«Με βάση τα δεδομένα που είχαμε, η σταθερότητα είναι αυτό που θέλαμε αυτή τη στιγμή» τόνισε η καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, σχετικά με την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αναμφίβολα, από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προβεί σε τέτοιου τύπου ανακοινώσεις και πολιτικές επιθετικές απέναντι όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε άλλες χώρες, το σενάριο αυτό του 15% πράγματι προσφέρει μία σταθερότητα» σημείωσε η κ. Κοτταρίδη, συντασσόμενη με τις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν.
«Ασφαλώς έχει πάρει αρκετά πράγματα ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταφέρει να επιβάλει επιπλέον δασμούς που είναι έσοδα για τη χώρα του, αλλά και ταυτόχρονα κατάφερε να πάρει και άλλα πράγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν είναι μόνο οι δασμοί 15%, είναι ότι υπάρχει υπόσχεση για ενεργειακή προμήθεια από την Αμερική μεγαλύτερη, επιπλέον επενδύσεις στην Αμερική. Άρα πήρε αρκετά πράγματα ο Ντόναλντ Τραμπ» προσέθεσε η κ. Κοτταρίδη.
Απαντώντας στο ερώτημα, ποιος φαίνεται να βγει κερδισμένος και ποιος χαμένος, η κ. Κοτταρίδη επισήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε τον στόχο που είχε να μπορέσει να έχει μεγαλύτερα έσοδα για τη χώρα του, από την άλλη, με δεδομένο αυτό, είναι ένα καλό σενάριο το 15%.
«Εγώ δεν πίστευα ποτέ ότι θα πάμε στο σενάριο του 30%. Δεν το πίστεψα ποτέ γιατί καταλάβαινα ότι δεν μπορεί να επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο. Θα ήταν πολύ άσχημο και για τη δική του τη χώρα, οπότε οι εκτιμήσεις ήταν εκεί γύρω στο 10%-15% ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις. Έκατσε στο 15%. Νομίζω είναι ένα διαχειρίσιμο σενάριο αυτό και έχει επιπτώσεις κυρίως στις μεγαλύτερες οικονομίες, όχι στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις πλην από συγκεκριμένους κλάδους, όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά κτλ, τα οποία έχουμε αρκετές εξαγωγές στην Αμερική. Είναι πολύ μικρό βέβαια το ποσοστό. Τώρα αντιμετωπίζουν κάποιους δασμούς. Γίνονται ωστόσο προσπάθειες να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε κάποια προϊόντα και σε αυτούς τους κλάδους γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Από την άλλη, αυτά τα προϊόντα αγοράζονται πάρα πολύ από Έλληνες ομογενείς, επομένως θεωρώ ότι δεν θα είναι μεγάλη η επίπτωση. Καλό θα ήταν βέβαια να πετύχουν αυτή την εξαίρεση. Τώρα, γενικά δεν θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις άμεσες εμείς από αυτή τη δασμολογική εξέλιξη γιατί το εμπόριο ούτως ή άλλως με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μικρό. Ωστόσο, έμμεσα και μεσομακροπρόθεσμα θα έχουμε τα απόνερα, να το πω έτσι απλά από το τι θα συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαν σύνολο μεγάλες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε η κ. Κοτταρίδη.
Αναμένεται, σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, μια επίπτωση στην ανάπτυξη, δηλαδή μια επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ούτως ή άλλως ήταν χαμηλότερη, λίγο ασθενική.
Η επίπτωση αφορά κυρίως στις μεγαλύτερες οικονομίες που έχουν μεγάλες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία ενώ σημείωσε η κ. Κοτταρίδη, ήδη η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα στην οικονομία της αλλά και η Γερμανία «ζορίζεται», επομένως ένα ακόμα χτύπημα στο εμπορικό της ισοζύγιο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και ενώ οι δύο αυτές χώρες είναι η «ατμομηχανή» της ΕΕ.
Ως προς τη συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας, με τους δασμούς να έχουν συμφωνηθεί στο 10%, είναι μια εξέλιξη που αλλάζει το ανταγωνιστικό πεδίο, εκτιμά η κ. Κοτταρίδη.
«Αλλάζει ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών στη μεγάλη εικόνα και αλλάζει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων στη μικρότερη εικόνα, στο μικρό κομμάτι. Αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν καλύτερες συνθήκες, άρα στη διεθνή σκηνή γίνονται πιο ανταγωνιστικές όταν παράγουν ίδια προϊόντα ή όταν εμπορεύονται τα ίδια προϊόντα με άλλες χώρες και επίσης για τις επιχειρήσεις είναι πολύ διαφορετικό αυτό, υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζουν ίδιους όρους οι ίδιες επιχειρήσεις, άρα κάποιες πιέζονται περισσότερο και μπορεί να αναγκαστούν να βγουν και από το παιχνίδι. Εκεί λοιπόν εξαρτάται, τα προϊόντα τα οποία εμπορεύεται η κάθε χώρα και εξαρτάται και πώς θα διαφοροποιηθεί. Αυτό έγινε, είναι γενόμενο, πρέπει να το πάρουμε ως δεδομένο. Το θέμα είναι τι κάνεις από εδώ και μετά για να μπορέσεις να ελαχιστοποιήσεις τα απόνερα, τις συνέπειες και να μπορέσεις να ανοίξεις και νέους ορίζοντες.
Ο δρόμος λοιπόν είναι ένας αυτή τη στιγμή. Είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το διεθνές σκηνικό σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας καινούργιες εμπορικές συμφωνίες, να ανοιχτούμε σε νέες αγορές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε έτσι και αλλιώς. Δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε γιατί ζούμε σε μία εποχή που θα έχουμε συνέχεια αλλαγές, προκλήσεις τρομερές, βλέπετε και με την κλιματική κρίση που συνεχώς δημιουργεί θέματα, αλλά και οικονομικά και γεωπολιτικά» συμπλήρωσε η κ. Κοτταρίδη.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από τα χρηματιστήρια, εξέφρασε τη γνώμη ότι θα σταθεροποιηθούν γιατί είναι κάτι που ζητούσαν αγορές, το να υπάρχει τουλάχιστον μια συμφωνία, να ξέρουν δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι.
«Οι επενδυτές γενικά, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η σταθεροποίηση. Δεν είναι τόσο το κόστος αν θα είναι λίγο πάνω, λίγο κάτω, απλώς θέλουν να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι για να μπορούν να κάνουν τις προβλέψεις τους και τους υπολογισμούς τους. Άρα, από τη στιγμή που επετεύχθη αυτή η συμφωνία, νομίζω τώρα θα ησυχάσουν τα πράγματα και μπαίνουμε στη δεύτερη μέρα που πρέπει να γίνουν αυτά που είπα πιο πριν αν θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει δυνατά στο διεθνές σκηνικό, γιατί αυτή τη στιγμή υπολείπεται των εξελίξεων» είπε η κ. Κοτταρίδη καταλήγοντας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος