Τα βασικά σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, για την κατάσταση στους δρόμους του λεκανοπεδίου, τι άλλαξε από το 2022, τι παραμένει ίδιο, ποιες οι προτάσεις για την αποσυμφόρηση των οδικών δικτύων και ποιες είναι οι προκλήσεις για το μέλλον, ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κουρέτας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Σημειώνοντας ότι στην έρευνα παρουσιάστηκε η κατάσταση συνολικά σε ό, τι αφορά τις μεταφορές, δηλαδή δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, ο κ. Κουρέτας επισήμανε ότι έχει ενδιαφέρον το ποιοι δρόμοι έχουν αλλάξει περισσότερο.
«Παλιότερα μπορεί να μην είχαμε πρόβλημα στην Αττική Οδό, τώρα έχουμε περισσότερο. Το Κέντρο δείχνει να έχει μια παγιωμένη κατάσταση, , αλλά ενδεχομένως είναι και ότι απλά η κατάσταση είναι κορεσμένη έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν κάποια διαφορά ιδιαίτερη» ανέφερε.
«Έχει να κάνει μάλλον και με το πώς είναι οι χρήσεις κατανεμημένες στην πόλη, το πώς έχουν αλλάξει ενδεχομένως οι χώροι που μπορεί να έχουν μεγάλα κέντρα με περιοχές εργασίας, με μεταφορές, με logistics. Το πού μένουν οι άνθρωποι σιγά σιγά, όλη αυτή η κατάσταση, το πώς είναι η πόλη δηλαδή κατανεμημένη στις διάφορες δραστηριότητες, μας δείχνει ότι ο Κηφισός έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια αρκετά, όπως και η Κηφισίας. Αυτός ο άξονας βορρά Νότου δηλαδή, μαζί με την Αττική Οδό, που ουσιαστικά είναι και το Ανατολή-Δύση αλλά μακριά από το κέντρο, μας έχει κάνει μεγάλη διαφορά. Το κέντρο μπορεί να μην έχει άλλο περιθώριο απλά και να έχει μείνει το ίδιο» προσέθεσε ο κ. Κουρέτας.
Στο κομμάτι των προτάσεων, ανέφερε πως «σίγουρα δηλαδή θα πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα λεωφορεία και τα μετρό βέβαια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, γιατί θέλουμε και ασφάλεια, θέλουμε και συντήρηση είναι και θέματα βαρδιών. (…) Δεν είναι λύση για να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι και να τρέχουν κάποιοι στους δρόμους περισσότερο. Είναι λύση για να εξυπηρετήσουμε τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο συνολικά. Διότι εάν εμείς κάνουμε τα πάντα με σκοπό να τσουλάνε καλύτερα τα αυτοκίνητα, θα ξαναβρούμε το πρόβλημα μπροστά μας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, δηλαδή ο σκοπός για τον οποίον κάνουμε αυτές τις βελτιώσεις και στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
«Όταν έχουμε κάποια εναλλακτική καλή γενικά, σιγά σιγά βελτιώνεται η κατάσταση. Δηλαδή το μετρό δεν υπήρχε κάποτε, αλλά γέμισε. (..) Θέλουμε τη γραμμή 4 το συντομότερο δυνατό. Πάντως για τους δρόμους, να μην είμαστε και τόσο απόλυτοι. Για παράδειγμα, ας πούμε η περίπτωση της σύνδεσης μέσω Υμηττού με τη Βουλιαγμένης, ειδικά λόγω της δημιουργίας του νέου χώρου στο Ελληνικό, είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ό,τι ήταν παλαιότερα. Κάποιοι δρόμοι δηλαδή πρέπει να συζητηθούν, όπως η παράκαμψη Θήβα-Ελευσίνα, έχουμε κάποιες συζητήσεις, αλλά μέσα στην πόλη, στο βαρύ αστικό ιστό, οι δρόμοι δεν θα δώσουν άλλη λύση» συμπλήρωσε.
Γενικότερα, το κομμάτι της αστυνόμευσης από τις λεωφορειολωρίδες μέχρι την στάθμευση, μέχρι τη γενικότερη τήρηση του ΚΟΚ είναι απίστευτα σημαντικό, τόνισε ο κ. Κουρέτας και εκεί υστερούμε πάρα πολύ στην Ελλάδα. «Ειδικά για τις λεωφορειολωρίδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλιώς, χωρίς αστυνόμευση, χωρίς αυστηρά πρόστιμα κτλ. Βέβαια αυτό το οποίο πρέπει να βοηθήσει λίγο περισσότερο είναι να ξαναδούμε λίγο και το πώς είναι σχεδιασμένες. Ας πούμε στην Αθήνα, έχουμε πάρα πολύ μεγάλο θέμα γιατί έχουμε μικρά οικοδομικά τετράγωνα και έχουν πάρα πολλές δεξιές στροφές που επιτρέπονται που αναγκαστικά για ένα μήκος πρέπει να μπαίνει. Αυτό είναι και θέμα ασφαλείας. Άρα αυτό το κομμάτι θέλει μια μελέτη λίγο παραπάνω να το δούμε για να λειτουργήσουν καλύτερα τα λεωφορεία. Πάντως υφίσταται το πρόβλημα που βλέπουμε στους δρόμους για τα αυτοκίνητα, γιατί μιλάμε για τα αυτοκίνητα συνέχεια, αλλά ο κόσμος ο οποίος ταλαιπωρείται σε ένα λεωφορείο είναι πάρα πολύ περισσότερος. Βέβαια, είναι πάρα πολύ σημαντική η τελευταία βελτίωση στην κατάσταση όσον αφορά τον στόλο, γιατί έχει αρχίσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης στόλου, πάρα πολύ σημαντική και για την ανανέωση για να μην είναι παλιά και να έχουν προβλήματα τεχνικά κτλ αλλά και για να είναι περισσότερο τα λεωφορεία στην πόλη. Αλλά θέλουμε κι άλλο. Δηλαδή το επικροτούμε μεν, αλλά ξαναλέμε είχαμε μείνει πολύ πίσω. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο» είπε καταλήγοντας ο κ. Κουρέτας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος