθικο. Διότι είναι δικαίωμα του ανθρώπου να μην εμβολιαστεί και δικαιούται τη μεταμόσχευση, αλλά κάποιος άλλος θα σας πει ότι κινδυνεύει να νοσήσει και να πάει χαμένο ένα μόσχευμα, ενώ σε κάποιον άλλον θα αξιοποιηθεί περισσότερο προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε, όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση ενός ασθενούς στην Αγγλία τον οποίον οι αρχές δεν τον αφήνουν να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, επειδή είναι αρνητής των εμβολίων.

Επιπλέον, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση στα νοσοκομεία. «Βεβαίως υπάρχει ο μεγάλος αριθμός των ασθενών που πεθαίνουν καθημερινά, αλλά οι γενικότεροι δείκτες σιγά-σιγά βελτιώνονται», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, για τα πρόσφατα υψηλά νούμερα καθημερινά, φταίει η κατάσταση που υπήρχε πριν 15 ημέρες. «Η εικόνα που βλέπουμε στα νοσοκομεία αντανακλά την κοινωνία με καθυστέρηση 15 ημερών. Είχαμε μια έντονα μεταδοτική νόσο την Όμικρον, μια έντονα βαριά νόσο τη Δέλτα, συνυπήρξαν και οι δυο και για αυτό βλέπουμε αυτά τα νούμερα. Για τον συνολικό αριθμό που είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπάρχουν πολλές αιτίες. Όταν λήξει η πανδημία θα δούμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ανάμεσα σε επαρχία και μεγάλα αστικά κέντρα. Έχουμε ένα ΕΣΥ που πρέπει να αλλάξει ριζικά, δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε την καθημερινή δουλειά ούτε την έκτακτη δουλειά που πρέπει να κάνουμε εδώ και 2 χρόνια», δήλωσε.

Επισήμανε, δε, ότι «οι νεκροί που έχουμε τώρα, είναι κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστοι. Με γρήγορο ρυθμό, η πανδημία εξελίσσεται σε πανδημία των ανεμβολίαστων και οι άλλοι θα έχουν μια απλή νόσηση. Πλέον ο γενικός μέσος όρος εμβολιασμού για να μην αυτό-μαστιγωνόμαστε είναι αρκετά καλός, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, τώρα, μετά από τα τελευταία μέτρα και μετά από την Όμικρον».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος