Κ. Κενεβέζος, πρέσβης Κύπρου: Προχωράει το ενεργειακό μας πρόγραμμα, παρά τις τουρκικές παραβιάσεις και απειλές

Array

«Η Κύπρος προχωράει με το ενεργειακό της πρόγραμμα, σε συνεργασίες με κρίσιμες εταιρείες, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Κενεβέζος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Επισήμανε πως «η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας ξεκινάει από μέσα» και σε σχέση με  την Τουρκία υπογράμμισε πως «Υπάρχει ένας στραγγαλισμός της δημοκρατίας και αυτό δημιουργεί ένα υπόστρωμα για σειρά προβλημάτων». Όσο για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε πως  «τις χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από διμερείς, τριμερείς, τετραμερείς συνεργασίες, όχι οικοδομώντας τες ad hoc μόνο στο ενεργειακό εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες, αλλά εμβαθύναμε σε δεύτερης, τρίτης, τέταρτης βάσης συνεργασίες, που περιλαμβάνουν  άλλους τομείς, εμπλέκοντας κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, άλλες τάξεις ανθρώπων, που δημιουργούν πιο ισχυρό θεμέλιο και υπόβαθρο για αυτές τις εργασίες.» Για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν «προφανώς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο άνοιγμα προϋποθέσεων για επανέναρξη ενός διαλόγου που θα οδηγήσει σε κάτι το οποίο όμως να είναι βιώσιμο».

Μίλησε για «για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία» περιγράφοντας  «ένα πλαίσιο στραγγαλισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραγκωνισμού και εκπόρθησης προσώπων και προσωπικοτήτων, οι οποίοι εκδηλώνουν με έναν τρόπο τη διαφορετική τους άποψη έναντι της καθεστηκυίας παρούσης κατάστασης τάξης πραγμάτων».

Όπως σημείωσε «Αυτά όλα είναι πολύ πολύπλοκα και επηρεάζουν προφανώς και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με τον φορέα αυτής να είναι ο Ερντογάν».

Όπως ξεκαθάρισε «Δεν με ανησυχεί, με την έννοια του να αγωνιώ το γεγονός ότι υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ συνομίλησε με τον ομόλογό του από την Τουρκία, είτε με οποιονδήποτε άλλο. Δεν χτίζουμε τις σχέσεις μας αποκλείοντας τις σχέσεις άλλων».

Και επισήμανε πως αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική «ως θέσεις αρχών, τις οποίες θα πρέπει όλοι να υπηρετούμε, να εκπροσωπούμε με σταθερότητα, με σαφήνεια Και νομίζω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος όλη αυτή την περίοδο όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, με αυτό τον τρόπο έκτισαν τις πολιτικές τους και τις σχέσεις τους διπλωματικά με τον έξω κόσμο και δη με τις χώρες της περιοχής».

Και συμπλήρωσε πως  «είναι πολύ σημαντικό το ότι τις σχέσεις αυτές τις χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από διμερείς τριμερείς τετραμερείς συνεργασίες, όχι οικοδομώντας τες ad hoc εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες, αλλά αξιοποιώντας τις ευκαιρίες. Και είναι πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά.»

Όπως ανέφερε «Η Τουρκία επενδύει στη στάση του τρομοκράτη, παραβάτη προβοκάτορα στην περιοχή, δημιουργεί συνέχεια συνθήκες ανισορροπίας. Εμείς εδώ είμαστε για να υπηρετήσουμε τις αρχές και τις αξίες, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, αλληλεγγύης και αλληλο συνεργασίας».

«Και αυτό που πραγματικά θέλω να πω με σαφήνεια είναι ότι αυτό δεν το κάνουμε επειδή είμαστε μικροί ή αδύναμοι σε στρατιωτική ισχύ. Είναι γιατί υπηρετούμε αυτές τις αρχές, τις οποίες δεν τις υπηρετούμε α λα καρτ αλλά με διακριτό, σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Γι΄αυτό πήραμε και σαφή θέση στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και η Ελλάδα παρόλο που γνωρίζαμε ότι θα έχουμε συνέπειες ως Κύπρος» υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε «η Τουρκία δυτικοποιεί συνεχώς  και επί του πεδίου την πρόκληση προβλημάτων, θέτοντας συνεχώς και τους συνδυνητικούς συνεργάτες – συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε διλήμματα. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο και θα πρέπει επιτέλους  όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να επιτρέπουν να υπάρχει μια ανισορροπία σχέσεων, μια αταξία,  μια συνεχής κατάσταση με προβλήματα».

Όσο για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου σημείωσε πως «εμένα η εισήγηση μου με πολλή σεμνότητα θα είναι ότι δεν θα πίστευε κανείς, ούτε θα στοιχημάτιζε κανείς ότι θα φτάναμε τόσο μακριά σε όλες τις πτυχές υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος. Το πετύχαμε διότι ασκήσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ενίοτε με δυσκολίες, που προκαλούσε η Τουρκία είτε με δηλώσεις είτε με παραβιάσεις είτε με απειλές

Σωτήρης Σέρμπος: Θα φτάσουμε σε συμφωνίες που δεν θα εδράζονται σε αναθεωρητικά εργαλεία, αλλά θα εδράζονται σε συγκεκριμένους κανόνες.

Ο Σωτήρης Σέρμπος αναπληρωτής καθητητής διεθνούς πολιτικής, σημείωσε πως για τον Ερντογάν που η πρώτη του τετραετία στην εξουσία ήταν η χρυσή περίοδος των Ευρωτουρκικών Σχέσεων «Η δημοκρατία στην Τουρκία εργαλειοποιήθηκε ως μια βόλτα με ένα λεωφορείο, ανέβηκε πάνω σε αυτό και κατέβηκε όταν πλέον δεν του ήταν χρήσιμη».

Όπως σημείωσε «Αυτό, μεταξύ άλλων, ειδικά στο ευρωπαϊκό κομμάτι, άφησε ένα μεγάλο κενό και στην ελληνική και κυπριακή στρατηγική, ένας από τους λόγους που χάθηκε αυτή η μόχλευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε πάει περισσότερο στην ενίσχυση πλέον σχέσεων με συγκεκριμένα είτε κράτη μέλη είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»

Πρότεινε «να βάλουμε στο τραπέζι ότι πλέον υπάρχουν και χτυπήματα εκ των έσω όσον αφορά το μνημόνιο της γαλάζιας πατρίδας. Ακόμα και μια χώρα όπως η Λιβύη, κανείς δεν θέλει να έχει συμφωνίες με όρους αποικιοκρατικoύς με μια χώρα».

Όπως εκτίμησε «θα φτάσουμε σε συμφωνίες που δεν θα εδράζονται σε αναθεωρητικά εργαλεία, αλλά θα εδράζονται σε συγκεκριμένους κανόνες. Αυτό νομίζω είναι σημαντικό και έχει ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Πώς ενδεχομένως οι ενεργειακές εξελίξεις με αφορμή τη ρωσική εισβολή και την επιτάχυνση απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενδέχεται να επηρεάσουν και τα ενεργειακά της περιοχής»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος