Κ. Λάβδας: Η μεγάλη εικόνα είναι ότι συνεχίζεται σχετικά απρόσκοπτα η πορεία της σταδιακής ένωσης της Ουκρανίας με την ΕΕ

Στο ξεπέρασμα του «μπλόκου» Ορμπάν για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Λάβδας, μιλώντας στην εκπομπή του Ertnews «Prime» με τον Ηλία Σιακαντάρη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θετικό αφενός ότι δεν χρειάστηκε, να φτάσουμε στα άκρα. Η χρήση του άρθρου 7 που προβλέπει μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα αναστολής ορισμένων δικαιωμάτων των κρατών-μελών, θα ήταν κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο και νομίζω ότι είναι πολύ θετικό ότι δεν φτάσαμε εκεί, άρα δεν φτάσαμε σε μία σύγκρουση.
Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι η Ουγγαρία πήρε κάτι, με τις δυνατότητες ετήσιας επανεξέτασης και πιθανής αναθεώρησης σε δύο χρόνια, το οποίο μπορεί να δηλώσει ότι είναι μία σχετική επιτυχία.
Αυτό είναι ένα συνηθέστατο σενάριο σε τέτοιου είδους διαφωνίες. Άρα είχαμε τη διατήρηση του κλασσικού ενωσιακού μοντέλου του τελικού συμβιβασμού.


Η μεγάλη εικόνα βεβαίως, είναι ότι συνεχίζεται σχετικά απρόσκοπτα η πορεία της σταδιακής ένωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πάρει πάρα πολλά χρόνια και πρέπει να πάρει πάρα πολλά χρόνια, γιατί όλη η έννοια και η λογική της αιρεσιμότητας πρέπει και εδώ προφανώς να εφαρμοστεί απολύτως.
Αλλά είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό δείγμα αυτή η απόφαση ότι αυτή η πορεία αργά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται κατά το δυνατόν απρόσκοπτα.
Προφανώς το μεγάλο πρόβλημα δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας και εκεί πρέπει βεβαίως να υπάρξει μια διέξοδος».

Ο κ. Λάβδας αναφέρθηκε και στα θέματα που έχει η Ευρώπη και είναι θέματα «του οίκου της», όπως του προϋπολογισμού, της αύξησης των δαπανών, της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης μετάβασης και πως θα την χρηματοδοτήσει.

Συγκεκριμένα είπε πως: «Είναι σαφές, όπως βλέπουμε και με αυτό που συμβαίνει τώρα, με την αγροτική κινητοποίηση σε πάρα πολλές χώρες και βεβαίως και στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει πάντα το τεράστιο ζήτημα πού θα πάει, πού θα τελικώς γίνει αισθητό το κόστος της πράσινης μετάβασης και όλη η συζήτηση, για παράδειγμα η αγρανάπαυση, η οποία θα εξαιρεθεί ένα έτος από την αρχή αυτήν, με όλη τη συζήτηση, η οποία οδηγεί σε κάποιες παρεκκλίσεις, μία εκ των οποίων είναι η ετήσια αναβολή της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, ενός ποσοστού της καλλιεργήσιμης γης 4% περίπου.
Αυτές οι παρεκκλίσεις δείχνουν την ανάγκη να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι βιώσιμη και με την κοινωνικοοικονομική έννοια.

Και η αγροτική κινητοποίηση αφορά αυτού του είδους ακριβώς τον προβληματισμό.
Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι όχι, με την έννοια ότι ενώ είναι προφανές ότι η Ευρώπη πάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι εντελώς σαφής στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δεν έχουν υπάρξει ακόμη πλήρως εφαρμοζόμενα οι μηχανισμοί που θα επέτρεπαν στην ευρωπαϊκή κοινωνία, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την οικονομία να αντέξει αυτή τη μετάβαση χωρίς κλυδωνισμούς.


Και μην ξεχνάτε αυτό που είπαμε προηγουμένως. Η μακρά πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παύει να είναι μακρά πορεία μιας χώρας με τεράστιο αγροτικό τομέα.
Η Ουκρανία έχει βεβαίως ή είχε πριν τον πόλεμο βιομηχανία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος