Κ. Καρτάλης στο Πρώτο για συμφωνία COP28: Με θετική χροιά από τη μία, ένα δειλό κείμενο από την άλλη (audio)


«Αν το κοιτάξει κάποιος από τη μεριά της διεθνούς διαπραγμάτευσης και λάβει υπόψη του πόσο πολύπλοκο είναι αυτό το σύστημα, θα μπορούσε να πει ότι έχει μια θετική χροιά. Αν το κοιτάξει από τη μεριά της επιστήμης, είναι ένα δειλό κείμενο το οποίο δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα» ανέφερε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, για την συμφωνία που επετεύχθη πριν λίγες ώρες στο Ντουμπάι στην COP28, όπου 200 χώρες ενέκριναν ομόφωνα την απόφαση για σταδιακή “μετάβαση” από τα ορυκτά καύσιμα σε άλλες μορφές ενέργειας.

Υπάρχει πλέον συμφωνία από όλα τα κράτη τα οποία συμμετέχουν καθώς είδαν ότι μέσα σε αυτό το κείμενο μπορεί να υπάρξει μια κοινή άποψη πολλών και διαφορετικών σε πολλές περιπτώσεις “αντίπαλων στρατοπέδων”,  δηλαδή της ομάδας εκείνης στην οποία συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ζητούσε τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν ήθελαν καν να υπάρχει αναφορά «ορυκτά καύσιμα” στην απόφαση, σημείωσε ο κ. Καρτάλης.

Άρα, υπό μία έννοια, πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση που κάνει κάποια βήματα προς τα μπροστά, επισήμανε ο καθηγητής, αναγνωρίζει δηλαδή, ότι το πρόβλημα είναι τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που δεν εμφανιζόταν στις αποφάσεις των προηγούμενων Συνόδων και καλεί για μια συντονισμένη δράση με σκοπό να μειωθούν σταδιακά, μεταβατικά αυτά τα ορυκτά καύσιμα από τη χρήση τους, χρησιμοποιώντας άλλες τεχνολογίες και άλλα είδη ενέργειας, το οποίο κινείται ταχύτερα από τους ρυθμούς των αποφάσεων και κυρίως από τους ρυθμούς της υλοποίησης των αποφάσεων.

«Άρα λοιπόν φέρνει τα προβλήματα να είναι πιο έντονα και πιο επιθετικά στο επόμενο διάστημα. Αλλά έτσι είναι η διεθνής σκηνή. Ποτέ δεν είναι ευθεία. Η γραμμή πάντα είναι ζικ ζακ για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Το ζικ ζακ κάνει μεγαλύτερη διαδρομή τεθλασμένη γι’ αυτό και καθυστερούν τα πράγματα και χάνονται και οι ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα όμως είναι σίγουρα ένα βήμα στο δ:ιπλωματικό επίπεδο, στο επίπεδο της διεθνούς συγκατάθεσης πάνω σε ένα στόχο θετικό, να αναγνωρίζουν όλες αυτές οι χώρες οι πετρελαιοπαραγωγές, ότι οι χώρες που παράγουν ορυκτά καύσιμα και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι και ο άνθρακας, ότι θα πρέπει σταδιακά να φύγουν από αυτή τη δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρτάλης.

«Αυτό που εμένα με προβληματίζει από την απόφαση, έτσι όπως τη διάβασα είναι ότι έχει πολλές παγίδες, με την έννοια ότι χρησιμοποιεί κάποιους όρους που διαβάζονται με διαφορετικό τρόπο από τις χώρες. Για παράδειγμα, “με έναν δίκαιο, οργανωμένο και ισότιμο τρόπο”. Κάθε χώρα διαβάζει μέσα σε αυτό μια διαφορετική υποχρέωση. Μια χώρα η οποία έχει μόνο ορυκτά καύσιμα, διαβάζει το δικαίωμά της να συνεχίσει για να μην ανατρέψει την οικονομική της δραστηριότητα. Μια χώρα που είναι αναπτυσσόμενη διαβάζει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί, από τη στιγμή που δεν της δίνουν χρήματα οι ανεπτυγμένες χώρες για να αναπτυχθεί με καθαρή ενέργεια. Αυτά είναι ζητήματα που θα αποσαφηνιστούν στην πορεία. Είναι πολύ πιο δύσκολη η εφαρμογή των αποφάσεων από τη λήψη τέτοιων συναινετικών αποφάσεων. Γιατί όταν η απόφαση δεν είναι καθαρή, χρειάζεται πλέον να κάνεις συνεχώς ερμηνείες και συνεχείς διαπραγματεύσεις» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Καρτάλης, εξήγησε πως η εφαρμογή της απομάκρυνσης από τη χρήση και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολλά χρόνια προετοιμασίας, όπως και έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό.

«Αυτό όμως που θέλω να κρατήσουμε είναι ότι όταν φεύγεις από τα ορυκτά καύσιμα και πηγαίνεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί όλα τα τεχνολογικά συστήματα θέλουν ωρίμανση και ενίσχυση σε σχέση με την απόδοσή τους. ταυτόχρονα εξασφαλίζεις και ενεργειακή επάρκεια. Δεν χρειάζεται να εξαρτάσαι από κάποια άλλη εισαγωγή καυσίμου στη χώρα σου. Άρα λοιπόν έχεις και καθαρή ενέργεια, αλλά είσαι και αυτάρκης» επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρτάλης, επισήμανε πως δυστυχώς το κείμενο της απόφασης συνεχίζει και δίνει χώρο για τη δημιουργία εργοστασίων άνθρακα που κυρίως δημιουργούνται στην Κίνα για να συντηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης τον οποίο επιθυμεί. «Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η απόφαση είναι να περιοριστεί η δημιουργία εργοστασίων άνθρακα. Δεν λέει, να καταργηθεί. Η λέξη “κατάργηση” δεν έχει παίξει καθόλου εν πάση περιπτώσει, γι’ αυτό λέω ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αναγνώσεις. Η ανάγνωση ότι υπάρχει ένα κείμενο που έχει θετικά μηνύματα και η ανάγνωση της επιστημονικής κοινότητας ότι το κείμενο μπορεί να έχει θετικά μηνύματα, αλλά δεν προλαβαίνει το κακό» τόνισε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος